Pieczone bakłażany z orzechowym nadzieniem są super opcją na wszelkiego rodzaju imprezy przy stole, bo prezentują się ładnie i są daniem trochę innym niż to, co jemy na co dzień. Przepis ten jest też bardzo zdrowy. Wszak natka, kolendra czy granat to bardzo pożywne składniki tej potrawy.

Z bakłażanem czasem mam mocno pod górkę, bo według mnie jest warzywem trochę kapryśnym. Ale wariant pieczenia w piekarniku nie może się nie udać. Skórka jest miękka, a miąższ aksamitny, maślany. Najlepiej jest go pociąć w kratkę przed pieczeniem, o tak: (tu już po upieczeniu)

 

Pieczone bakłażany

Nadzienie natomiast jest bardzo aromatyczne, bo zawiera pieczoną paprykę i prażone orzechy. Dodatkowo wplotłam w nie dwa pęczki zieleniny. Jeśli ktoś nie lubi kolendry, może wymienić na koperek. Z kolei jeśli, ktoś ma alergię na orzechy, polecam po prostu użyć surowej cukinii. Et voila.

A OTO JAK PRZYRZĄDZIĆ PIECZONE BAKŁAŻANY Z ORZECHOWYM NADZIENIEM:

Pieczone bakłażany z orzechowym nadzieniem

  • Poziom: łatwy
  • Przygotowanie: 15min
  • Gotowanie: 35min

Składniki:

  • 3 średnie bakłażany
  • 2 papryki
  • 100g orzechów brazylijskich*
  • pęczek natki
  • pęczek kolendry**
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 granat
  • oliwa do posmarowania
  • sól

Przygotowanie:

  1. Bakłażany przecinam wzdłuż na pół. Miąższ każdej połówki nacinam nożem w kratkę. Uważam, aby nie przeciąć skórki. Smaruję każdą połówkę oliwą i posypuję solą. Z papryki wydrążam gniazda nasienne i kroję każdą na cztery części. Bakłażany i paprykę układam w naczyniu żaroodpornym skórką do dołu. Piekę przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Po tym czasie ostrożnie przerzucam warzywa miąższem do dołu i piekę kolejne 10-15 minut.

  2. Orzechy kroję na pół i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładam razem z warzywami na około 3 do 5 minut. Po tym czasie wyjmuję i wkładam do malaksera. Do przestudzonych orzechów dodaję natkę i kolendrę. Wszystko razem rozdrabniam malakserem. Dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek i mieszam. Pestkuję owoc granatu.

  3. Kiedy papryka się upiecze i trochę ostygnie, obieram ze skórki i kroję na drobne kawałki. Dodaję do nadzienia orzechowego i mieszam.

  4. Na upieczone bakłażany upycham nadzienie z orzechów, papryki, zieleniny i czosnku. Posypuję wszystko pestkami gramatu.

Wskazówki:

*zamiast orzechów brazylijskich można użyć włoskie, laskowe, pecan lub jeśli ktoś nie je orzechów, może wymienić na cukinię
**kolendra ma charakterystyczny smak, który nie każdy lubi więc można ją wymienić na koperek

Pieczone bakłażany

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.