Ku mojej uciesze natknęłam się całkiem przypadkiem na super przepis z regionalnej kuchni podhalańskiej, który składa się z dwóch prostych składników, tj. ziemniaków i mąki owsianej. To przepis na moskole, czyli placki z ugotowanych ziemniaków, zmieszane z mąką owsianą i podpieczone na patelni. Przepis idealnie wpasowuje…
Przystawki i przekąski
Ho ho ho, coraz bliżej Święta. Już niedługo zasiądziemy za stołami i zgodnie z tym, co nakazuje tradycja pochłoniemy sporą ilość zwierzęcego białka okraszonego tłuszczem, do tego trochę glutenu no i jeszcze nabiału, bo serniczek musi być. Dla równowagi proponuję więc wpleść coś…
W trakcie tej całej kwarantanny chyba pogłębił mi się syndrom chrupania. Lubię chrupać, zwłaszcza przed telewizorem 🙂 Niestety w sklepach niewiele jest zdrowych produktów, których skład mogę zaakceptować. Dlatego postanowiłam sama wymyślić jakąś zdrową, chrupiącą przekąskę. Miałam dwa…
Pieczone bakłażany z orzechowym nadzieniem są super opcją na wszelkiego rodzaju imprezy przy stole, bo prezentują się ładnie i są daniem trochę innym niż to, co jemy na co dzień. Przepis ten jest też bardzo zdrowy. Wszak natka, kolendra czy granat to bardzo…
Pasta bardzo warzywna z suszonymi pomidorami i natką o szerokim zakresie zastosowania to niezwykle przydatny wynalazek. Po pierwsze składa się w większości z lekkostrawnych warzyw i znikomej ilości tłuszczu. Czyli będzie łagodna dla wątroby i jelit, a to się bardzo liczy w dzisiejszym świecie.…
Super zdrowe, super pyszne i super proste w przygotowaniu tosty z batatów, które można zjeść na śniadanie, obiad lub kolację. Do tego możliwości podania takich tostów jest nieskończenie wiele. Ja zdecydowałam się przygotować je w wersji wytrawnej z awokado oraz z pastą brokułową…
Przedstawiam mojego absolutnego faworyta jako dodatek do lekkich, letnich posiłków spożywanych na łonie natury. To rześka i wyraźna w smaku salsa z mango, ogórkiem i awokado, okraszona oliwą, wzbogacona smakiem bazylii i szalotki. Słodka, chrupka, kremowa, cierpka i aromatyczna zarazem. Ten klasyk…
To druga odsłona mojej ulubionej sałatki z ugotowanymi jarzynami w roli głównej. Aby nieco urozmaicić jej smak, dodałam surowy topinambur i włożyłam całość w chrupiący, aromatyczny boczek. Wymarzona pozycja na uroczyste śniadanie lub kiedy mamy ciut więcej czasu i chcemy…
Aby powstał dobry dip, wcale nie potrzeba serka nabiałowego czy orzechów. Można pokombinować z karczochami i cukinią, żeby uzyskać równie smaczny rezultat. W dipie tym królują warzywa, warzywa i jeszcze raz warzywa. A dodawać go można do śniadania, obiadu czy kolacji lub po prostu…
Wiecie już, że najbardziej lubię proste przepisy ze 100% gwarancją, że wszystko wyjdzie jak należy. Na AIP jajka są wykluczone, a ciasto bez jajek jak wiadomo rośnie bardzo ciężko. Dlatego w tym przepisie nie musimy się przejmować, że nie urośnie. Wystarczy, że się upiecze.…