BEZGLUTENOWA I WEGAŃSKA SZARLOTKA (NAJLEPSZA, JAKĄ JADŁAM KIEDYKOLWIEK)
Czy macie takie ciasta, które na stałe wpisały się do waszego repertuaru dań popisowych, takich przeznaczonych na specjalne okazje czy rodzinne obiady? Ta bezglutenowa i wegańska szarlotka idealnie się nadaje na wszelkiego rodzaju świętowanie przy stole i trafi w gusta smakowe większości gości. Jest niesamowicie krucha, a nadzienie wprost rozpływa się w ustach. Śmiało mogę stwierdzić, że lepszej nie jadłam.
Powiem nawet, że to ciasto smakuje lepiej niż glutenowe, a wiadomo przecież, jak ciężko jest osiągnąć taki efekt. Uwierzcie mi, wiem co mówię. Glutenowcy będą nią zachwyceni. I nawet się nie zorientują, że nie ma w niej grama glutenu. Przepis na takie ciasto to prawdziwy skarb każdej gospodyni.
BEZGLUTENOWE I WEGAŃSKIE KRUCHE CIASTO
Składniki użyte w przepisie są łatwo dostępne. Do ciasta użyłam mieszanki mąk ryżowej i migdałowej wraz ze skrobią z tapioki. Zagniotłam je szybko ręcznie, bo byłam zbyt leniwa, żeby wyjąć robota z hakiem do zagniatania ciasta.
NADZIENIE JABŁKOWE
Jabłka, których użyłam do nadzienia to jaśniepańskie i szara reneta. Trzeba chwilę nad nimi postać, żeby je obrać i pokroić w ładne kawałki. Moje nadzienie zawiera trochę rodzynek, ale nie za wiele. Trafia się na nie gdzieniegdzie i miło się rozgryzają na języku 🙂
SZARLOTKA TA JEST:
- w 100% roślinna
- bezglutenowa
- bez rafinowanego cukru
- bez mąki kukurydzianej
- bardzo łatwa do zrobienia
- obłędna w smaku
OTO PRZEPIS NA BEZGLUTENOWĄ I WEGAŃSKĄ SZARLOTKĘ
Bezglutenowa i wegańska szarlotka
Składniki:
- Składniki na ciasto:
- 120g mąki ryżowej białej (użyłam BIO Denver Food)
- 100g skrobi z tapioki
- 90g mąki z migdałów (mielonych migdałów)
- 1 łyżka mielonego lnu + dwie łyżki wody
- 5 łyżek cukru kokosowego
- 100g oleju kokosowego (extra virgin)
- 3 łyżki wody (około)
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- szczypta soli
- Składniki na nadzienie jabłkowe:
- 1kg jabłek (może być nawet więcej)
- 80g cukru kokosowego
- 2 łyżki skrobi z maranty lub tapioki
- 1 łyżka cynamonu cejlońskiego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 40g rodzynek (sparzonych we wrzątku 5 minut)
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Olej kokosowy potrzebny do przygotowania ciasta kruchego wkładam na 15 min do lodówki. Len mielony zalewam wodą i odstawiam na około 5 minut. Do miski wsypuję mąki, skrobię, cukier kokosowy, sól. Kiedy olej się schłodzi, dodaję do miski wraz z namoczonym lnem i ekstraktem z wanilii. Ciasto mocno ugniatam rękami i dodaję około 3 łyżek wody (w temp. pokojowej). Jeśli ciasto się nie skleja, to mogę dodać jeszcze 2-3 łyżki wody. Owijam ciasto w folię spożywczą i chowam do lodówki na 30min.
Jabłka płuczę pod bieżącą wodą, obieram ze skórki i kroję na kawałki (niewielkie, o grubości mniej więcej 0,5cm). Wrzucam do garnka wraz z resztą składników. Podgrzewam garnek i trzymam na niewielkim ogniu przez około 10min, aż wszystkie składniki się połączą.
Formę na ciasto (tortownica o średnicy 24cm) wykładam papierem do pieczenia, boki smaruję olejem. Ciasto wyjmuję z lodówki. 1/3 odkładam na bok na kruszonkę. Resztą ciasta wylepiam dno oraz boki tortownicy (na około 2-3cm w górę). Na ciasto wykładam nadzienie jabłkowe. Na jabłka kruszę resztę ciasta.
Szarlotkę piekę 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. U mnie piekł się w opcji z termoobiegiem.
Czy zamiast cukru kokosowego można użyć inuliny lub ksylitolu/erytrytolu?
Można użyć ksylitol lub erytrol, ale zmieni to trochę aromat ciasta, gdyż cukier z kwiatów palmy kokosowej pachnie tak nieco karmelowo. Nie wiem natomiast jak sprawdziłaby się inulona. Pozdrawiam 🙂
a w tym przepisie nie ma proszku do pieczenia ani sody?
Zgadza się. Do tego ciasta kruchego nie potrzeba ani proszku ani sody. Zaręczam, że jest pyszne. Pozdrawiam :)))
WItaj, czym mogę zastąpić mąkę migdałową (uczulenie) dziękuję
Witam 🙂 można spróbować z mąką kokosową. Jednak nie próbowałam.
Pozdrawiam 🙂
Witam, czym mogę zastąpić mąkę migdałową (alergia).
Dziękuję
Witam, można spróbować z mąką kokosową. Pozdrawiam 🙂
cześć:) z rozpędu kupiłam mąkę ryżową pełnoziarnistą- nada się czy musi być biała?
powinno być ok :)pozdrawiam
Dzien dobry, czy zamiast tapioki moge uzyc maki iemniaczanej?
Myślę, że ziemniaczana też powinna się nadać 🙂 pozdrawiam
dziekuje 🙂
To najlepszy przepis na weganska, bezglutenowa szarlotke. Jest idealnie krucha, upiekla sie pieknie. Mega! Bardzo dziekuje za przepis 🙂
Dziękuję:) Jest mi niezmiernie miło:DDD pozdrawiam serdecznie
Czy leń mielony można zastąpić łuską babki jajowatej?