Tosty z batatów

11 składników 20min łatwy

Super zdrowe, super pyszne i super proste w przygotowaniu tosty z batatów, które można zjeść na śniadanie, obiad lub kolację. Do tego możliwości podania takich tostów jest nieskończenie wiele. Ja zdecydowałam się przygotować je w wersji wytrawnej z awokado oraz z pastą brokułową i na słodko z masłem z migdałów ziemnych (z tego przepisu) i bananem. Moje ulubione nadzienie? Zdecydowanie to z bananem. Jest niczym pyszny deser.

Batat jest niezwykle zdrowym zamiennikiem węglowodanów na diecie paleo. Będąc na protokole autoimmunologicznym jadłam jednego batata codziennie. Zamiast ziemniaków, ryżu, kaszy na moim talerzu każdego dnia aż do znudzenia pojawiał się batat. Najczęściej w formie frytek pieczonych w piekarniku. Tosty te również przygotowuję w piekarniku z dwóch powodów. Po pierwsze można przygotować ich więcej na raz i nie trzeba stać cały czas nad tosterem. Po drugie toster często zawiera okruchy glutenu dlatego bezpieczniej jest ominąć to urządzenie.

Oczywiście tosty te nie są tak sztywne, jak te tradycyjne z chleba. Trzeba je nakładać łopatką i jeść widelcem. Są jednak świetną opcją, kiedy nie mamy czasu i chcemy zjeść coś na szybko.

Tosty z batatów

  • Poziom: łatwy
  • Przygotowanie: 30min
  • Gotowanie: 20min

Składniki:

  • 1 duży, podłużny batat
  • oliwa i olej kokosowy do posmarowania batata oraz szczypta soli
  • 1 awokado
  • masło z migdałów ziemnych (link do przepisu w tekście)- można zastąpić np. musem kokosowym
  • 1 banan i szczypta cynamonu
  • Składniki na pastę brokułową:
  • 5 ugotowanych różyczek brokułu
  • 1 mała puszka tuńczyka w sosie własnym
  • 1 cebula posiekana i podsmażona na oliwie do miękkości
  • 1/2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 1/2 ząbka czosnku

Przygotowanie:

  1. Batata obieram, kroję ostrym nożem na plastry grubości około 0,5 cm. Smaruję każdego tosta bardzo niewielką ilością oliwy (jeśli batat ma być z wytrawnym nadzieniem) lub olejem kokosowym (jeśli na słodko) i posypuję z wierzchu odrobiną soli. Układam batata na blaszce do pieczenia i piekę 20 minut w 200 stopniach (grzałka górna i dolna).

  2. Przygotowuję pastę brokułową: ugotowane różyczki brokuła, podsmażoną cebulę, tuńczyka, sól i czosnek blenduję na gładką masę.

  3. Batat jest upieczony, gdy jest miękki. Wyjmuję z piekarnika i nakładam nadzienia: pokrojone awokado lub pastę brokułową lub masło z migdałów ziemnych z bananem i cynamonem.

Wskazówki:

Składniki na 3 porcje.
Na zdjęciu polałam batata sosem z kolendry.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.