Ku mojej uciesze natknęłam się całkiem przypadkiem na super przepis z regionalnej kuchni podhalańskiej, który składa się z dwóch prostych składników, tj. ziemniaków i mąki owsianej. To przepis na moskole, czyli placki z ugotowanych ziemniaków, zmieszane z mąką owsianą i podpieczone na patelni. Przepis idealnie wpasowuje…
Dania podstawowe
Najprostsze i najsmaczniejsze placki owsiane na świecie. Są niezawodne, bo zawsze się udają i potrafią wiele przebaczyć. W podstawowej wersji wymagają tylko czterech składników. Kiedy nie mam pomysłu na szybkie śniadanie czy podwieczorek, te placki zawsze ratują mnie z opresji. A moje dzieci pałaszują je w okamgnieniu.…
Nie jest łatwo zrobić dobre bezglutenowe naleśniki. A dodatowo naleśniki bez jajek to jakaś czarna magia i wyższa szkoła jazdy. Podejmowałam wiele prób zanim udało mi się opracować przepis na perfekcyjne, pulchne, elastyczne, ale zarazem delikatne naleśniki. I mogę z pełną satysfakcją…
Zamiast tradycyjnego omleta z jajek można przyrządzić takiego z ziemniaków. Jest tak samo tani, pyszny i łatwy w przygotowaniu, a bez porównania zdrowszy. Omlet ziemniaczany ze szczypiorkiem smakuje super na śniadanie, lunch, obiad i kolację. Czyli o każdej porze dnia. To taki trochę grubszy…
Te wegańskie kotlety z kalafiora i ciecierzycy są pyszne, mają wszechstronne zastosowanie i bardzo łatwo się je robi. Są świetną alternatywą dla kotletów mięsnych, bo zobaczycie, że mięsożercom też będą smakować. Jak wszystkie moje potrawy nie zawierają glutenu, jajek, czy nabiału. WEGAŃSKIE KOTLETY Z KALAFIORA…
Moja mama, jako rodowita poznanianka, robi szare kluski regularnie odkąd pamiętam, więc ich smak zawsze będzie kojarzył mi się z dzieciństwem. Zazwyczaj jadłam je z boczkiem i gotowaną kiszoną kapustą. Teraz, po kliku latach niejedzenia ich ze względu na różne ograniczenia…
Pyszna, domowa pizza, która jest szybka w przygotowaniu i zdrowa, bo załadowana górą warzyw! Przywitajcie potrawę, która jest tak łatwa do zrobienia, że można ją z powodzeniem ugnieść na szybko po pracy, gdyż czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta równa się 0 minut. Oto błyskawiczna pizza bez glutenu…
Pisałam to już wiele razy, ale będę powtarzać do znudzenia. Plantany są GE-NIA-LNE. Uwielbiam ten owoc za jego smak w każdym stadium dojrzałości, kulinarną wszechstronność, wartości odżywcze i to jak świetnie się czuję po jego zjedzeniu. Jeśli jeszcze nie eksperymentowaliście z plantanem, to zazdroszczę,…
Odkąd odkryłam przepis na bułeczki plantanowo-kokosowe nie mogę przestać ich piec. Okrąglutkie, pulchne, apetycznie przyrumienione, najlepsze na ciepło, prosto z piekarnika. Czy ktoś przy zdrowych zmysłach potrafi im się oprzeć? Przygotowanie ich nie nastręczy wielu problemów, bowiem robi się…
Powiem szczerze, że tradycyjne kluski nie wychodziły mi tak dobrze jak te. Są, owszem, słodkie jak przystało na kluski z batata. Jednak jeśli zostawicie je na noc w towarzystwie smażonej cebuli lub boczku, przejmują ich smak i stają się zupełnie wytrawną potrawą.…