Pieczone bakłażany z orzechowym nadzieniem są super opcją na wszelkiego rodzaju imprezy przy stole, bo prezentują się ładnie i są daniem trochę innym niż to, co jemy na co dzień. Przepis ten jest też bardzo zdrowy. Wszak natka, kolendra czy granat to bardzo pożywne składniki tej potrawy.
Z bakłażanem czasem mam mocno pod górkę, bo według mnie jest warzywem trochę kapryśnym. Ale wariant pieczenia w piekarniku nie może się nie udać. Skórka jest miękka, a miąższ aksamitny, maślany. Najlepiej jest go pociąć w kratkę przed pieczeniem, o tak: (tu już po upieczeniu)
Nadzienie natomiast jest bardzo aromatyczne, bo zawiera pieczoną paprykę i prażone orzechy. Dodatkowo wplotłam w nie dwa pęczki zieleniny. Jeśli ktoś nie lubi kolendry, może wymienić na koperek. Z kolei jeśli, ktoś ma alergię na orzechy, polecam po prostu użyć surowej cukinii. Et voila.
A OTO JAK PRZYRZĄDZIĆ PIECZONE BAKŁAŻANY Z ORZECHOWYM NADZIENIEM:
Pieczone bakłażany z orzechowym nadzieniem
Składniki:
- 3 średnie bakłażany
- 2 papryki
- 100g orzechów brazylijskich*
- pęczek natki
- pęczek kolendry**
- 1 ząbek czosnku
- 1 granat
- oliwa do posmarowania
- sól
Przygotowanie:
Bakłażany przecinam wzdłuż na pół. Miąższ każdej połówki nacinam nożem w kratkę. Uważam, aby nie przeciąć skórki. Smaruję każdą połówkę oliwą i posypuję solą. Z papryki wydrążam gniazda nasienne i kroję każdą na cztery części. Bakłażany i paprykę układam w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu. Piekę przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie ostrożnie przerzucam warzywa miąższem do dołu i piekę kolejne 10-15 minut.
Orzechy kroję na pół i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam razem z warzywami na około 3 do 5 minut. Po tym czasie wyjmuję i wkładam do malaksera. Do przestudzonych orzechów dodaję natkę i kolendrę. Wszystko razem rozdrabniam malakserem. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszam. Pestkuję owoc granatu.
Kiedy papryka się upiecze i trochę ostygnie, obieram ze skórki i kroję na drobne kawałki. Dodaję do nadzienia orzechowego i mieszam.
Na upieczone bakłażany upycham nadzienie z orzechów, papryki, zieleniny i czosnku. Posypuję wszystko pestkami gramatu.
Wskazówki:
*zamiast orzechów brazylijskich można użyć włoskie, laskowe, pecan lub jeśli ktoś nie je orzechów, może wymienić na cukinię
**kolendra ma charakterystyczny smak, który nie każdy lubi więc można ją wymienić na koperek