Naturalnie słodkie masło z migdałów ziemnych, znanych także jako orzechy tygrysie lub chufa, świetnie zastępuje inne orzechowe smarowidła, które są wykluczone na protokole autoimmunologicznym ze względu na właściwości alergizujące i ciężkostrawny błonnik. Na szczęście migdały ziemne wbrew swojej nazwie…
Przystawki i przekąski
Moim zdaniem to najlepsze chipsy warzywne pod słońcem i przekąska paleo numer jeden. Po wyeliminowaniu popcornu, nachosów i chipsów ziemniaczanych myślałam, że nie ma nadziei na przyzwoite chrupanie podczas seansu filmowego czy meczu. Na szczęście plantan sprawdził się i tym razem. Tych, którzy nie wiedzą gdzie…
Zimne nóżki przywołuja natychmiast na myśl epokę PRL-u kiedy to obok śledzia i setki wódki królowały na polskich stołach. Dziś ich popularność jest nieco mniejsza. Być może dlatego, że mało kto ma czas, aby gotować mięso równe cztery…
Sardynki są bardzo sprytnym rozwiązaniem, kiedy musimy szybko coś zjeść. Przy okazji dostarczamy organizmowi białko i zdrowe kwasy tłuszczowe. Bardzo dobrze sprawdzą się więc w podróży ze względu na łatwość przechowywania i dostępność. W tej sałatce połączyłam je z cytryną, chrupiącym dodatkiem w postaci…
Ciekawą alternatywą dla tradycyjnych kanapek jest chrupiąca cukinia z wędzonym łososiem i pastą z karczochów.
To nie lada gratka dla podniebienia. Smak dobrego pasztetu może chodzić za mną bardzo długo. I tak jest właśnie z tym z mięsem z królika. Wracam do niego bardzo często, a wielkanocny stół wręcz nie istnieje bez niego. Trzeba pamiętać, żeby zachować odpowiednie proporcje składników…
Kiszone warzywa są naturalnym probiotykiem i znajdują się w ścisłej czołówce jeśli chodzi o uszczelnienie bariery jelitowej. Bakterie kwasu mlekowego zawarte w kiszonej kapuście czy ogórku pomagają osiągnąć właściwe pH w przewodzie pokarmowym, które jest potrzebne do namnażania się dobrych…
Plantan jest bliskim kuzynem banana i stanowi jeden z podstawowych produktów diety międzyzwrotnikowej. Od banana różni się tym, że jest większy, ma twardszą skórkę, dużo więcej skrobi i dłuższy termin przydatności. Fenomen plantanów polega na tym, że przechodzą różne stadia…
Świeży zielony ogórek to dobry przyjaciel każdej osoby z przewlekłym stanem zapalnym, gdyż hamuje aktywność enzymów prozapalnych. Ponadto dzięki zawartości fizetyny wspomaga pracę mózgu, a dokładniej pomaga w regeneracji komórek nerwowych odpowiedzialnych za prawidłowe funkcjonowanie pamięci. Pamiętajmy jednak,…
W diecie paleo niezwykle ważna jest różnorodność i obfitość substancji odżywczych. Jeśli będziemy spożywać cały czas pierś kurczaka na przemian z deserem nie uzyskamy żadnych pozytywnych rezultatów. Podstawę piramidy żywieniowej protokołu autoimmunologicznego tworzą warzywa, a zaraz po nich są mięso,…