Deser marzeń. Aż chciałoby się rzec: „O wegańskie i bezglutenowe tiramisu, gdzie żeś się ukrywało całe moje życie?” Głęboki w smaku biszkopt z aromatem kawy w połączeniu z aksamitnym kremem a’la mascarpone zabiorą Was prosto do nieba 🙂
Choć ten 2020 rok nie był, delikatnie mówiąc, najłaskawszym dla nas rokiem, to odkrycie tego deseru wiele rekompensuje i zamierzam sobie nim osłodzić końcówkę tego roku.

Wegańskie i bezglutenowe tiramisu

Będę szczera. Nie jest to najzdrowsze jedzenie pod słońcem, bo zawiera sporo tłuszczu zarówno z orzechów jak i ze śmietanki, ale Święta Bożego Narodzenia są raz w roku i od jednego kawałka na pewno wielka krzywda się nie stanie. Tym bardziej, że nie zawiera glutenu, nabiału, jajek, kukurydzy czy rzepaku.
Przygotowanie ciasta należy zacząć od kupna wszystkich niezbędnych składników, a jest ich niemało. Wszystko wymaga więc trochę zaangażowania i planowania. Najlepiej jednak rozbić wykonanie deseru na dwa dni. Tak jest po prostu łatwej, bo jednego dnia można podszykować poszczególne składowe, a następnego już tylko złożyć je w całość. Jeśli więc jeszcze nie macie zamkniętej listy dań świątecznych, to poważnie rozważcie przygotowanie tego przepysznego deseru. Zresztą na każdą inną odświętną okazję też jest idealny.
A podział czynności na poszczególne dni przedstawia się następująco. Pierwszego dnia przygotowujemy ciasto i krem według przepisu poniżej, a drugiego kroimy ciasto na kawałki w kształcie biszkoptów, o tak:
Wegańskie i bezglutenowe tiramisu
Układamy kawałki mniej więcej w ten sposób:
Wegańskie i bezglutenowe tiramisu
Potem można już nasączyć kawą i ułożyć krem. W takim ułożeniu biszkoptów chodzi o to, aby kawa wsiąkła w tą bardziej gąbczastą część ciasta.
I jeszcze kilka słów na temat składników. Po pierwsze, warto jest zaopatrzyć się w śmietankę kokosową o zawartości tłuszczu 95%. Ja kupiłam taką w sieci sklepów „Kuchnie Świata” i wiem, że konsystencja kremu jest znacznie lepsza, jeśli użyjemy śmietanki zamiast gęstego mleka kokosowego.
Po drugie, kawę najlepiej kupić bezkofeinową ze względu na zły wpływ kofeiny na organizm, a kakao użyć bardzo oszczędnie. Można w ten sposób bardziej zadbać o zdrowie. A w przypadku, jeśli chcecie zneutralizować sporą ilość tłuszczu zawartą w deserze, wypijcie tego dnia więcej wody z cytryną i sporo zielonego soku z selera.
Wegańskie i bezglutenowe tiramisu

A OTO JAK PRZYGOTOWAĆ WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE TIRAMISU, KTÓRE SMAKUJE NAJPYSZNIEJ NA ŚWIECIE:

Wegańskie i bezglutenowe tiramisu

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • 200g bezglutenowej mąki owsianej (użyłam Elovena)
  • 120g mąki ryżowej
  • 20g skrobi z tapioki
  • 150g cukru kokosowego (używam Purella z Rossmanna)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 250ml mleka owsianego (użyłam Natumi)
  • 60g oleju kokosowego
  • 120g musu jabłkowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki wanilii
  • Składniki na wegański krem mascarpone:
  • 300g nerkowców
  • 100ml mleka owsianego (użyłam Natumi)
  • 5 łyżek syropu klonowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 puszki śmietanki kokosowej Real Thai (schłodzonej 24h w lodówce)
  • 5 łyżek cukru kokosowego
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej bezkofeinowej
  • kakao do posypania

Przygotowanie:

  1. Orzechy nerkowca zalewam wrzątkiem i odstawiam na godzinę do namoczenia.

  2. Przystępuję do przygotowania bezglutenowego ciasta, które ma imitować biszkopty. Mąkę owsianą, ryżową i tapiokę przesiewam przez sito. Dodaję cukier kokosowy, proszek do pieczenia, sodę i sól i wszystko dokładnie mieszam łyżką. Olej kokosowy rozpuszczam w rondelku i dodaję resztę płynnych składników czyli mleko owsiane, mus jabłkowy, sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. Składniki płynne dokładnie mieszam i wlewam do sypkich. Mieszam dokładnie masę.

  3. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni z funkcją termoobiegu. Surowe ciasto przelewam do prostokątnej formy o wymiarach 19cmx28cm i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie wkładam do nagrzanego piekarnika na przedostatni poziom i piekę około 25 minut. Upieczone ciasto odstawiam do ostygnięcia. Będę je kroić dopiero następnego dnia.* (Nie chowam jeszcze do lodówki, bo wtedy nie wchłonie kawy)

  4. Kawę rozpuszczalną, bezkofeinową zalewam wrzącą wodą do 3/4 wysokości kubka. Kiedy się zaparzy, przykrywam i odstawiam na bok. Użyję ją dopiero następnego dnia, ale musi być zimna, więc robię ją zawczasu.

  5. Orzechy nerkowca odsączam z wody i przekładam do blendera wraz z mlekiem owsianym (100ml) i syropem klonowym (5 łyżek) oraz ekstraktem z wanilii. Całość blenduję na gładką masę. Podczas blendowania może się zdarzyć, że parę razy trzeba będzie zatrzymać blender i zeskrobać masę ze ścianek. (Uwaga- jeśli masa jest zbyt gęsta, aby można było ją zblendować na gładko, można dodać jeszcze 20-50ml mleka owsianego).

  6. Śmietankę kokosową ubijam z cukrem kokosowym na sztywno. (Używam tylko twardej części śmietanki z puszki. Resztę mogę użyć do innej potrawy.) Następnie delikatnie i po trochu dodaję do śmietanki zblendowaną masę z orzechów nerkowca. Gdy składniki połączą się, zakrywam masę folią spożywczą i chowam do lodówki na noc.

  7. Następnego dnia przystępuję do złożenia tiramisu w całość. Ciasto kroję na cienkie słupki jak widać na zdjęciu powyżej. Układam w naczyniu i nasączam kawą. Wykładam połowę wegańskiego kremu mascarpone i powtarzam czynność z kolejną warstwą. Wierzch posypuję delikatnie kakao za pomocą sitka.

  8. Tak przygotowany deser odstawiam najlepiej na 24h do lodówki. Najlepszy jest, gdy smaki się przegryzą i krem mocno stężeje.

Wskazówki:

*Nie przejmujcie się, jeśli ciasto trochę popęka. Góra ciasta i tak będzie ułożona bokiem.

Wegańskie i bezglutenowe tiramisu

2 komentarze
  1. Zrobione! Opinie bardzo pozytywne! Mój biszkopt wyszedł bardzo kruchy, co nie przeszkadza w efekcie końcowym, bo wszystko się ładnie łączy. Dziękuję za kolejny przepis!

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.