Ku mojej uciesze natknęłam się całkiem przypadkiem na super przepis z regionalnej kuchni podhalańskiej, który składa się z dwóch prostych składników, tj. ziemniaków i mąki owsianej.

Owsiane moskole czyli placki po góralsku

To przepis na moskole, czyli placki z ugotowanych ziemniaków, zmieszane z mąką owsianą i podpieczone na patelni. Przepis idealnie wpasowuje się w moje obecne zasady żywienia, bo zawiera niesamowicie zdrowe warzywo jakim są ziemniaki, pyszną mąkę owsianą w wersji bezglutenowej i nie wymaga tłuszczu. To znaczy, że mogę narobić ich na zapas i zajadać się nimi w trakcie beztłuszczowych poranków, o których pisałam tutaj.

Co prawda górole jedli je ze skwarkami, bryndzą albo masłem czosnkowym. Ja wolę z syropem klonowym 🙂 W końcu placki ziemniaczane też jada się z cukrem.
Historia moskoli sięga daleko, bo początków ubiegłego wieku. Ponoć wywodzą się z biedy i uwarunkowań geograficznych – owies i ziemniaki to główne plony zbierane wówczas na Podhalu. Górale zabierali takie placki ze sobą do pracy i jestem pewna, że dostarczały im dużo energii w ciągu dnia.
Wikipedia podaje, że na cześć moskoli powstała nawet przyśpiewka:
Moskolicku łowsiany na blasce piecony
jesces nieupiecony, juzześ łobrymbiony.
Musi to świadczyć, że zajmowały ważne miejsce w ich życiu. Ciekawe tylko co znaczy łobrymbiony?
Wypróbujcie przepis, bo jest łatwy i  pyszny, a jeśli poczuliście się zainspirowani tym wpisem, nie zapomnijcie dodać komentarz, albo oznaczyć mnie na Instagramie.

A OTO JAK PRZYGOTOWAĆ OWSIANE MOSKOLE, CZYLI PLACKI PO GÓRALSKU:

Owsiane moskole, czyli placki po góralsku

Składniki:

  • 0,5kg ziemniaków (około, może być ciut więcej)
  • 100g mąki owsianej bezglutenowej (użyłam Elovena)
  • pół łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki obieram ze skórki, kroję na trochę mniejsze kawałki i gotuję na parze. (Trwa to około 15minut). Kiedy ziemniaki są ugotowane, przekładam je do miski i zostawiam do ostygnięcia.

  2. Ziemniaki przeciskam przez praskę, dodaję mąkę owsianą i sól i wyrabiam wszystko ręcznie na jednolitą masę.

  3. Formuję kotlety o grubości około 1cm. Nagrzewam patelnię z powłoką nieprzywierającą. Piekę placki na średnim ogniu, bez tłuszczu około 5 minut z każdej strony, aż będą rumiane i chrupiące z wierzchu.
    Poddaję z ulubionymi dodatkami.
    SMACZNEGO!

Owsiane moskole czyli placki po góralsku

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.