Ja naprawdę nie żartowałam, kiedy mówiłam, że aminokwasów kokosowych używam prawie codziennie. Tym razem dodałam je do tych oto burgerów wołowych. Razem z czosnkiem i oregano tworzą super kombinację smakową. Chciałoby się je zjeść prosto z grilla. Ale NIE, NIE, NIE. Trzeba je podać na tej oto plantanowej bułce do hamburgerów wraz z nieskończoną ilością warzyw i ulubionym sosem. Wtedy dopiero możemy doświadczyć nieba w gębie.

Chciałam też się z Wami podzielić kilkoma ważnymi wskazówkami odnośnie grillowania.

Oto, na co trzeba szczególnie uważać w sezonie grillowym, aby nie zjeść całej tablicy Mendelejewa na raz.

5 porad, jak zdrowo grillować:

wskazówka numer 1:

-niech Was nie korci, żeby używać chemicznej podpałki do grilla. Owszem rozpali ona ogień w mgnieniu oka, ale ilość chemicznych, ropopochodnych substancji jaka przeniknie do jedzenia jest przerażająca. Najlepiej wybrać jednak podpałkę ekologiczną, taką na bazie drewna.

wskazówka numer 2:

-nie grillujcie mięsa, które jest naszpikowane chemicznymi składnikami. Pod wpływem ciepła stają się one kancerogenne. Warto przygotować mięso samemu i zrezygnować z wysoko przetworzonych kiełbas.

wskazówka numer 3:

-do marynaty użyjcie sporej ilości ziół i przypraw. Mają działanie antyoksydacyjne i potrafią skutecznie zmniejszyć, nawet o 40%, wydzielanie substancji rakotwórczych.

wskazówka numer 4:

-jedzcie chude kawałki mięsa. Zostało naukowo udowodnione, że tłuszcz zwierzęcy, który kapie na rozżarzony węgiel wydziela rakotwórcze związki.

wskazówka numer 5:

-przygotujcie mniejsze kawałki mięsa, które szybciej się ugrillują. W ten sposób zmniejszycie ilość substancji kancerogennych w jedzeniu.

Burgery wołowe (AIP, paleo)

  • Poziom: łatwy
  • Przygotowanie: 15min
  • Gotowanie: 15min

Składniki:

  • 450g mielonego mięsa wołowego
  • 2 łyżki aminokwasów kokosowych
  • 5 ząbków czosnku, przeciśniętych przez praskę
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki na burgery mieszam. Ugniatam i ubijam, aby się dobrze połączyły, a mięso było zwarte. Odstawiam mięso na godzinę na bok, aby nabrało temperatury pokojowej i przeszło aromatem przypraw.

  2. Formuję burgery za pomocą dłoni. Znowu mocno je dociskam i oklepuję, aby mięso było zwarte. Podaną porcję mięsa dzielę na 8 burgerów. Smażę je na dobrze rozgrzanej patelni grillowej około 3-4 minuty z każdej strony.
    Mogę je również upiec na grillu ogrodowym, ale tu nie znam czasu wypiekania bo w ten sposób ich nie robiłam.

Wskazówki:

Jak zwykle, aby usmażyć dobre burgery trzeba się skupić na szczegółach. Patelnia musi być dobrze rozgrzana, aby burgery usmażyły się szybko i nie puściły soków. Nie może być jednak za bardzo nagrzana, bo się spalą.

2 komentarze

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.