Salsa z mango

9 składników łatwy

Przedstawiam mojego absolutnego faworyta jako dodatek do lekkich, letnich posiłków spożywanych na łonie natury. To rześka i wyraźna w smaku salsa z mango, ogórkiem i awokado, okraszona oliwą, wzbogacona smakiem bazylii i szalotki. Słodka, chrupka, kremowa, cierpka i aromatyczna zarazem. Ten klasyk kuchni paleo będzie świetnie smakował z rybą lub drobiem. Pozycja obowiązkowa w tegorocznym sezonie grillowym.

Jeśli macie zamiar przygotować salsę chwilę wcześniej przed podaniem, koniecznie odsączcie ogórka i mango na sitku, bo puszczą soki i salsa po godzinie stanie się bardzo wodnista. Jeśli planujecie zjeść ją na poczekaniu, nie trzeba tego robić. Postarajcie się też, aby mango, ogórek i awokado były pokrojone w dość drobną kostkę, bo tylko wtedy osiągnie się efekt salsy. A oto przepis.

Salsa z mango

  • Poziom: łatwy
  • Przygotowanie: 15min

Składniki:

  • 1 mango
  • 1 zielony ogórek
  • 1 awokado
  • 1 łyżka drobno posiekanej szalotki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • ½ łyżki octu jabłkowego
  • szczypta soli
  • garść posiekanych liści bazylii
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

  1. Mango obieram ze skórki i oddzielam miąższ od pestki. Kroję w drobną kostkę i przekładam do miski.

  2. Ogórka i awokado obieram ze skórki i również kroję w drobną kostkę. Dodaję do mango razem z szalotką.

  3. Oliwę mieszam z solą i octem. Polewam sosem sałatkę.

  4. Na koniec dodaję bazylię i skrapiam sokiem z cytryny.

2 komentarze

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.