Placki owsiane z jagodami

9 składników 20min łatwy

Najprostsze i najsmaczniejsze placki owsiane na świecie. Są niezawodne, bo zawsze się udają i potrafią wiele przebaczyć. W podstawowej wersji wymagają tylko czterech składników. Kiedy nie mam pomysłu na szybkie śniadanie czy podwieczorek, te placki zawsze ratują mnie z opresji. A moje dzieci pałaszują je w okamgnieniu.

Mają same zalety.

Placki owsiane z jagodami

Świetne w tym przepisie jest to, że używamy tylko jednego rodzaju mąki. Jest to mąka owsiana, która w połączeniu z mlekiem roślinnym i sodą daje pyszny, pulchny rezultat. Często tak jest, że w przypadku wszelkich bezglutenowych placków, ciast i innych wypieków najlepiej sprawdzają się mieszanki różnych mąk. Trochę mnie to denerwuje, że trzeba sypać z kilku worków, ale faktycznie inaczej się nie da. Tutaj wyjątkowo wystarczy jedna jedyna mąka owsiana. Moja ulubiona marka tej mąki to Elovena, która wcześniej była dostępna pod nazwą Provena. Teraz można ją kupić w dużych opakowaniach o pojemności 750g.

Dodatkowo placki te nie potrzebują żadnego spoiwa w postaci banana czy siemienia lnianego. Nie każdy lubi/toleruje smak banana w plackach, a siemię lniane to produkt, który nie wszyscy mają w domu. Można natomiast pokombinować przy nich z dodatkami. Teraz akurat jagody są w sezonie. Ale nie trzeba ich wcale używać. Jesienią można dodać cynamon i drobno pokrojone jabłka. Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie, to można użyć jakiegoś dowolnego słodzidła i wanilii dla bardziej wyrafinowanego smaku. Każdy może je sobie zrobić według własnego gustu.

TE PLACKI OWSIANE Z JAGODAMI SĄ:

  • bezglutenowe
  • bez jajek
  • wegańskie
  • puchate
  • delikatne
  • bardzo sycące
  • z wykorzystaniem jednego rodzaju mąki
  • szybkie w przygotowaniu

A OTO JAK PRZYGOTOWAĆ PLACKI OWSIANE Z JAGODAMI:

Placki owsiane z jagodami (przepis na około 15 placków)

  • Poziom: łatwy
  • Przygotowanie: 5min
  • Gotowanie: 20min

Składniki:

  • 150g mąki owsianej bezglutenowej (użyłam Elovena)
  • 350ml napoju roślinnego (najlepiej owsianego lub kokosowego) + chlust do podlania ciasta w środku smażenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka oleju kokosowego*
  • szczypta soli
  • Dodatki opcjonalne:
  • 100g jagód (lub dowolnych ulubionych owoców)
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • pół łyżeczki ekstraktu z wanilii

Przygotowanie:

  1. Mąkę owsianą wsypuję do pojemnika i rozdrabniam grudki łyżką. Dodaję sodę i mieszam. Dolewam napój roślinny i płynny olej kokosowy. Za pomocą trzepaczki mieszam masę, aby uzyskać jednolitą strukturę. Jeśli używam owoców sezonowych dodaję je na końcu i mieszam całość łyżką.

  2. Patelnię z powłoką nieprzywierającą rozgrzewam na średnim ogniu. Smażę placki około 3 minut z jednej strony i 1 minutę z drugiej strony. W trakcie smażenia ciasto będzie gęstniało. Można spokojne je rozrzedzić za pomocą napoju roślinnego. Wystarczy chlusnąć trochę napoju i wymieszać. Placki podaję z ulubionymi dodatkami.

Wskazówki:

*Jeśli dodam olej kokosowy do ciasta, to smażę placki bez tłuszczu na patelni z powłoką nieprzywierającą. W przeciwnym razie, musimy patelnię natłuścić.

 

Placki owsiane z jagodami

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.