Bezglutenowa i wegańska szarlotka

18 składników 45min bardzo łatwy

BEZGLUTENOWA I WEGAŃSKA SZARLOTKA (NAJLEPSZA, JAKĄ JADŁAM KIEDYKOLWIEK)

Czy macie takie ciasta, które na stałe wpisały się do waszego repertuaru dań popisowych, takich przeznaczonych na specjalne okazje czy rodzinne obiady? Ta bezglutenowa i wegańska szarlotka idealnie się nadaje na wszelkiego rodzaju świętowanie przy stole i trafi w gusta smakowe większości gości. Jest niesamowicie krucha, a nadzienie wprost rozpływa się w ustach. Śmiało mogę stwierdzić, że lepszej nie jadłam.

Powiem nawet, że to ciasto smakuje lepiej niż glutenowe, a wiadomo przecież, jak ciężko jest osiągnąć taki efekt. Uwierzcie mi, wiem co mówię. Glutenowcy będą nią zachwyceni. I nawet się nie zorientują, że nie ma w niej grama glutenu. Przepis na takie ciasto to prawdziwy skarb każdej gospodyni.

Bezglutenowa i wegańska szarlotka

BEZGLUTENOWE I WEGAŃSKIE KRUCHE CIASTO

Składniki użyte w przepisie są łatwo dostępne. Do ciasta użyłam mieszanki mąk ryżowej i migdałowej wraz ze skrobią z tapioki. Zagniotłam je szybko ręcznie, bo byłam zbyt leniwa, żeby wyjąć robota z hakiem do zagniatania ciasta.

NADZIENIE JABŁKOWE

Jabłka, których użyłam do nadzienia to jaśniepańskie i szara reneta. Trzeba chwilę nad nimi postać, żeby je obrać i pokroić w ładne kawałki. Moje nadzienie zawiera trochę rodzynek, ale nie za wiele. Trafia się na nie gdzieniegdzie i miło się rozgryzają na języku 🙂

SZARLOTKA TA JEST:

  • w 100% roślinna
  • bezglutenowa
  • bez rafinowanego cukru
  • bez mąki kukurydzianej
  • bardzo łatwa do zrobienia
  • obłędna w smaku

Bezglutenowa i wegańska szarlotka

 

OTO PRZEPIS NA BEZGLUTENOWĄ I WEGAŃSKĄ SZARLOTKĘ

Bezglutenowa i wegańska szarlotka

  • Poziom: bardzo łatwy
  • Przygotowanie: 40min
  • Gotowanie: 45min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:
  • 120g mąki ryżowej białej (użyłam BIO Denver Food)
  • 100g skrobi z tapioki
  • 90g mąki z migdałów (mielonych migdałów)
  • 1 łyżka mielonego lnu + dwie łyżki wody
  • 5 łyżek cukru kokosowego
  • 100g oleju kokosowego (extra virgin)
  • 3 łyżki wody (około)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • szczypta soli
  • Składniki na nadzienie jabłkowe:
  • 1kg jabłek (może być nawet więcej)
  • 80g cukru kokosowego
  • 2 łyżki skrobi z maranty lub tapioki
  • 1 łyżka cynamonu cejlońskiego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 40g rodzynek (sparzonych we wrzątku 5 minut)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Olej kokosowy potrzebny do przygotowania ciasta kruchego wkładam na 15 min do lodówki. Len mielony zalewam wodą i odstawiam na około 5 minut. Do miski wsypuję mąki, skrobię, cukier kokosowy, sól. Kiedy olej się schłodzi, dodaję do miski wraz z namoczonym lnem i ekstraktem z wanilii. Ciasto mocno ugniatam rękami i dodaję około 3 łyżek wody (w temp. pokojowej). Jeśli ciasto się nie skleja, to mogę dodać jeszcze 2-3 łyżki wody. Owijam ciasto w folię spożywczą i chowam do lodówki na 30min.

  2. Jabłka płuczę pod bieżącą wodą, obieram ze skórki i kroję na kawałki (niewielkie, o grubości mniej więcej 0,5cm). Wrzucam do garnka wraz z resztą składników. Podgrzewam garnek i trzymam na niewielkim ogniu przez około 10min, aż wszystkie składniki się połączą.

  3. Formę na ciasto (tortownica o średnicy 24cm) wykładam papierem do pieczenia, boki smaruję olejem. Ciasto wyjmuję z lodówki. 1/3 odkładam na bok na kruszonkę. Resztą ciasta wylepiam dno oraz boki tortownicy (na około 2-3cm w górę). Na ciasto wykładam nadzienie jabłkowe. Na jabłka kruszę resztę ciasta.

  4. Szarlotkę piekę 45 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. U mnie piekł się w opcji z termoobiegiem.

Bezglutenowa i wegańska szarlotka

2 komentarze
    1. Można użyć ksylitol lub erytrol, ale zmieni to trochę aromat ciasta, gdyż cukier z kwiatów palmy kokosowej pachnie tak nieco karmelowo. Nie wiem natomiast jak sprawdziłaby się inulona. Pozdrawiam 🙂

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.