Delikatne, wilgotne i przepełnione jagodami muffiny. W oddali czuć smak żółtego plantana. To wszystko, czego mi trzeba do szczęścia podczas weekendowego lenistwa. Te muffinki są nie tylko przepyszne, ale też napakowane zdrowymi składnikami. Kiedy po raz pierwszy upiekłam ciasto z plantana, nie mogłam uwierzyć, że da…
Desery
Ostatnio jestem zakochana w ciastach bez pieczenia. Są najprostsze do zrobienia, a ryzyko, że coś się nie uda jest minimalne. Najlepszą bazą do ciasta typu „raw” zgodną z protokołem autoimmunologicznym jest mus kokosowy, z którym niedawno zrobiłam te babeczki. Tym razem dodałam także batata…
Orzeźwiające babeczki o konsystencji sernika, które uzależniają od pierwszego gryza. Najlepiej smakują na zimno, od razu po wyjęciu z lodówki. Dlatego też jest to deser idealny na ciepłą i słoneczną pogodę. Taką, jaka zawitała do nas już teraz. Te pyszne serniczki powstały na bazie…
Żelatyna jest zalecana w diecie Paleo ze względu na cenne właściwości zdrowotne, a te oto żelki borówkowe są pysznym i zabawnym sposobem na zwiększenie jej ilości w diecie. Oczywiście można robić je w nieskończonej liczbie kombinacji smakowych, są szybkie i łatwe w produkcji, a do tego sprawdzą się…
Na wstępie uczciwie ostrzegam, że ten deser jest stworzony tylko dla tych, którzy lubią orzeźwiające i kwaskowate smaki. Limonkę bowiem czuć w nim bardzo intensywnie. I o to chodzi! Ma pobudzać nasze kubki smakowe, a przy okazji też i nas do działania. Dodatkowo te mini serniczki…
Gdy nadchodzi jesień, w przepisach roi się od wszelkich odmian dyni. Aby urozmaicić nieco ten dyniowy krajobraz, przedstawiam moje osobiste odkrycie tego roku czyli persymonę, znaną także jako kaki, sharon czy hurma. To jeden z najfajniejszych jesiennych owoców, który również…
Mocno chrupiące, karmelizowane migdały ziemne w towarzystwie żurawiny będą idealnym przysmakiem do świątecznej kawy. Tylko raz w roku jest taki czas, kiedy te ciasteczka cieszą się szczególną popularnością. Te są wyjątkowe, gdyż mogą je jeść osoby uczulone na orzechy, gluten czy laktozę, a także…
To wilgotny, aromatyczny tort pełen marchewkowego dobra, który z oddali pachnie Świętami Bożego Narodzenia. Robiłam go już wiele razy i za każdym razem pięknie się wypiekł, bez najmniejszego problemu. Oznacza to, że naprawdę ciężko jest go zepsuć. Jedyny kłopot, jakiego może…
Ach te pocieszne, tapiokowe kuleczki. Mięciutkie, sprężyste, dają zabawny, bąbelkowy efekt na języku. W towarzystwie pieczonych jabłek są fajną propozycją na prosty deser lub okazjonalne śniadanie AIP. Dodatkowo trwa sezon na ten pyszny, rodzimy owoc, więc to świetna okazja, aby…
Truskawki mogłabym jeść kilogramami, a z tym puszystym musem z awokado to już tonami. Uwielbiam wylizywać go z zakamarków blendera. No i muszę się mocno powstrzymywać, żeby nie zjeść go całego na raz. Koniecznie spróbujcie tego prostego i szybkiego deseru z truskawkami w roli głównej.