Łazanki z kapustą i grzybami

7 składników 4min łatwy

Jeśli manualne klejenie pierogów nie jest Waszą mocną stroną lub po prostu nie macie czasu bawić się w lepienie ciasta, jest na to proste rozwiązanie. Zróbcie łazanki z tego samego przepisu co pierogi. Użyjcie dokładnie tych samych składników oraz kapusty z grzybami z tego przepisu. Wtedy wystarczy rozgnieść równomiernie ciasto i wykroić kwadraty. Et voilà. Na wszystko można znaleźć rozwiązanie.

Łazanki z kapustą i grzybami

  • Poziom: łatwy
  • Przygotowanie: 15min
  • Gotowanie: 4min

Składniki:

  • 80g skrobi z maranty trzcinowej lub 100g skrobi z tapioki
  • 60g mąki z bananów warzywnych (plantanów)
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 3 płaskie łyżki gęstego mleczka kokosowego (użyłam 95%)
  • 120ml gorącej wody
  • dowolna ilość kapusty z grzybami, według uznania

Przygotowanie:

  1. Do miski wsypuję mąki i sól i mieszam. Dodaję oliwę z oliwek, mleczko kokosowe i gorącą wodę.

  2. Wyrabiam ciasto ręcznie. Należy uważać, gdyż gorącą wodą można się poparzyć. Na początku ciasto może być trochę klejące, ale w miarę ugniatania nabierze konsystencji plasteliny. Ciasto ugniata się bardzo szybko.

  3. Ciasto rozgniatam palcami na blacie lub desce na płaski, cienki prostokąt i tnę nożem na kwadraty.

  4. Łazanki wrzucam do wrzącej, osolonej wody i gotuję 4 minuty. Mieszam z kapustą.

Wskazówki:

Ciasto ma lepszą konsystencję na skrobi z maranty. Jeśli jednak nie macie jej pod ręką, tapioka też się sprawdzi. Jeśli ciasto będzie zbyt luźne, powolutku dosypujcie skrobię. Jeśli natomiast będzie zbyt twarde dolejcie odrobinę wody.

2 komentarze
    1. Nie. Można zastąpić wodą, ale na drugi dzień łazanki będą kruche i mniej smaczne. Zapewniam, że nie czuje się smaku kokosa, a ciasto jest bardziej aksamitne dzięki mleczku. Pozdrawiam 🙂

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.