Plantanowe placki z karobem

7 składników    15min    łatwy

Puszyste, pulchne i delikatne w strukturze placuszki, które uprzyjemnią leniwe, weekendowe poranki. Są bez dodatku cukru, po to aby każdy sam mógł wyregulować ich słodycz np. miodem lub zjeść tylko z ulubionymi owocami. Choć na co dzień jem śniadania białkowo-tłuszczowe, to od czasu do czasu w weekend pozwalam sobie na takie placki. Świat od razu staje się lepszy.

Plantanowe placki z karobem (10 placków)

  • Poziom:    łatwy
  • Przygotowanie:   10min
  • Gotowanie:    15min

Składniki:

  • 2 małe zielone plantany (lub jeden duży) o wadze około 0,5kg
  • 5 łyżek karobu
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 2 łyżki gazowanej wody mineralnej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • olej kokosowy do smażenia

Przygotowanie:

  1. Plantany obieram ze skórki.

  2. Wszystkie składniki oprócz ostatniego wkładam do blendera wysokoobrotowego i blenduję. W masie zostaną nierozdrobnione kawałki plantana, ale to nie szkodzi. W cieście mają być widoczne drobinki plantana.

  3. Rozgrzewam olej na patelni i smażę placki na średnim ogniu. Ciasto jest zwarte i należy je rozprowadzać na patelni za pomocą silikonowej łopatki. Smażę placek około półtorej minuty z każdej strony. Podaję z owocami lub innymi ulubionymi dodatkami.

Wskazówki:

Przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniku do dwóch dni.

4 komentarze
  1. Placuszki wyszły przepyszne, smakują jak (pełnoprawne) brownie w formie placuszków. Bardzo szybko znikają z talerza 😉 Czekam na więcej przepisów z platanami!

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.