Zamiast tradycyjnego omleta z jajek można przyrządzić takiego z ziemniaków. Jest tak samo tani, pyszny i łatwy w przygotowaniu, a bez porównania zdrowszy.

Omlet ziemniaczany ze szczypiorkiem
Omlet ziemniaczany ze szczypiorkiem smakuje super na śniadanie, lunch, obiad i kolację. Czyli o każdej porze dnia. To taki trochę grubszy placek ziemniaczany. Jeśli ktoś woli, może też on pełnić funkcję tortilli. Jeśli ciut dłużej się go przypiecze, robi się bardziej chrupiący.
Pomysł na tego omleta ściągnęłam od Medical Medium, ale oczywiście nieco go zmodyfikowałam. Pysznie smakuje z bezglutenową mąka owsianą i szczypiorkiem. Na to dochodzi tona warzyw i super pożywne danie jest gotowe w bardzo krótkim czasie. Dodatkowo można go przyrządzić bez tłuszczu, czyli jest to posiłek, którym wspieramy wątrobę i dajemy jej trochę oddechu od produkowania żółci.
A oto jak wygląda proces produkcji omleta ziemniaczanego w skrócie:
1.Produkty

Omlet ziemniaczany ze szczypiorkiem

2.Starte ziemniaki odcedzam chwilę na sitku

Omlet ziemniaczany ze szczypiorkiem

3.Omlet rozklepuję na patelni

Omlet ziemniaczany ze szczypiorkiem

Omlet ziemniaczany ze szczypiorkiem jest:

  • bezglutenowy
  • bez nabiału
  • wegański
  • wykonany tylko z kilku składników
  • zdrowy
  • przepyszny w smaku
  • elastyczny jak tortilla

A OTO JAK PRZYGOTOWAĆ OMLETA ZIEMNIACZANEGO ZE SZCZYPIORKIEM:

Omlet ziemniaczany ze szczypiorkiem

  • Poziom: łatwy
  • Przygotowanie: 10 min
  • Gotowanie: 15 min

Składniki:

  • 2 duże ziemniaki
  • 2 łyżki mąki owsianej bezglutenowej*
  • trochę szczypiorku
  • pół łyżeczki soli
  • opcjonalnie oliwa z oliwek do posmarowania patelni

Przygotowanie:

  1. Ziemniaki płuczę, obieram i ścieram na tarce o małych oczkach. Przekładam na sitko i ręcznie wyciskam nadmiar wody do miski pod spodem.

  2. Z miski wylewam wodę, ale zostawiam skrobię, która oddzieliła się na dnie. Przekładam starte i odsączone ziemniaki do miski ze skrobią.

  3. Dodaję mąkę owsianą, sól i posiekany szczypiorek. Mieszam całość.

  4. Patelnię (najlepiej ceramiczną z powłoką nieprzywierającą) smaruję oliwą (jeśli używam) i nagrzewam chwilę na średnim ogniu. (Moją płytę nastawiam na moc grzania 5 i 1/2 w 9-cio stopniowej skali). Zdejmuję patelnię z palnika i rozklepuję ciasto na całości patelni. Smażę bez tłuszczu mniej więcej 8 minut z jednej strony i 8 minut z drugiej strony. Zdejmuję z patelni i podaję omlet z ulubionymi warzywami.

Wskazówki:

*Zamiast mąki owsianej można dodać jakąś skrobię. Jednak według mnie najlepiej smakuje z mąką owsianą.
**Czas smażenia może się różnić i zależy od grubości omleta, mocy kuchenki.

Omlet ziemniaczany ze szczypiorkiem

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.