Dania podstawowe

Plantanowe placki ze szpinakiem (bez mąki, jajek, drożdży)

7 składników 15min łatwy

Pisałam to już wiele razy, ale będę powtarzać do znudzenia. Plantany są GE-NIA-LNE. Uwielbiam ten owoc za jego smak w każdym stadium dojrzałości, kulinarną wszechstronność, wartości odżywcze i to jak świetnie się czuję po jego zjedzeniu. Jeśli jeszcze nie eksperymentowaliście z plantanem,…

Mini burgery buraczane z najprostszą na świecie bułką plantanowo-kokosową

12 składników 50min   łatwy

Odkąd odkryłam przepis na bułeczki plantanowo-kokosowe nie mogę przestać ich piec. Okrąglutkie, pulchne, apetycznie przyrumienione, najlepsze na ciepło, prosto z piekarnika.  Czy ktoś przy zdrowych zmysłach potrafi im się oprzeć? Przygotowanie ich nie nastręczy wielu problemów, bowiem robi…

Kluski śląskie z boczkiem AIP paleo

6 składników 3min  średni

Powiem szczerze, że tradycyjne kluski nie wychodziły mi tak dobrze jak te. Są, owszem, słodkie jak przystało na kluski z batata. Jednak jeśli zostawicie je na noc w towarzystwie smażonej cebuli lub boczku, przejmują ich smak i stają się zupełnie…

Pizza z plantanów

6 składników 25min  łatwy

Oto przepis na moją ukochaną pizzę z plantanów. Jest ona dla mnie namiastką ciasta pszennego i koi moje podniebienie, gdy domaga się czegoś co może imitować gluten. Dodatkowo nie może się nie udać. Gdy przypieczemy mocniej wyjdzie bardziej chrupiąca, a gdy pieczemy…

Bagietka z plantanów

7 składników 30min  średni

Prawdziwe bezglutenowe pieczywo bez dodatku ziaren i drożdży. W bagietkę można się miło wgryźć i poczuć jaka jest chrupiąca. Nie będę ukrywać, że tak jak wszystko co ma w sobie plantany, jest najlepsza na ciepło, zaraz po wyjęciu z piekarnika. Później robi się…

Mini pizza z plantanów

5 składników 30min

Plantany uwielbiam za ich wszechstronność. Gdy są zielone można je jeść na sposób wytrawny, a gdy dojrzeją i są koloru żółtego lub brązowego są najlepsze na słodko. Te mini pizze powstały z myślą o szybkiej przekąsce, przystawce lub dodatku do dania głównego.…