Paleo schabowy w panierce bez jajka

13 składników 30min łatwy

Uroczyście ogłaszam, że ten przepis to koniec problemów z panierką, do której nie chcemy lub nie możemy użyć jajka. Nie dosyć, że panierka nie zawiera żadnych silnych alergenów, to świetnie się trzyma kotleta, jest niesamowicie chrupiąca, a sam kotlet to po prostu mistrzostwo świata. Przez moment poczułam się jakbym odkryła Amerykę.

Każdy, kto próbował robić panierkę bez jajka, wie jak ciężkie to zadanie. Często dzieje się tak, że panierka odpada podczas smażenia lub jest zbyt wilgotna i po prostu niesmaczna. Metodą na niesforną panierkę okazało się… mięso. W zmiksowanej formie wraz z mleczkiem kokosowym tworzy lepką substancję zdolną przytrzymać wszystko, na co mamy ochotę. Wystarczy odłożyć kawałek schabu i zblendować go z mleczkiem kokosowym i wodą, żeby uzyskać nasze „jajo”. Zaufajcie mi, ten przepis to wprost wymarzony posiłek – delikatne, miękkie i soczyste mięso, chrupiąca panierka i czosnkowa tapenada z oliwek.

Muszę koniecznie dodać, że wiórki kokosowe sprawdziły się tu rewelacyjnie. Pomimo, że momentami mam dosyć smaku kokosa i wręcz unikam go, to w tej wersji – przysmażony, z dodatkiem czosnku nie przeszkadza mi on ani trochę. Ostatnia uwaga dotyczy przygotowania mięsa. Po pierwsze kotlety muszą być w miarę cienkie, bo wtedy o wiele lepiej smakują. Po drugie trzeba je tłuc przez folię spożywczą, aby mięso pozostało soczyste w trakcie smażenia. Nie zapomnijcie o tym, gdy staniecie z tłuczkiem w ręku nad kotletami.

Paleo schabowy w panierce bez jajka

  • Poziom: łatwy
  • Przygotowanie: 20min
  • Gotowanie: 30min

Składniki:

  • Składniki na kotlety:
  • 0,5kg schabu bez kości (z tego około 80g potrzebne jest do panierki)
  • 2 ząbki czosnku
  • sól himalajska
  • 3 łyżki skrobi z tapioki lub maranty
  • 120ml mleczka kokosowego
  • 2 łyżki wody (o temperaturze pokojowej)
  • 100g wiórków kokosowych
  • olej kokosowy do smażenia
  • Składniki na tapenadę:
  • 160g oliwek
  • 3 gałązki natki bez twardych końców
  • 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

  1. Schab płuczę i osuszam za pomocą papierowego ręcznika. Kroję w plastry o grubości mniej więcej 1cm i tłuczę każdy plaster cienko przez folię spożywczą.

  2. Na tym etapie odkładam dwa kotlety (około 80g mięsa) na bok. Posłużą mi do przygotowania panierki. Gdy będą stłuczone, łatwiej zmiksują się na gładką masę.

  3. Każdy z pozostałych plastrów posypuję solą i nacieram przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Można również użyć sproszkowanego czosnku.

  4. Przygotowuję trzy talerze. Na pierwszy wysypuję skrobię z maranty lub tapioki.

  5. Przygotowuję miksturę, która zastąpi jajko. W malakserze miksuję odłożone mięso wraz z mleczkiem kokosowym i wodą. Wykładam ją na drugi talerz.

  6. Na trzeci talerz wysypuję wiórki kokosowe.

  7. Każdy kotlet panieruję w skrobi, mieszance z mięsa oraz wiórkach kokosowych.

  8. Na patelni rozgrzewam dosyć mocno olej kokosowy. Wrzucam szczyptę skrobi. Jeśli zaskwierczy, mogę zacząć smażyć kotlety.

  9. Smażę mięso po około 3-4 minuty z każdej strony (w zależności od tego jak cienki jest kotlet i jak bardzo rozgrzany olej) aż uzyskam złoty kolor panierki. Olej kokosowy muszę wymienić co jakiś czas, bo pojedyncze wiórki szybko się przypalają.

  10. Składniki na tapenadę miksuję w malakserze i podaję na kotletach wraz z kleksem śmietany kokosowej.

Wskazówki:

Składniki na około 8 kotletów.

4 komentarze

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.