Potrójnie owocowa rolada lodowa

5 składników 5h łatwy

Najprostszy przepis na naturalne lody to mrożone banany przepuszczone przez blender. Pomyślałam jednak, że można nieco go urozmaicić i dodać też inne owoce, które przy okazji chronią nasz organizm przed procesem starzenia. Jeśli chcemy być długo młodzi, musimy regularnie zajadać się silnie barwiącymi owocami. To właśnie barwniki z jagód, wiśni czy jeżyn będą skuteczne zapobiegały utlenianiu się naszego organizmu. Jest to więc nasz obowiązek. TAK! Taka rolada to coś więcej niż pyszny deser. To KONIECZNOŚĆ.

Dodam jeszcze kilka moich spostrzeżeń z przygotowań takiego cuda. Kiedy wykładamy drugą warstwę do foremki, ta pod spodem będzie już odrobinę miękka. W związku z tym musimy ją wyrównywać delikatnie. Kiedy zrobiłam pierwszy raz roladę, myślałam, że nie nada się na bloga, bo poszczególne warstwy zaczęły się roztapiać i przemieszczać. Jednak końcowy efekt możecie oglądać na zdjęciu. Warstwy nie są równe, ale moim zdaniem wygląda to dobrze, a nawet lepiej niż miałyby być idealnie równe.

Wszystkie owoce najlepiej zamrozić przynajmniej jeden dzień wcześniej. Jeśli chodzi o sprzęt, to wygodnie jest mieć na wyposażeniu silikonową foremkę, gdyż z takiej lody wyjdą bardzo łatwo. Warto też jest mieć dobry blender. Ja robię lody w Vitamixie. Mam go już ponad 3 lata i jest to, nie ukrywam, najdroższy, ale najczęściej używany sprzęt w mojej kuchni. Zrobiłam w nim już niezliczoną ilość lodów, sorbetów, smoothie czy zup dla rzeszy osób. Za nic w świecie bym go nie oddała. On jest prawie jak członek rodziny : ) Nie miałam okazji robić lodów w innym blenderze, ale myślę, że przy trochę słabszym silniku trzeba po prostu odczekać koło 10 minut, aby owoce ciut bardziej się rozmroziły i dopiero wtedy blendować. To już wszystko. Oddaję w Wasze ręce bardzo szybki przepis na potrójnie owocową roladę lodową. Smacznego.

Potrójnie owocowa rolada lodowa

  • Poziom: łatwy
  • Przygotowanie: 15min
  • Gotowanie: 5h

Składniki:

  • 6 żółtych zmrożonych bananów (obranych, pokrojonych i popakowanych w trzy torebki, po 3,2 i 1 sztukę)
  • 200g mrożonych wiśni
  • 200g mrożonych jagód
  • 100ml śmietanki kokosowej
  • ½ łyżeczki cynamonu

Przygotowanie:

  1. 3 zmrożone banany blenduję razem ze śmietanką kokosową i cynamonem. Wykładam na spód silikonowej foremki.

  2. Zamrożone wiśnie blenduję z 2 zamrożonymi bananami i wykładam na wcześniej położoną warstwę z bananów.

  3. Zamrożone jagody blenduję z 1 zamrożonym bananem i wykładam na wierzch foremki. Wkładam całość do zamrażarki na około 5 godzin.

  4. Wyjmuję roladę 10 minut przed podaniem, aby lekko odtajała.

Wskazówki:

Użyłam foremki silikonowej o wymiarach 31x14x6 cm.

 

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.