Ciasto jabłkowe na plantanie

9 składników 45min średni

Plantan, platan, banan warzywny to takie cudo, które w cieście zastępuje mąkę, jajko i cukier. Jest wybawieniem dla wszystkich, którym doskwierają jakieś nadwrażliwości pokarmowe. Nieczęsto zdarza się, że można kupić go w zwykłym sklepie. Tym razem jednak udało mi się go dostać w Biedronce. A co więcej, dojrzałego plantana, już takiego czarno-żółtego, kupiłam w promocyjnej cenie. Cena była tak korzystna, że mam teraz spory zapas plantanów, a więc spokojnie mogę testować kolejne przepisy.

Bardzo długo chodziło za mną jakieś ciasto z jabłkami. Stąd też i pomysł, aby właśnie takie stworzyć z udziałem tego wdzięcznego, egzotycznego owocu. Ciasto jabłkowe na plantanie ma konsystencję w połowie biszkoptu, a w połowie babki i jest wilgotne, bo zanurzyłam w nim małe kawałki jabłka. W tle delikatnie czuć plantana i przyznam się, że podbiło moje serce.

Mój przepis nie jest zbytnio skomplikowany, poza tym, że trzeba chwilę nad ciastem postać, aby uformować taką ładną różę z jabłek, którą możecie zobaczyć na zdjęciu na samym dole. W tym celu najlepiej jest poszatkować jabłko za pomocą mandoliny, gdyż plasterki wyjdą równe i cienkie. Pozostałe czynności ograniczają się do zblendowania i wymieszania składników. Jest więc prosto i pysznie. Ach, gdyby tylko plantany były częściej w Biedronce, byłabym w siódmym niebie 🙂 Mam nadzieję, że Wam wyjdzie i będzie tak samo pyszne.

Na obrazku poniżej widać dokładnie jakich plantanów użyłam.

Ciasto jabłkowe na plantanie

  • Poziom: średni
  • Przygotowanie: 30min
  • Gotowanie: 45min

Składniki:

  • 0,8-0,85kg żółto-brązowych plantanów
  • 2 łyżki wiórków kokosowych
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 10 łyżek mąki kokosowej
  • 3 łyżki miodu
  • 2 łyżki świeżego soku z cytryny
  • 1 i ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 i ½ jabłka (użyłam odmiany Prince)
  • 1 łyżka oleju kokosowego do natłuszczenia formy

Przygotowanie:

  1. Plantany obieram i kroję na drobniejsze kawałki. Blenduję za pomocą blendera. Użyłam ręcznego.

  2. Do zblendowanych plantanów dodaję wiórki kokosowe, cynamon, mąkę kokosową i miód. Mieszam ciasto dokładnie łyżką. Dolewam sok z cytryny, a na sok wsypuję sodę i pozwalam spienić się sodzie. Mieszam ciasto łyżką i dodaję połowę obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę jabłka. Znowu mieszam ciasto.

  3. Tortownicę o średnicy 23cm wykładam papierem do pieczenia i smaruję spód i boki olejem kokosowym. Przekładam ciasto do formy.

  4. Pozostałe jabłko obieram, kroję na ćwiartki, pozbywam się gniazda nasiennego i szatkuję każdą ćwiartkę na cienkie paski za pomocą mandoliny. Od każdego plasterka jabłka odkrawam jeszcze kawałek, aby był ciut niższy (na oko 1/3 plasterka). Wysokie nie zmieściłyby się w cieście. Teraz układam różę z kawałków jabłek. Zaczynam od środka i każdy kolejny kawałek wkładam tak, aby zazębiał się z poprzednim i zagniam, aby utworzył łuk. Czynność kontynuuję, aż dojdę do brzegu ciasta.

  5. Piekarnik nagrzewam do 185 stopni w trybie grzanie góra i dół (bez termoobiegu). Piekę ciasto przez około 45 minut i przed pokrojeniem pozwalam mu ostygnąć.

Wskazówki:

Składniki na tortownicę o średnicy 23cm.

Użyłam takiej mąki kokosowej.

7 komentarzy
    1. Obawiam się, że nie wyjdzie takie samo bo jednak to sucha mąka. Trzeba by popracować nad proporcjami składników mokrych do suchych. Pozdrawiam 🙂

  1. Jestem zachwycona przepisami! Bardzo dziękuje! Proszę o podpowiedź gdzie można kupić plantany? 🙂

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.