BEZGLUTENOWA I WEGAŃSKA SZARLOTKA (NAJLEPSZA, JAKĄ JADŁAM KIEDYKOLWIEK) Czy macie takie ciasta, które na stałe wpisały się do waszego repertuaru dań popisowych, takich przeznaczonych na specjalne okazje czy rodzinne obiady? Ta bezglutenowa i wegańska szarlotka idealnie się nadaje na wszelkiego rodzaju…
Desery
Miękka, piernikowa, rozpływająca się w ustach, a co najważniejsze łatwa i szybka w wykonaniu wegańska i bezglutenowa babka piernikowa to idealne rozwiązanie w ferworze przedświątecznych przygotowań. Wykonanie jej nie zajmie wiele czasu, a efekt będzie bardzo satysfakcjonujący dla podniebienia. No i te majestatyczne wgłębienia, które…
Wilgotna i zwarta masa makowa, wypełniona po brzegi bakaliami i pachnąca migdałami. Do tego kruche ciasto i słodka polewa. Taki makowiec to pozycja obowiązkowa na stole wigilijnym. Nie ma mowy, żeby się nie udał, bo jeśli zrobicie wszystko zgodnie z przepisem, to całość powinna pójść gładko.…
Plantan, platan, banan warzywny to takie cudo, które w cieście zastępuje mąkę, jajko i cukier. Jest wybawieniem dla wszystkich, którym doskwierają jakieś nadwrażliwości pokarmowe. Nieczęsto zdarza się, że można kupić go w zwykłym sklepie. Tym razem jednak udało mi się…
Piernikowe ciasto pod białą, puchową pierzynką z powidłami ma specjalne miejsce w moim sercu o tej porze roku. Z kubkiem ciepłej cykoriowej latte idealnie wpisuje się w świąteczny klimat. Najlepiej smakuje na drugi dzień, gdy blaty ciasta przegryzą się smakiem soku pomarańczowego…
Mocną stroną krówek bananowych jest prostota wykonania i liczba składników potrzebnych do przygotowania deseru. Wystarczą banany i olej kokosowy, aby po wygotowaniu i schłodzeniu masy otrzymać cukierki, które niczym nie ustępują tradycyjnym krówkom. Są jednak zrobione bez nawet śladowej ilości cukru.…
Papaję odkryłam niedawno, po tym jak przeczytałam o jej zbawiennym wpływie na jelita. Natychmiast zaczęłam szukać jej w sklepach i okazało się, że nie jest to owoc łatwo dostępny. Do najtańszych też nie należy. Za to jak już się w nią wgryzłam, to stwierdziłam, że smakuje lepiej…
Skoro dyni mamy w bród, to trzeba mieć pod ręką szybki przepis, aby ją wykorzystać w jakiś pyszny sposób. I tak wystarczy dodać do niej mrożone banany, żeby w mig otrzymać pyszny deser lub jak kto woli nawet śniadanie. Bo czasem taka lekka,…
Najprostszy przepis na naturalne lody to mrożone banany przepuszczone przez blender. Pomyślałam jednak, że można nieco go urozmaicić i dodać też inne owoce, które przy okazji chronią nasz organizm przed procesem starzenia. Jeśli chcemy być długo młodzi, musimy regularnie…
Po raz pierwszy jadłam pieczone czereśnie i stwierdziłam, że zdecydowanie za późno odkryłam jak pysznie smakują po upieczeniu. Mam wrażenie, że smak ich jest wtedy dwa razy głębszy, słodszy i w zasadzie nie potrzebują żadnych dodatków, bo same w sobie są rarytasem. Jednak pokusiłam…