Dzisiejszy wpis to bardziej pomysł czy inspiracja jak łatwo i szybko można zapewnić sobie porcję warzyw prowadząc zabiegany tryb życia. W mailach często pytacie mnie jak radzić sobie z dietą, gdy ma się dużo obowiązków i mało czasu. Sama wiem, że trzymanie czystej diety nie jest łatwe i wymaga sporo wysiłku. A gdyby tak zrobić coś na lunch do pracy co starczy nam nawet na trzy dni? Taaaak, to jest IDEALNE wyjście z sytuacji. W niedzielę szykujemy, szatkujemy i porcjujemy wszystkie warzywa, a potem każdego dnia rano wyjmujemy z lodówki i nie musimy się o nic martwić. Surowe warzywa zamknięte w słoiku spokojnie wytrzymają w lodówce trzy dni, jeśli nie cztery.
W przepisie użyłam słoika o pojemności 1l, z szerokim otworem, który pomieści naprawdę sporo. I tak zużyłam ćwiartkę małej kapusty, jedną marchewkę, garść szpinaku, cztery bulwy topinamburu, trzy łodygi jarmużu i około ośmiu szparagów. Jednak pamiętajmy, że warzyw nigdy za wiele. Można wrzucić tam inne ulubione warzywa np. rzodkiewkę, ogórek, kapustę kiszoną, kalarepę lub też mięso. Możliwości jest mnóstwo. Do sałatki warzywnej trzeba jeszcze zrobić swój ulubiony sos. Może być na bazie oliwy, tak jak w tym przepisie, ale może być też np. ten z awokado.
Słoiki są super!
Warzywna sałatka ze słoika
Składniki:
- 1/2 główki czerwonej kapusty
- 2 marchewki
- 300g topinamburu
- 6 liści jarmużu
- 3 garści liści szpinaku
- 1 słoik szparagów konserwowych firmy Rolnik
- pół pęczka natki
- Składniki na sos: 100ml oliwy z oliwek, pół drobno posiekanej cebuli szalotki, 1 łyżka soku z cytryny
Przygotowanie:
Czerwoną kapustę szatkuję drobno. Marchewki obieram i ścieram na tarce. Topinambur obieram i kroję w plasterki. Szparagi wypłukuję z zalewy i kroję na mniejsze kawałki. Natkę siekam.
Wszystkie warzywa układam warstwowo w słoikach. Posypuję natką. Do mniejszego słoika wkładam wszystkie składniki na sos.
Można spożyć na dwa sposoby. Wlać sos do słoika i wymieszać lub wysypać sałatkę do miski i polać sosem.
Wskazówki:
Składniki na trzy słoiki.