Lekki, piankowy i orzeźwiający pieczony sernik jogurtowy z mango to moja kolejna propozycja sernika bez prawdziwego nabiału. Dodatkowo jest on bezglutenowy i wegański.
Z wielką radością w końcu przedstawiam Wam mój kolejny sernik. Pomysł na niego powstał rok temu, ale perfekcyjny smak i konsystencja dopiero niedawno. Przepis zmieniałam około 5 razy, po to, żeby był idealny w każdym calu.
Bazą masy serowej są wegańskie jogurty Planton naturalne, bez dodatku cukru. Uważam, że te jogurty mają bardzo dobry i czysty skład (i nie jest to wpis sponsorowany).
Tym razem nie dodałam do sernika śmietanki kokosowej. Efekt jest taki, że ciasto jest lżejsze i bardziej piankowate, a przy tym oczywiście mniej tłuste, co liczy się bardzo, gdy chcemy zadbać o zdrowie naszej wątroby.
Spód do sernika jest bardzo smaczny i pomimo tego, że stoi w lodówce nie twardnieje na kamień. Jest idealnie kruchy i współgra ze smakiem sernika.
TEN SERNIK JOGURTOWY Z MANGO JEST:
- bezglutenowy
- wegański
- bez jaj
- orzeźwiający
- lekko kwaskowy
- nieprzytłaczający w smaku
- o konsystencji lekkiej pianki
- idealny w słoneczne dni
- na smacznym spodzie
Jeśli zrobicie ten sernik, to będzie mi bardzo miło, jak podzielicie się swoją opinią w komentarzach lub na Instagramie.
A OTO JAK UPIEC SERNIK JOGURTOWY Z MANGO:
Sernik jogurtowy z mango
Składniki:
- Składniki na spód:
- 80g bezglutenowej mąki owsianej (użyłam Elovena)
- 35g mąki ryżowej
- 25g mąki gryczanej
- 2 łyżki cukru kokosowego
- 8g mielonego siemienia lnianego
- 1/2 łyżeczki soli
- 70ml oleju kokosowego virgin w formie płynnej
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 łyżki wody w temp. pokojowej
- Składniki na masę serową:
- 300g mrożonego mango BIO* (rozmrożonego i odsączonego z wody)
- 3 jogurty kokosowe Planton natural bez cukru
- 80ml syropu klonowego
- 50ml soku z cytryny
- 30g skrobi ziemniaczanej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Przygotowanie ciasta rozpoczynam od zagniecenia spodu na sernik. Wszystkie sypie składniki, czyli mąki, cukier kokosowy, siemię lniane i sól wkładam do miski i mieszam. Dodaję płynne składniki. Jeśli olej kokosowy jest w formie stałej, trzeba go lekko podgrzać, żeby się rozpuścił. Zagniatam ciasto.
Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni C. Formę o średnicy około 18cm wykładam papierem do pieczenia. Dno formy wylepiam ciastem na płasko. Kiedy piekarnik nagrzeje się, wkładam sam spód i podpiekam 15 minut. To ważne, aby najpierw go podpiec, bo po wlaniu masy nie ma szansy, żeby się upiekł. Po 15 minutach wyjmuję spód i czekam aż nieco ostygnie.
W międzyczasie przygotowuję masę serową. Do kielicha blendera wrzucam wszystkie składniki oprócz skrobi i blenduję na gładką masę. Na koniec dodaję skrobię i włączam blender tylko do wymieszania składników. Gotową masę serową wylewam na przestudzony spód i wkładam do piekarnika. Sernik piekę 45 minut w 160 stopniach C z termoobiegiem. Po ostudzeniu wkładam do lodówki na minimum 6 godzin.
Wskazówki:
*mrożone mango należy rozmrozić odpowiednio wcześnie i odsączyć wodę, która wyciekła podczas rozmrażania
**spód trzeba podpiec sam, bo po wylaniu masy już się nie upiecze
czy mrożone mango mogę zastąpić pulpą gotową z puszki
Niestety nie umiem doradzić bo nie robiłam nigdy z gotowej pulpy 🙁