Wigilijna kapusta z grzybami

7 składników 1h30min łatwy

Wielki gar kapusty z porządną dawką grzybów to obowiązkowa pozycja na Święta Bożego Narodzenia. Na szczęście przepis na kapustę zgodną z protokołem autoimmunologicznym niewiele różni się od oryginału. Wystarczy pominąć masło czy pieprz. Inni domownicy mogą więc jeść z tego samego garnka po dodaniu odpowiednich przypraw. Choć każda gospodyni używa nieco innych dodatków, podstawa przepisu jest zawsze ta sama, czyli kapusta, grzyby i cebula. Smak potrawy jest tak wyraźny, że niepotrzebne jest wiele więcej składników. I za to właśnie ją uwielbiam.

Przygotowanie takiej kapusty nie jest trudne, lecz wymaga cierpliwości i częstego doglądania, bo ma tendencje do przypalania. Najważniejsze jest, aby w garnku cały czas była woda. A już super wygodne jest to, że można ją ugotować parę dni wcześniej, gdyż kapusta bez problemu wytrzyma nawet tydzień dobrze schłodzona w lodówce.

Wigilijna kapusta z grzybami

  • Poziom: łatwy
  • Przygotowanie: 20min
  • Gotowanie: 1h30min

Składniki:

  • 1 i ½ kg kiszonej kapusty (użyłam średnio kwaśnej)
  • 150g suszonych grzybów (np. podgrzybków)
  • 2 liście laurowe
  • 2 żółte cebule, drobno pokrojone
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • sól do smaku
  • około 1l i 200ml wody

Przygotowanie:

  1. Grzyby moczę w zimnej wodzie około półtorej godziny. Upewniam się, że są dobrze wypłukane i nie zawierają piasku.

  2. Kapustę kroję drobno, wkładam do garnka, zalewam 700ml wody.

  3. Grzyby odcedzam i kroję drobno. Dodaję do kapusty. Mieszam wszystko dokładnie i zagotowuję.

  4. Od momentu zagotowania, zmniejszam ogień, dodaję liście laurowe i trzymam na niedużym ogniu. Co 7-10 minut, sprawdzam ilość wody w garnku, mieszam kapustę, i dolewam wodę w miarę potrzeby. Pilnuję, aby kapusta nie przywarła do garnka.

  5. Po godzinie dodaję przesmażone na oliwie cebule.

  6. Od tego momentu kapusta potrzebuje jeszcze około 30 min dalszego gotowania. Musi być miękka i przejść aromatem grzybów. Na koniec doprawiam solą.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.