Deser marzeń. Aż chciałoby się rzec: „O wegańskie i bezglutenowe tiramisu, gdzie żeś się ukrywało całe moje życie?” Głęboki w smaku biszkopt z aromatem kawy w połączeniu z aksamitnym kremem a’la mascarpone zabiorą Was prosto do nieba 🙂 Choć ten…

Deser marzeń. Aż chciałoby się rzec: „O wegańskie i bezglutenowe tiramisu, gdzie żeś się ukrywało całe moje życie?” Głęboki w smaku biszkopt z aromatem kawy w połączeniu z aksamitnym kremem a’la mascarpone zabiorą Was prosto do nieba 🙂 Choć ten…
Ho ho ho, coraz bliżej Święta. Już niedługo zasiądziemy za stołami i zgodnie z tym, co nakazuje tradycja pochłoniemy sporą ilość zwierzęcego białka okraszonego tłuszczem, do tego trochę glutenu no i jeszcze nabiału, bo serniczek musi być.…
Miękka, piernikowa, rozpływająca się w ustach, a co najważniejsze łatwa i szybka w wykonaniu wegańska i bezglutenowa babka piernikowa to idealne rozwiązanie w ferworze przedświątecznych przygotowań. Wykonanie jej nie zajmie wiele czasu, a efekt będzie bardzo satysfakcjonujący dla podniebienia. No i te…
Wilgotna i zwarta masa makowa, wypełniona po brzegi bakaliami i pachnąca migdałami. Do tego kruche ciasto i słodka polewa. Taki makowiec to pozycja obowiązkowa na stole wigilijnym. Nie ma mowy, żeby się nie udał, bo jeśli zrobicie wszystko zgodnie z przepisem, to całość powinna…
Piernikowe ciasto pod białą, puchową pierzynką z powidłami ma specjalne miejsce w moim sercu o tej porze roku. Z kubkiem ciepłej cykoriowej latte idealnie wpisuje się w świąteczny klimat. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy blaty ciasta przegryzą się smakiem soku…
Gdybym miała wybrać rybę na swój ostatni posiłek, byłby to halibut. Delikatne mięso, które wręcz rozpływa się w ustach i niepowtarzalny, maślany smak sprawiają, że jest dla mnie rybą numer jeden. Tutaj jest podsmażona na dość gorącym oleju i ma…
Mocno chrupiące, karmelizowane migdały ziemne w towarzystwie żurawiny będą idealnym przysmakiem do świątecznej kawy. Tylko raz w roku jest taki czas, kiedy te ciasteczka cieszą się szczególną popularnością. Te są wyjątkowe, gdyż mogą je jeść osoby uczulone…
Jeśli manualne klejenie pierogów nie jest Waszą mocną stroną lub po prostu nie macie czasu bawić się w lepienie ciasta, jest na to proste rozwiązanie. Zróbcie łazanki z tego samego przepisu co pierogi. Użyjcie dokładnie tych samych składników oraz kapusty…
Zjeść pierogi w Wigilię – dla niektórych bezcenne… To będą moje czwarte Święta na diecie paleo i pierwsze, podczas których na moim talerzu znajdzie się to danie. Było ciężko z dopracowaniem przepisu, ale się udało. Przedstawiam najprawdziwsze ciasto pierogowe o plastycznych właściwościach, które…
Wielki gar kapusty z porządną dawką grzybów to obowiązkowa pozycja na Święta Bożego Narodzenia. Na szczęście przepis na kapustę zgodną z protokołem autoimmunologicznym niewiele różni się od oryginału. Wystarczy pominąć masło czy pieprz. Inni domownicy mogą więc jeść z tego samego garnka…
Na FB znajdziesz jeszcze więcej informacji jak zdrowo żyć.
Nie wahaj się polubić!