Jeśli manualne klejenie pierogów nie jest Waszą mocną stroną lub po prostu nie macie czasu bawić się w lepienie ciasta, jest na to proste rozwiązanie. Zróbcie łazanki z tego samego przepisu co pierogi. Użyjcie dokładnie tych samych składników oraz kapusty z grzybami z tego przepisu. Wtedy wystarczy rozgnieść równomiernie ciasto i wykroić kwadraty. Et voilà. Na wszystko można znaleźć rozwiązanie.
Łazanki z kapustą i grzybami
Składniki:
- 80g skrobi z maranty trzcinowej lub 100g skrobi z tapioki
- 60g mąki z bananów warzywnych (plantanów)
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 3 płaskie łyżki gęstego mleczka kokosowego (użyłam 95%)
- 120ml gorącej wody
- dowolna ilość kapusty z grzybami, według uznania
Przygotowanie:
Do miski wsypuję mąki i sól i mieszam. Dodaję oliwę z oliwek, mleczko kokosowe i gorącą wodę.
Wyrabiam ciasto ręcznie. Należy uważać, gdyż gorącą wodą można się poparzyć. Na początku ciasto może być trochę klejące, ale w miarę ugniatania nabierze konsystencji plasteliny. Ciasto ugniata się bardzo szybko.
Ciasto rozgniatam palcami na blacie lub desce na płaski, cienki prostokąt i tnę nożem na kwadraty.
Łazanki wrzucam do wrzącej, osolonej wody i gotuję 4 minuty. Mieszam z kapustą.
Wskazówki:
Ciasto ma lepszą konsystencję na skrobi z maranty. Jeśli jednak nie macie jej pod ręką, tapioka też się sprawdzi. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, powolutku dosypujcie skrobię. Jeśli natomiast będzie zbyt twarde dolejcie odrobinę wody.
Czy mleczko kokosowe jest obowiązkowe?
Nie. Można zastąpić wodą, ale na drugi dzień łazanki będą kruche i mniej smaczne. Zapewniam, że nie czuje się smaku kokosa, a ciasto jest bardziej aksamitne dzięki mleczku. Pozdrawiam 🙂