Ja naprawdę nie żartowałam, kiedy mówiłam, że aminokwasów kokosowych używam prawie codziennie. Tym razem dodałam je do tych oto burgerów wołowych. Razem z czosnkiem i oregano tworzą super kombinację smakową. Chciałoby się je zjeść prosto z grilla. Ale NIE, NIE, NIE. Trzeba…
Mięso
Połączenie kurczaka z truskawkami to naprawdę niezła obiadowa opcja. Mięso wychodzi kruche, soczyste i aromatyczne. Jeśli truskawki w przepisie brzmią zbyt ekscentrycznie lub akurat nie ma na nie sezonu, można je ominąć. Zapewniam jednak, że zarówno kurczak jak i truskawki w tym ciemnym balsamicznym…
Od dawna powtarzam wszystkim, że z ciast najbardziej lubię pasztet. Dlatego też postanowiłam upiec go w specjalnym wydaniu czyli oprawić w kruche ciasto. Stanowi wtedy bardzo sycący posiłek godny świątecznego stołu. Taka tarta podana z chrzanem i kiszonymi ogórkami smakuje…
W mroźne dni gorąca i aromatyczna zupa gulaszowa jest daniem numer jeden. Jest pożywna, sycąca, zawiera sporą dawkę warzyw i dobroczynnych przypraw. Samo zdrowie na talerzu. Główną nutę smakową w gulaszu stanowią imbir i cynamon. Z warzywami możemy dowolnie…
Uroczyście ogłaszam, że ten przepis to koniec problemów z panierką, do której nie chcemy lub nie możemy użyć jajka. Nie dosyć, że panierka nie zawiera żadnych silnych alergenów, to świetnie się trzyma kotleta, jest niesamowicie chrupiąca, a sam kotlet to po prostu mistrzostwo świata. Przez moment poczułam…
Odkąd odkryłam przepis na bułeczki plantanowo-kokosowe nie mogę przestać ich piec. Okrąglutkie, pulchne, apetycznie przyrumienione, najlepsze na ciepło, prosto z piekarnika. Czy ktoś przy zdrowych zmysłach potrafi im się oprzeć? Przygotowanie ich nie nastręczy wielu problemów, bowiem robi się…
Zimne nóżki przywołuja natychmiast na myśl epokę PRL-u kiedy to obok śledzia i setki wódki królowały na polskich stołach. Dziś ich popularność jest nieco mniejsza. Być może dlatego, że mało kto ma czas, aby gotować mięso równe cztery…
Taka przystawka wygląda bardzo elegancko i wytwornie na stole, a jednocześnie jest prosta w wykonaniu i można ją przygotować niezwykle szybko. Zielone szparagi same w sobie są pyszne, smak pieczonej szynki parmeńskiej jest niepowtarzalny, a słodkie winogrono jest kontrastem dla słonej…
Specjalne okazje wymagają specjalnego mięsa. Dlatego na Święta polecam coś innego, delikatesowego czyli jagnięcinę. Mięso jagnięce broni się samo. Moim zdaniem nie trzeba go jakoś mocno przyprawiać, żeby móc delektować się jego smakiem. Dlatego użyłam tylko soli,…
To nie lada gratka dla podniebienia. Smak dobrego pasztetu może chodzić za mną bardzo długo. I tak jest właśnie z tym z mięsem z królika. Wracam do niego bardzo często, a wielkanocny stół wręcz nie istnieje bez niego. Trzeba pamiętać, żeby zachować odpowiednie proporcje składników…