Wilgotna i zwarta masa makowa, wypełniona po brzegi bakaliami i pachnąca migdałami. Do tego kruche ciasto i słodka polewa. Taki makowiec to pozycja obowiązkowa na stole wigilijnym. Nie ma mowy, żeby się nie udał, bo jeśli zrobicie wszystko zgodnie z przepisem, to całość powinna pójść gładko.

Ten makowiec na kruchym cieście jest:

  • bez glutenu
  • bez jajek
  • bez nabiału
  • bez zbóż
  • bez rafinowanego cukru
  • wilgotny
  • głęboki w smaku
  • mięsisty

Sekretem udanej masy makowej nie zawierającej nabiału i jajek jest jabłko. Robiłam kilka podejść, aby uzyskać idealną konsystencję masy. Po drodze zaliczyłam spektakularną porażkę. Do maku dodałam między innymi ubitą wodę po ciecierzycy. Jednak ta upłynniła się w piekarniku i wyciekła z ciasta mocząc przy okazji cały kruchy spód. W efekcie mak nie był niczym sklejony i ciasta nie dało się nawet pokroić, bo rozsypywało się na milion okruchów. Patent z wodą po ciecierzycy uważam więc za dość ryzykowny. Starte jabłko okazało się najlepszym spoiwem i nie dosyć, że trzyma całość w kupie, to jeszcze nadaje idealną wilgotność masie.

Do przygotowania ciasta użyłam gotowego maku mielonego, aby zaoszczędzić trochę czasu. Przecież to tylko jedna z 12 wigilijnych potraw. Doszłam do wniosku jednak, że dla najlepszych rezultatów nawet mielony mak musi postać namoczony, tak samo jak zwykły mak, minimum 6 godzin. Robienie ciasta zaplanujcie więc wcześniej, aby uwzględnić ten zapas czasowy.

Każdy na pewno ma swoją ulubioną polewę cukrową. Ta moja jest z dodatkiem mleczka kokosowego, więc uprzedzam lojalnie, że czuć trochę kokosa, a nie każdy lubi ten smak. Można dodać inne mleko roślinne, ale trzeba będzie trochę zmniejszyć jego ilość, bo inaczej nie zastygnie tak, jak gęste mleczko kokosowe.

Mam nadzieję, że wypróbujecie ten przepis i się nie zawiedziecie! Wegański i bezglutenowy makowiec na kruchym cieście poleca się na Święta.

 

Wegański i bezglutenowy makowiec na kruchym cieście

  • Poziom: średni
  • Przygotowanie: 2h
  • Gotowanie: 45-50min

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:
  • 300g mąki migdałowej (mielonych migdałów)
  • 150g skrobi z tapioki
  • 2 łyżki mielonego lnu
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • ½ łyżeczki soli
  • 150g schłodzonego oleju kokosowego
  • 100ml schłodzonego syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • Składniki na masę makową:
  • 0,5kg zmielonego maku
  • 0,3kg jabłek startych na dużych oczkach (użyłam odmiany Gala)
  • 150g rodzynek
  • 50g suszonej żurawiny
  • 150g orzechów włoskich
  • 2 i 1/3 łyżeczki ekstraktu z migdałów
  • 1 i 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • 200g miodu lub w wersji wegańskiej syropu z agawy
  • 60g cukru kokosowego
  • sok z połowy pomarańczy
  • 50g mąki gryczanej drobno mielonej, jasnej
  • Składniki na lukier:
  • 100g nerkowców
  • 100g gęstej śmietanki kokosowej
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki syropu klonowego

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie makowca zaczynam od przygotowania maku. Najlepiej zrobić to wieczór wcześniej, bo dobrze jest jeśli mak postoi trochę w wodzie. Mak przesypuję do garnka i zalewam 1l wrzącej wody. Gotuję na małym ogniu przez około 10 minut i odstawiam na blat na minimum 6 godzin.

  2. Zabieram się do zagniatania ciasta. Do miski wsypuję mąkę z migdałów, skrobię z tapioki, len mielony, sól i sodę. Mieszam wszystko rękami. Rozdrabniam grudki, które tworzą się z mąki migdałowej. Dodaję schłodzony olej kokosowy i staram się jak najszybciej zagnieść ciasto. Na koniec dodaję schłodzony syrop klonowy i ekstrakt z wanilii i jeszcze raz wszystko dokładnie zagniatam. Ciasto owijam w folię spożywczą i chowam do lodówki na około 1h.

  3. Mak odciskam z wody przez gazę lub ręcznik kuchenny. Przesypuję do miski. Do maku dodaję resztę składników czyli jabłka starte na dużych oczkach, sparzone rodzynki (wystarczy zalać wrzątkiem i odczekać 5min, a potem odcedzić), posiekane orzechy, sparzoną żurawinę, ekstrakt z migdałów, ekstrakt z wanilii, miód lub syrop z agawy, cukier kokosowy, sok z pomarańczy. Wszystko dokładnie mieszam. Na sam koniec dodaję mąkę gryczaną i mieszam masę jeszcze raz.

  4. Schłodzone ciasto wyjmuję z lodówki. Odrywam 1/3 ciasta i odkładam na bok. 2/3 ciasta wykładam na blachę (około 22cmx33cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Palcami rozprowadzam ciasto na dnie formy. Na ciasto wykładam masę makową. Z pozostałej części ciasta wykrawam świąteczne kształty i przykrywam nimi wierzch ciasta. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piekę przez 45-50 minut. Jeśli w trakcie pieczenia makowiec za bardzo przypieka się od góry, można przykryć go papierem do pieczenia lub w połowie czasu pieczenia zmniejszyć temperaturę do 175 stopni.

  5. Składniki na lukier blenduję w wysokoobrotowym blenderze typu Thermomix lub Vitamix. Przekładam lukier do torebki, obcinam róg torebki i dekoruję wierzch makowca.

Wegański i bezglutenowy makowiec na kruchym cieście

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.