Połączenie kurczaka z truskawkami to naprawdę niezła obiadowa opcja. Mięso wychodzi kruche, soczyste i aromatyczne. Jeśli truskawki w przepisie brzmią zbyt ekscentrycznie lub akurat nie ma na nie sezonu, można je ominąć. Zapewniam jednak, że zarówno kurczak jak i truskawki w tym ciemnym balsamicznym sosie doskonale do siebie pasują. Jest to miła odmiana od tradycyjnego kurczaka w ziołach.
Prawdziwą gwiazdą tego dania jest przyprawa o nazwie aminokwasy kokosowe. Ten tajemniczo brzmiący produkt to nic innego jak nektar z kwiatu kokosa, który po dodaniu soli morskiej leżakuje i dojrzewa, aby nabrać głębokiego smaku. Finalnym efektem jest sos o ciemnym zabarwieniu i słono-kwaśnym smaku, który do złudzenia przypomina sos sojowy i może go zastąpić w proporcji 1:1. Oczywiście jest to przyprawa bezglutenowa i całkowicie naturalna. Oprócz walorów smakowych ma także korzystne właściwości zdrowotne i niski indeks glikemiczny.
Przepis jest na sporą ilość mięsa w myśl zasady raz a dobrze. Powinno starczyć na minimum dwa, trzy dni dla dwóch osób.
Udka kurczaka pieczone w sosie balsamicznym z truskawkami
Składniki:
- 10 udek z kurczaka ze skórą
- 5 łyżek aminokwasów kokosowych (kokosowego sosu balsamicznego)
- 5 ząbków czosnków
- 1 łyżka miodu
- sok z połowy cytryny
- 1/3 łyżeczki sproszkowanego imbiru
- 1/2 łyżeczki soli
- 200g truskawek (można pominąć)
Przygotowanie:
Kurczaka dokładnie myję i osuszam za pomocą papierowego ręcznika. Nacieram solą.
Do miseczki wlewam 4 łyżki aminokwasów, sok z połowy cytryny, miód, przeciskam przez praskę czosnek i dodaję imbir. Mieszam wszystkie składniki i wylewam marynatę na kurczaka. Dokładnie wmasowuję marynatę w mięso. Najlepiej zrobić to rękami. Odstawiam przynajmniej na godzinę, aby smaki się przegryzły.*
Mięso układam w naczyniu żaroodpornym skórą do góry. Piekę w 180 stopniach z funkcją termoobiegu. Po około 40 minutach przekładam kawałki mięsa na drugą stronę. Piekę mięso kolejne 10 minut. Po tym czasie dodaję obrane i przekrojone na pół truskawki i podpiekam 10 minut. Na ostatnie 20 minut przekładam mięso z powrotem skórą do góry. Ogólny czas pieczenia powinien wynieść 70 minut, a jeśli ktoś lub bardziej wypieczone mięso to nawet 80 minut. Truskawki należy dodać mniej więcej pół godziny przed końcem pieczenia.
Wskazówki:
*Najlepiej zamarynować kurczaka dzień wcześniej.
Wypróbowane, bardzo mi smakuje kurczak w takim wydaniu.
Super:) bardzo się cieszę, pozdrawiam 🙂