Wegańska i bezglutenowa babka piernikowa

17 składników 35-40 łatwy

Miękka, piernikowa, rozpływająca się w ustach, a co najważniejsze łatwa i szybka w wykonaniu wegańska i bezglutenowa babka piernikowa to idealne rozwiązanie w ferworze przedświątecznych przygotowań. Wykonanie jej nie zajmie wiele czasu, a efekt będzie bardzo satysfakcjonujący dla podniebienia. No i te majestatyczne wgłębienia, które przyjmą każdą polewę. Oj tak.

Wykrawanie, dekorowanie pierniczków czy szykowanie masy makowej to czynności, które są trochę czasochłonne. Dla osób, które chcą ukręcić ciasto na szybko proponuję więc taką opcję piernika last minute. To przepis, który wymaga jedynie zmiksowania składników, a opcja pieczenia w foremce od babki zminimalizuje ryzyko zakalca. Nie trzeba się bać też, że ciasto nie upiecze się w środku. W kwestii foremki, to polecam taką metalową. Moim zdaniem ona lepiej przewodzi ciepło i ciasto równiej się w niej piecze.

Babka ta jest zrobiona z wykorzystaniem zdrowych składników i nie zawiera:

  • glutenu
  • jaj
  • drożdży
  • kukurydzy
  • rafinowanego cukru

Wegańska i bezglutenowa babka piernikowa

  • Poziom: łatwy
  • Przygotowanie: 30min
  • Gotowanie: 35-40

Składniki:

  • 2 łyżki mielonego lnu + 4 łyżki ciepłej wody
  • 250g musu jabłkowego (użyłam HIPP pierwsze jabłuszka dla dzieci)
  • 110g cukru kokosowego
  • 60g syropu klonowego
  • 120g mleka kokosowego (Real Thai)
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 200g mąki owsianej (Provena)
  • 50g mąki jaglanej (Denver Food)
  • 165g mąki z migdałów (mielonych migdałów)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia*
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 i 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/2 łyżeczki mielonych goździków
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu i gałki muszkatołowej (opcjonalnie)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny (ze świeżo przekrojonej cytryny)

Przygotowanie:

  1. Wykonanie ciasta zaczynam od przygotowania wegańskiego jajka: mieszam mielony len z wodą i odstawiam na 5 minut

  2. Do miski wkładam mus jabłkowy, cukier kokosowy, syrop klonowy, mleko kokosowe, wanilię oraz stężałe jajko lniane, miksuję ręcznym mikserem do połączenia składników.

  3. Do mokrych składników dodaję sypkie: mąki, proszek do pieczenia, sodę, przyprawy i sól. Miksuję ręcznym mikserem do połączenia składników. Na sam koniec polewam ciasto sokiem z cytryny i jeszcze raz chwilę wszystko miksuję.

  4. Gotowe ciasto przelewam do formy wysmarowanej tłuszczem i piekę w 180 stopniach przez 35-40 minut.

  5. Zanim wyjmę ciasto z foremki czekam 15 minut aż się ostudzi.

  6. Na końcu przygotowuję polewę. Świetna będzie taka z powideł. Moja to zblenowane nerkowce(100g), mleko kokosowe (60ml), syrop klonowy (2 łyzki) i sok z cytryny (1 łyżka).

Wskazówki:

*wszystkie proszki do pieczenia zawierają skrobię kukurydzianą, której ja unikam, zrobiłam więc swój własny proszek: w słoiku zmieszałam 25g skrobi ziemniaczanej, 10g sody oczyszczonej i 10g kamienia winnego

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.