Dynia piżmowa z botwiną i boczkiem

8 składników 30min łatwy

Protokół autoimmunologiczny wymaga spożywania dużej ilości warzyw i z tej racji na śniadanie często je się tak naprawdę obiad. Jest to podejście dość nietypowe i wymaga zmiany naszych przyzwyczajeń o 180 stopni. Wszystko po to, aby dostarczyć organizmowi dużą ilość witamin i składników mineralnych i umożliwić mu powrót do zdrowia.

Poniżej znajdziecie jedną z możliwych kombinacji śniadaniowych, którą można dowolnie modyfikować, podmieniać składniki i doprawiać ulubionymi ziołami. Kluczowe znaczenie ma tutaj dobór rodzaju składników. Potrzebujemy bowiem trochę dobrego tłuszczu, warzywo skrobiowe, zielone warzywo liściaste, trochę białka i przyprawy. Taka kombinacja zapewni nam sycący start na cały dzień. To przepis na śniadanie AIP z prawdziwego zdarzenia 🙂

Dynia piżmowa z botwiną i boczkiem

  • Poziom: łatwy
  • Przygotowanie: 20min
  • Gotowanie: 30min

Składniki:

  • 1 mała dynia piżmowa
  • liście z 1 pęczka botwiny
  • 4 plastry wędzonego boczku
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonej bazylii lub oregano
  • ½ łyżeczki kurkumy
  • szczypta cynamonu

Przygotowanie:

  1. Boczek kroję w mniejsze kawałki, wrzucam na patelnię i podgrzewam. Smażę, aż wytopi się tłuszcz i będzie chrupiący.

  2. Dynię obieram, pozbywam się gniazda nasiennego i kroję na mniejsze kawałki. Wkładam dynię do malaksera i szatkuję na kawałki wielkości ryżu. Dodaję do wysmażonego boczku. Wrzucam także przeciśnięty przez praskę czosnek, sól, bazylię, kurkumę, cynamon. Powoli wszystko smażę, aż dynia zmięknie (około 15 minut).

  3. W międzyczasie dokładnie płuczę i szatkuję liście botwiny . Wrzucam na wrzącą wodę i gotuję przez 1 minutę. Odcedzam na sitku i przelewam zimną wodą. Dodaję do dania, mieszam wszystko i sprawdzam czy nie trzeba jeszcze czymś doprawić.

Wskazówki:

Danie należy smażyć na wolnym ogniu. Składniki można przygotować dzień wcześniej np. poszatkować dynię i botwinę i włożyć na noc do lodówki.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.