Mocną stroną krówek bananowych jest prostota wykonania i liczba składników potrzebnych do przygotowania deseru. Wystarczą banany i olej kokosowy, aby po wygotowaniu i schłodzeniu masy otrzymać cukierki, które niczym nie ustępują tradycyjnym krówkom. Są jednak zrobione bez nawet śladowej ilości cukru. Dojrzały banan ma go bowiem tyle, że wystarczy, aby posłodzić sobie życie. Krówki bananowe to prawdziwy HIT.

Oczywiście cukierki te mają konsystencję krówkową i jednocześnie miło rozpuszczają się na języku. Warto dodać do nich nieco kwaśnych owoców liofilizowanych, gdyż w przeciwnym razie są zbyt słodkie. Należy je trzymać w lodówce i zjadać wraz z ulubionym, ciepłym napojem. Lub zawsze, gdy potrzebujemy szybkiego zastrzyku energii w ciągu dnia.

Moim zdaniem nadają się także idealnie na prezent 🙂

Krówki bananowe

  • Poziom: łatwy
  • Przygotowanie: 5min
  • Gotowanie: 40min

Składniki:

  • 5 dojrzałych bananów (z czarnymi kropkami)
  • 3 łyżki oleju kokosowego
  • garść dowolnych owoców liofilizowanych np. malin

Przygotowanie:

  1. Banany obieram i blenduję na gładką masę.

  2. Na patelni podgrzewam 1 łyżkę oleju kokosowego i wlewam masę bananową. Gotuję na małym ogniu i jednocześnie cały czas mieszam drewnianą łyżką. Po 25 minutach dodaję jeszcze 2 łyżki oleju kokosowego. Podgrzewam masę kolejne 15 minut i dalej mieszam, aż stanie się ciemna i gęsta.

  3. Przekładam masę do naczynia wyłożonego papierem do pieczenia. (U mnie to płaskie, szklane naczynie o wymiarach 12cmx12cm) Schładzam masę w lodówce przez około 5 godzin. Po tym czasie kroję ją w kostkę i posypuję pokruszonymi liofilizowanymi malinami.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.