Florentynki (AIP, paleo)

12 składników 12min łatwy

Mocno chrupiące, karmelizowane migdały ziemne w towarzystwie żurawiny będą idealnym przysmakiem do świątecznej kawy. Tylko raz w roku jest taki czas, kiedy te ciasteczka cieszą się szczególną popularnością. Te są wyjątkowe, gdyż mogą je jeść osoby uczulone na orzechy, gluten czy laktozę, a także weganie i wegetarianie. Są jednocześnie chrupiące i ciągnące w środku. Słowem cechują się wszystkim tym, czym tradycyjne florentynki.

Florentynki (AIP, paleo)

  • Poziom: łatwy
  • Przygotowanie: 20min
  • Gotowanie: 12min

Składniki:

  • na ciastka:
  • 160g migdałów ziemnych
  • 35g mąki z migdałów ziemnych
  • 1 łyżka mąki z maranty trzcinowej
  • 50g suszonej żurawiny
  • szczypta soli
  • 55g oleju kokosowego
  • 6 łyżek syropu klonowego
  • na czekoladę karobową:
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki karobu
  • 2 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:

  1. Migdały ziemne moczę w wodzie przez 24h.

  2. Z pomocą robota kuchennego, a dokładnie tarczy do cięcia na plasterki tnę migdały na płatki.

  3. Dodaję do nich mąkę, marantę, posiekaną żurawinę, szczyptę soli i mieszam wszystko dokładnie.

  4. W rondelku rozpuszczam olej kokosowy i mieszam z syropem klonowym.

  5. Przelewam płynne składniki do suchych. Mieszam wszystko dokładnie i wykładam na blachę. Na jedno ciastko przypada jedna czubata łyżeczka masy. Spłaszczam masę, aby powstały okrągłe ciasteczka.

  6. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę 12 minut. Ciasta piekłam na dwa razy w uwagi pojemność blachy. Po wyjęciu będą się jeszcze trochę rozpadać. Dopiero gdy ostygną, skleją się i osiągną właściwą konsystencję.

  7. Przygotowuję czekoladową polewę. Wszystkie składniki rozpuszczam w kąpieli wodnej, a następnie rozsmarowują na spodzie ciastek.

Wskazówki:

Do przygotowania ciastek konieczna jest nasadka w robocie do cięcia na plasterki, gdyż ręcznie trwałoby to zbyt długo. Czekolada karobowa nie jest konieczna. Bez niej ciasteczka też są pyszne.

6 komentarzy
  1. Super tanio. Mąka z tzw. migdałów ziemnych ok. 60 zł kg, z maranty też coś koło tego. Kogo na to stać? I po co. W necie są przepisy na ciasteczka bg. Z tańszych składników. Moda na dziwaczne i drogie mąki trwa.

    1. Niestety migdały ziemne nie są popularnym produktem i dlatego też ich cena trochę odstrasza. Jednak 1kg mąki może starczyć na dwa miesiące lub nawet więcej. Nie jest ona podstawą diety, ale możemy ją traktować jako część terapii, gdyż ma bardzo wiele korzystnych właściwości. Jest to więc pewnego rodzaju inwestycja w zdrowie.

  2. Czy te ciasteczka wyszłyby z samej mąki z migdałów ziemnych? Całych aktualnie nie posiadam a mąki mam dość sporą paczkę 🙂

    1. Można spróbować, aczkolwiek wtedy wyjdą już inne ciasteczka bez efektu „florentynek”. Pozdrawiam 🙂

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.