Najprostsze i najsmaczniejsze placki owsiane na świecie. Są niezawodne, bo zawsze się udają i potrafią wiele przebaczyć. W podstawowej wersji wymagają tylko czterech składników. Kiedy nie mam pomysłu na szybkie śniadanie czy podwieczorek, te placki zawsze ratują mnie z opresji. A moje dzieci pałaszują je w okamgnieniu.…
Śniadania
Nie jest łatwo zrobić dobre bezglutenowe naleśniki. A dodatowo naleśniki bez jajek to jakaś czarna magia i wyższa szkoła jazdy. Podejmowałam wiele prób zanim udało mi się opracować przepis na perfekcyjne, pulchne, elastyczne, ale zarazem delikatne naleśniki. I mogę z pełną satysfakcją…
Zamiast tradycyjnego omleta z jajek można przyrządzić takiego z ziemniaków. Jest tak samo tani, pyszny i łatwy w przygotowaniu, a bez porównania zdrowszy. Omlet ziemniaczany ze szczypiorkiem smakuje super na śniadanie, lunch, obiad i kolację. Czyli o każdej porze dnia. To taki trochę grubszy…
Papaję odkryłam niedawno, po tym jak przeczytałam o jej zbawiennym wpływie na jelita. Natychmiast zaczęłam szukać jej w sklepach i okazało się, że nie jest to owoc łatwo dostępny. Do najtańszych też nie należy. Za to jak już się w nią wgryzłam, to stwierdziłam, że smakuje lepiej…
Skoro dyni mamy w bród, to trzeba mieć pod ręką szybki przepis, aby ją wykorzystać w jakiś pyszny sposób. I tak wystarczy dodać do niej mrożone banany, żeby w mig otrzymać pyszny deser lub jak kto woli nawet śniadanie. Bo czasem taka lekka,…
Super zdrowe, super pyszne i super proste w przygotowaniu tosty z batatów, które można zjeść na śniadanie, obiad lub kolację. Do tego możliwości podania takich tostów jest nieskończenie wiele. Ja zdecydowałam się przygotować je w wersji wytrawnej z awokado oraz z pastą brokułową…
Protokół autoimmunologiczny wymaga spożywania dużej ilości warzyw i z tej racji na śniadanie często je się tak naprawdę obiad. Jest to podejście dość nietypowe i wymaga zmiany naszych przyzwyczajeń o 180 stopni. Wszystko po to, aby dostarczyć organizmowi dużą ilość witamin i składników…
To druga odsłona mojej ulubionej sałatki z ugotowanymi jarzynami w roli głównej. Aby nieco urozmaicić jej smak, dodałam surowy topinambur i włożyłam całość w chrupiący, aromatyczny boczek. Wymarzona pozycja na uroczyste śniadanie lub kiedy mamy ciut więcej czasu i chcemy…
Od dawna powtarzam wszystkim, że z ciast najbardziej lubię pasztet. Dlatego też postanowiłam upiec go w specjalnym wydaniu czyli oprawić w kruche ciasto. Stanowi wtedy bardzo sycący posiłek godny świątecznego stołu. Taka tarta podana z chrzanem i kiszonymi ogórkami smakuje…
Puszyste, pulchne i delikatne w strukturze placuszki, które uprzyjemnią leniwe, weekendowe poranki. Są bez dodatku cukru, po to aby każdy sam mógł wyregulować ich słodycz np. miodem lub zjeść tylko z ulubionymi owocami. Choć na co dzień jem śniadania białkowo-tłuszczowe, to od czasu do czasu…