Wiecie już, że najbardziej lubię proste przepisy ze 100% gwarancją, że wszystko wyjdzie jak należy. Na AIP jajka są wykluczone, a ciasto bez jajek jak wiadomo rośnie bardzo ciężko. Dlatego w tym przepisie nie musimy się przejmować, że nie urośnie. Wystarczy, że się upiecze. Masę na ciasto rozsmarowujemy na płasko na blaszce, a po upieczeniu kroimy na kromki. W końcu co za różnica czy kromki kroimy z płaskiego czy wypukłego chleba?
Tak wygląda po wyjęciu z piekarnika:
Chlebek jest bez cukru w jakiejkolwiek formie. Zawiera jedynie słodkie banany. Do przygotowania użyłam o takich:
Należy przechowywać go w lodówce, a przed podaniem można odgrzać, ale nie jest to konieczne. Opcje serwowania chlebka są niezliczone. U mnie na zdjęciu z tym masłem z migdałów ziemnych. Bajka.
Chlebek bananowy (AIP, paleo)
Składniki:
- 4 dojrzałe banany (masa po obraniu około 420g)
- 100g musu jabłkowego (około 5 łyżek)
- 100g roztopionej pasty kokosowej
- 50g mąki kokosowej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- szczypta soli
- 3 łyżki żelatyny
- 2 łyżki ciepłej wody
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 łyżki gorącej wody
Przygotowanie:
Banany obieram ze skórki i rozdrabniam tłuczkiem do ziemniaków.
Dodaję mus jabłkowy, pastę kokosową i mieszam wszystko ręcznym mikserem.
Do masy dodaję mąkę kokosową, cynamon, sodę i sól i znowu miksuję masę do połączenia składników.
Robię żelatynowe jajka: żelatynę zalewam ciepłą wodą i sokiem z cytryny. Mieszam. Dodaję gorącą wodę i trzepaczką mieszam dokładnie, aż żelatyna się rozpuści.
Wlewam żelatynowe jajka do masy na ciasto i miksuję do połączenia składników.
Wykładam masę na blachę i piekę w 180 stopniach przez około 50 minut.
Wskazówki:
Z podanej porcji otrzymamy 12 kromek. Przechowujemy je w lodówce.
Taką pastę kokosową można kupić w każdym sklepie ze zdrową żywnością.
Czym mogę zastąpić pastę z kokosa?
Można spróbować z olejem kokosowym, ale nie gwarantuję, że się uda 🙁 Pasta z kokosa lub inaczej mus kokosowy jest już teraz o wiele łatwiej dostępny.
Czy nada się jako spód do pianki truskawkowej (albo innego ciasta)?
Myślę, że tak. Pomysłowe 🙂
Próbowała Pani mrozić ten chlebek może?:)
Nie próbowałam. Trzymam w lodówce i zazwyczaj szybko znika 🙂