Ho ho ho, coraz bliżej Święta. Już niedługo zasiądziemy za stołami i zgodnie z tym, co nakazuje tradycja pochłoniemy sporą ilość zwierzęcego białka okraszonego tłuszczem, do tego trochę glutenu no i jeszcze nabiału, bo serniczek musi być. Dla równowagi proponuję więc wpleść coś naprawdę zdrowego, czyli super odżywcze pieczone warzywa z uroczymi dodatkami idealnie wpasowującymi się w klimat świątecznego stołu.

Do brukselki próbuję przekonać Was już nie pierwszy raz i na pewno nie ostatni. Dlaczego warto jeść te małe kapustki pisałam pod tym linkiem więc nie będę się powtarzać. Batat natomiast należy do żywności bardzo lekkostrawnej i niezwykle leczniczej dla naszych jelit. Potrafi doskonale regulować ruchem w jelitach i dlatego tym bardziej przyda się podczas Świąt.

Ziarnka granatu z kolei nie dosyć, że wyglądają jak drogocenne klejnoty, to jeszcze są niewyobrażalnie zdrowe. Bogate w witaminy C, K, B-kompleks i minerały takie jak wapń i potas. Pomagają zrzucić nadprogramowe kilogramy, usprawniają krążenie i chronią przed rakiem i Alzheimerem. Są dobre na pamięć, umysł, serce i stawy oraz włosy.

Nic więcej dodać, nic ująć. Po prostu trzeba taką sałatkę wtranżolić, żeby dostarczyć organizmowi niezbędne witaminy i minerały.

Oto i przepis:

Sałatka z pieczoną brukselką i batatem

Składniki:

  • 0,5kg brukselki
  • 1 mały batat
  • ziarenka z połówki granatu
  • 3 garści migdałów w płatkach
  • 2 łyżki soku cytrynowego
  • 3 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżka aminosów kokosowych (opcjonalnie)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki soli

Przygotowanie:

  1. Brukselkę płuczę i obieram (odcinam końcówki i zdejmuję wierzchnie liście). Batata płuczę, obieram i kroję w niewielką kostkę. Oba warzywa gotuję na parze przez około 5 minut. Chcę, żeby nieco zmiękły. Będą lepiej smakowały w sałatce.

  2. Przygotowuję marynatę: do miski dodaję sok z cytryny, syrop klonowy, aminosy (jeśli używam), przeciśnięty przez praskę czosnek, sól. Wszystko razem porządnie mieszam.

  3. Warzywa przekładam do miski i polewam marynatą. Odstawiam do zamarynowania na 15 minut. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.

  4. Warzywa przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wkładam do nagrzanego piekarnika na około 20 minut.

  5. W międzyczasie podprażam migdały na suchej patelni, aż się zarumienią.

  6. Gdy warzywa są upieczone, wyjmuję je z piekarnika, następnie układam na półmisku i posypuję granatem oraz migdałami. Smacznego!

Sałatka z pieczoną brukselką i batatem

2 komentarze

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.