Deser marzeń. Aż chciałoby się rzec: „O wegańskie i bezglutenowe tiramisu, gdzie żeś się ukrywało całe moje życie?” Głęboki w smaku biszkopt z aromatem kawy w połączeniu z aksamitnym kremem a’la mascarpone zabiorą Was prosto do nieba 🙂
Choć ten 2020 rok nie był, delikatnie mówiąc, najłaskawszym dla nas rokiem, to odkrycie tego deseru wiele rekompensuje i zamierzam sobie nim osłodzić końcówkę tego roku.

Wegańskie i bezglutenowe tiramisu

Będę szczera. Nie jest to najzdrowsze jedzenie pod słońcem, bo zawiera sporo tłuszczu zarówno z orzechów jak i ze śmietanki, ale Święta Bożego Narodzenia są raz w roku i od jednego kawałka na pewno wielka krzywda się nie stanie. Tym bardziej, że nie zawiera glutenu, nabiału, jajek, kukurydzy czy rzepaku.
Przygotowanie ciasta należy zacząć od kupna wszystkich niezbędnych składników, a jest ich niemało. Wszystko wymaga więc trochę zaangażowania i planowania. Najlepiej jednak rozbić wykonanie deseru na dwa dni. Tak jest po prostu łatwej, bo jednego dnia można podszykować poszczególne składowe, a następnego już tylko złożyć je w całość. Jeśli więc jeszcze nie macie zamkniętej listy dań świątecznych, to poważnie rozważcie przygotowanie tego przepysznego deseru. Zresztą na każdą inną odświętną okazję też jest idealny.
A podział czynności na poszczególne dni przedstawia się następująco. Pierwszego dnia przygotowujemy ciasto i krem według przepisu poniżej, a drugiego kroimy ciasto na kawałki w kształcie biszkoptów, o tak:
Wegańskie i bezglutenowe tiramisu
Układamy kawałki mniej więcej w ten sposób:
Wegańskie i bezglutenowe tiramisu
Potem można już nasączyć kawą i ułożyć krem. W takim ułożeniu biszkoptów chodzi o to, aby kawa wsiąkła w tą bardziej gąbczastą część ciasta.
I jeszcze kilka słów na temat składników. Po pierwsze, warto jest zaopatrzyć się w śmietankę kokosową o zawartości tłuszczu 95%. Ja kupiłam taką w sieci sklepów „Kuchnie Świata” i wiem, że konsystencja kremu jest znacznie lepsza, jeśli użyjemy śmietanki zamiast gęstego mleka kokosowego.
Po drugie, kawę najlepiej kupić bezkofeinową ze względu na zły wpływ kofeiny na organizm, a kakao użyć bardzo oszczędnie. Można w ten sposób bardziej zadbać o zdrowie. A w przypadku, jeśli chcecie zneutralizować sporą ilość tłuszczu zawartą w deserze, wypijcie tego dnia więcej wody z cytryną i sporo zielonego soku z selera.
Wegańskie i bezglutenowe tiramisu

A OTO JAK PRZYGOTOWAĆ WEGAŃSKIE I BEZGLUTENOWE TIRAMISU, KTÓRE SMAKUJE NAJPYSZNIEJ NA ŚWIECIE:

Wegańskie i bezglutenowe tiramisu

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • 200g bezglutenowej mąki owsianej (użyłam Elovena)
  • 120g mąki ryżowej
  • 20g skrobi z tapioki
  • 150g cukru kokosowego (używam Purella z Rossmanna)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 3/4 łyżeczki sody
  • 1/3 łyżeczki soli
  • 250ml mleka owsianego (użyłam Natumi)
  • 60g oleju kokosowego
  • 120g musu jabłkowego
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżeczki wanilii
  • Składniki na wegański krem mascarpone:
  • 300g nerkowców
  • 100ml mleka owsianego (użyłam Natumi)
  • 5 łyżek syropu klonowego
  • 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • 2 puszki śmietanki kokosowej Real Thai (schłodzonej 24h w lodówce)
  • 5 łyżek cukru kokosowego
  • 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej bezkofeinowej
  • kakao do posypania

Przygotowanie:

  1. Orzechy nerkowca zalewam wrzątkiem i odstawiam na godzinę do namoczenia.

  2. Przystępuję do przygotowania bezglutenowego ciasta, które ma imitować biszkopty. Mąkę owsianą, ryżową i tapiokę przesiewam przez sito. Dodaję cukier kokosowy, proszek do pieczenia, sodę i sól i wszystko dokładnie mieszam łyżką. Olej kokosowy rozpuszczam w rondelku i dodaję resztę płynnych składników czyli mleko owsiane, mus jabłkowy, sok z cytryny i ekstrakt z wanilii. Składniki płynne dokładnie mieszam i wlewam do sypkich. Mieszam dokładnie masę.

  3. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni z funkcją termoobiegu. Surowe ciasto przelewam do prostokątnej formy o wymiarach 19cmx28cm i odstawiam na 15 minut. Po tym czasie wkładam do nagrzanego piekarnika na przedostatni poziom i piekę około 25 minut. Upieczone ciasto odstawiam do ostygnięcia. Będę je kroić dopiero następnego dnia.* (Nie chowam jeszcze do lodówki, bo wtedy nie wchłonie kawy)

  4. Kawę rozpuszczalną, bezkofeinową zalewam wrzącą wodą do 3/4 wysokości kubka. Kiedy się zaparzy, przykrywam i odstawiam na bok. Użyję ją dopiero następnego dnia, ale musi być zimna, więc robię ją zawczasu.

  5. Orzechy nerkowca odsączam z wody i przekładam do blendera wraz z mlekiem owsianym (100ml) i syropem klonowym (5 łyżek) oraz ekstraktem z wanilii. Całość blenduję na gładką masę. Podczas blendowania może się zdarzyć, że parę razy trzeba będzie zatrzymać blender i zeskrobać masę ze ścianek. (Uwaga- jeśli masa jest zbyt gęsta, aby można było ją zblendować na gładko, można dodać jeszcze 20-50ml mleka owsianego).

  6. Śmietankę kokosową ubijam z cukrem kokosowym na sztywno. (Używam tylko twardej części śmietanki z puszki. Resztę mogę użyć do innej potrawy.) Następnie delikatnie i po trochu dodaję do śmietanki zblendowaną masę z orzechów nerkowca. Gdy składniki połączą się, zakrywam masę folią spożywczą i chowam do lodówki na noc.

  7. Następnego dnia przystępuję do złożenia tiramisu w całość. Ciasto kroję na cienkie słupki jak widać na zdjęciu powyżej. Układam w naczyniu i nasączam kawą. Wykładam połowę wegańskiego kremu mascarpone i powtarzam czynność z kolejną warstwą. Wierzch posypuję delikatnie kakao za pomocą sitka.

  8. Tak przygotowany deser odstawiam najlepiej na 24h do lodówki. Najlepszy jest, gdy smaki się przegryzą i krem mocno stężeje.

Wskazówki:

*Nie przejmujcie się, jeśli ciasto trochę popęka. Góra ciasta i tak będzie ułożona bokiem.

Wegańskie i bezglutenowe tiramisu

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.