Przedstawiam mojego absolutnego faworyta jako dodatek do lekkich, letnich posiłków spożywanych na łonie natury. To rześka i wyraźna w smaku salsa z mango, ogórkiem i awokado, okraszona oliwą, wzbogacona smakiem bazylii i szalotki. Słodka, chrupka, kremowa, cierpka i aromatyczna zarazem. Ten klasyk kuchni paleo będzie świetnie smakował z rybą lub drobiem. Pozycja obowiązkowa w tegorocznym sezonie grillowym.
Jeśli macie zamiar przygotować salsę chwilę wcześniej przed podaniem, koniecznie odsączcie ogórka i mango na sitku, bo puszczą soki i salsa po godzinie stanie się bardzo wodnista. Jeśli planujecie zjeść ją na poczekaniu, nie trzeba tego robić. Postarajcie się też, aby mango, ogórek i awokado były pokrojone w dość drobną kostkę, bo tylko wtedy osiągnie się efekt salsy. A oto przepis.
Salsa z mango
Składniki:
- 1 mango
- 1 zielony ogórek
- 1 awokado
- 1 łyżka drobno posiekanej szalotki
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- ½ łyżki octu jabłkowego
- szczypta soli
- garść posiekanych liści bazylii
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Mango obieram ze skórki i oddzielam miąższ od pestki. Kroję w drobną kostkę i przekładam do miski.
Ogórka i awokado obieram ze skórki i również kroję w drobną kostkę. Dodaję do mango razem z szalotką.
Oliwę mieszam z solą i octem. Polewam sosem sałatkę.
Na koniec dodaję bazylię i skrapiam sokiem z cytryny.
Superowa ta salsa 😀
Dziękuje 🙂 cieszę się bardzo :)))