To wilgotny, aromatyczny tort pełen marchewkowego dobra, który z oddali pachnie Świętami Bożego Narodzenia. Robiłam go już wiele razy i za każdym razem pięknie się wypiekł, bez najmniejszego problemu. Oznacza to, że naprawdę ciężko jest go zepsuć. Jedyny kłopot, jakiego może…
Na święta
W końcu nadszedł czas na sernik AIP. Chyba naprawdę muszę lubić wyzwania skoro śmiem twierdzić, że da się zrobić sernik bez sera AIP. Na przepis wpadłam przypadkowo, kiedy próbowałam zrobić batatowe kule. Stwierdziłam, że masa po schłodzeniu będzie lepiej…
To nie lada gratka dla podniebienia. Smak dobrego pasztetu może chodzić za mną bardzo długo. I tak jest właśnie z tym z mięsem z królika. Wracam do niego bardzo często, a wielkanocny stół wręcz nie istnieje bez niego. Trzeba pamiętać, żeby zachować odpowiednie proporcje składników…
Plantany przemycę wszędzie, nawet na stół wigilijny. W tym przepisie użyłam ugotowanego zielonego plantana, który z powodzeniem zastępuje w przepisach ziemniaka czy kaszę, a więc spełnia funkcję łącznika. Klopsiki tworzą wręcz idealną parę z sosem pieczarkowym. Ponoć dania rybne na Wigilii mają…
Skoro idą Święta, to pora idealna, aby wypróbować mąkę z migdałów ziemnych w pierniczkach. Muszę przyznać, że smakują wybornie. Choć różnią się nieco od tradycyjnych pierników konsystencją – są bardziej kruche – to smak mają dokładnie taki sam. Z podanej…