Pasta bardzo warzywna z suszonymi pomidorami i natką o szerokim zakresie zastosowania to niezwykle przydatny wynalazek. Po pierwsze składa się w większości z lekkostrawnych warzyw i znikomej ilości tłuszczu. Czyli będzie łagodna dla wątroby i jelit, a to się bardzo liczy w dzisiejszym świecie. Po drugie przygotowanie jej zajmuje chwilę. Po trzecie można jej użyć jako dip i zjeść z chrupiącymi warzywami, posmarować nią chleb, a nawet, uwaga, użyć jako aromatyczny sos do makaronu lub pieczonych ziemniaków. Zdecydowanie polecam!

Dodam jeszcze parę słów na temat składników. Chodzi mi przede wszystkim o pomidory. Trzeba się nieźle naszukać, aby znaleźć takie z fajnym składem. Najbezpieczniej jest oczywiście kupić takie wysuszone bez zalewy. Jednak nie zawsze się udaje je znaleźć. Dlatego wybierając w sklepie pomidory w zalewie zwróćcie uwagę, żeby były w oleju słonecznikowym lub oliwie, a nie w rzepaku. Olej rzepakowy nie jest zalecany ze względu na zły wpływ na wyściółkę jelit. Druga rzecz, to starajcie się unikać octu we wszelkich konserwach. Ocet zakwasza wątrobę i raczej nie powinniśmy go spożywać. Lepiej używać go do czyszczenia kranów itp.

Mi udało się kupić bardzo fajne pomidory w Auchan na dziale z produktami z różnych zakątków świata. Firma chyba nazywa się Athina i skład jest bardzo krótki i prosty. Pomidory takie jednak namaczam w wodzie przed użyciem, żeby pozbyć się trochę oliwy.

Do przygotowania pasty użyłam blendera ręcznego oraz malaksera. Najpierw cukinię zblendowałam na gładko, a potem z dodatkami za pomocą malaksera, żeby otrzymać taką konsystencję z grudkami. Efekt finalny widać na załączonym obrazku.

Pasta warzwyna

Pasta warzywna z suszonymi pomidorami i natką

  • Poziom: łatwy
  • Przygotowanie: 15min

Składniki:

  • 1 średnia cukinia (ok. 300g)
  • 100g suszonych pomidorów (w zalewie lub bez)
  • spora garść natki pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka tahini
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • szczypta soli

Przygotowanie:

  1. Cukinię płuczę, obieram ze skórki i kroję na mniejsze kawałki, które przekładam do naczynia. Tak przygotowaną cukinię blenduję na papkę i przekładam ją do misy malaksera. Suszone pomidory bez zalewy zamaczam w gorącej wodzie na 5 minut. Jeśli używam pomidorów w zalewie, namaczam je w wodzie mineralnej, żeby pozbyć się trochę oliwy. Do cukinii dodaję odsączone pomidory, z grubsza posiekaną natkę, przeciśnięty przez praskę czosnek, tahini, sok z cytryny i sól. Miksuję wszystko chwilę, aż otrzymam pożądaną konsystencję. Najlepiej taką z grudkami.

Pasta warzywna

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.