Mocno rozgrzewający gulasz jagnięcy

16 składników 1h30min średni

W mroźne dni gorąca i aromatyczna zupa gulaszowa jest daniem numer jeden. Jest pożywna, sycąca, zawiera sporą dawkę warzyw i dobroczynnych przypraw. Samo zdrowie na talerzu.

Główną nutę smakową w gulaszu stanowią imbir i cynamon. Z warzywami możemy dowolnie kombinować i dodać resztki tych, które akurat mamy w lodówce. Świetnie sprawdzi się tutaj korzeń pietruszki czy bataty lub dodany pod koniec gotowania jarmuż. Zamiast miętą możemy posypać natką lub kolendrą.

Przepis ten skomponowałam na szybko, po tym jak w ręce niespodziewanie wpadł mi gulasz jagnięcy. Nie jest to mięso, które spotyka się na co dzień w sklepie. Tym bardziej się cieszę, że rezultat jest mocno aromatyczny i daje porządnego kopa.

Mocno rozgrzewający gulasz jagnięcy

  • Poziom: średni
  • Przygotowanie: 40min
  • Gotowanie: 1h30min

Składniki:

  • 0,4kg gulaszu jagnięcego
  • 1 łyżeczka soli himalajskiej
  • 2 łyżki oleju kokosowego (lub innego stabilnego tłuszczu)
  • 1 cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka drobno posiekanego imbiru
  • ½ laski cynamonu cejlońskiego
  • 2 gałązki rozmarynu
  • kawałek ściętej skórki z pomarańczy (wielkości kciuka)
  • ½ łyżeczki octu jabłkowego
  • 2 szklanki wywaru warzywnego (lub wołowego)
  • 6 łyżek puree z dyni piżmowej
  • 2 duże marchewki
  • 1 laska selera naciowego
  • ½ cukinii
  • mięta do posypania

Przygotowanie:

  1. Mięso płuczę, osuszam za pomocą papierowego ręcznika i kroję na drobne kawałki. Posypuję łyżeczką soli himalajskiej.

  2. W garnku z grubym dnem rozgrzewam olej kokosowy.

  3. W międzyczasie kroję drobno czosnek, a cebulę w piórka.

  4. Na dosyć mocno rozgrzany olej wrzucam mięso i smażę przez 2-3 minuty, aż zmieni kolor. Przekładam mięso na talerz i wkładam do tego samego garnka cebulę.

  5. Podsmażam cebulę przez około 3 minuty cały czas mieszając. Dodaję czosnek, imbir, rozmaryn, skórkę z pomarańczy i pół laski cynamonu. Smażę wszystko przez kolejne 2-3 minuty, aż poczuję aromat przypraw.

  6. Dodaję ocet jabłkowy, wywar warzywny, puree z dyni i mięso.

  7. Zagotowuję całość, a następnie trzymam na wolnym ogniu przez godzinę.

  8. Po godzinie dodaję obrane i posiekane marchewki i seler naciowy.

  9. Po kolejnych 20 minutach dodaję cukinię i gotuję całość jeszcze 10 minut. Posypuję liśćmi mięty.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.