Sernik jogurtowy z mango

17 składników 60min

Lekki, piankowy i orzeźwiający pieczony sernik jogurtowy z mango to moja kolejna propozycja sernika bez prawdziwego nabiału. Dodatkowo jest on bezglutenowy i wegański.

Z wielką radością w końcu przedstawiam Wam mój kolejny sernik. Pomysł na niego powstał rok temu, ale perfekcyjny smak i konsystencja dopiero niedawno. Przepis zmieniałam około 5 razy, po to, żeby był idealny w każdym calu.

Bazą masy serowej są wegańskie jogurty Planton naturalne, bez dodatku cukru. Uważam, że te jogurty mają bardzo dobry i czysty skład (i nie jest to wpis sponsorowany).
Tym razem nie dodałam do sernika śmietanki kokosowej. Efekt jest taki, że ciasto jest lżejsze i bardziej piankowate, a przy tym oczywiście mniej tłuste, co liczy się bardzo, gdy chcemy zadbać o zdrowie naszej wątroby.
Spód do sernika jest bardzo smaczny i pomimo tego, że stoi w lodówce nie twardnieje na kamień. Jest idealnie kruchy i współgra ze smakiem sernika.

Sernik jogurtowy z mango

TEN SERNIK JOGURTOWY Z MANGO JEST:

  • bezglutenowy
  • wegański
  • bez jaj
  • orzeźwiający
  • lekko kwaskowy
  • nieprzytłaczający w smaku
  • o konsystencji lekkiej pianki
  • idealny w słoneczne dni
  • na smacznym spodzie

Jeśli zrobicie ten sernik, to będzie mi bardzo miło, jak podzielicie się swoją opinią w komentarzach lub na Instagramie.

A OTO JAK UPIEC SERNIK JOGURTOWY Z MANGO:

Sernik jogurtowy z mango

  • Przygotowanie: 30min
  • Gotowanie: 60min

Składniki:

  • Składniki na spód:
  • 80g bezglutenowej mąki owsianej (użyłam Elovena)
  • 35g mąki ryżowej
  • 25g mąki gryczanej
  • 2 łyżki cukru kokosowego
  • 8g mielonego siemienia lnianego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 70ml oleju kokosowego virgin w formie płynnej
  • 1 łyżka syropu klonowego
  • 2 łyżki wody w temp. pokojowej
  • Składniki na masę serową:
  • 300g mrożonego mango BIO* (rozmrożonego i odsączonego z wody)
  • 3 jogurty kokosowe Planton natural bez cukru
  • 80ml syropu klonowego
  • 50ml soku z cytryny
  • 30g skrobi ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Przygotowanie ciasta rozpoczynam od zagniecenia spodu na sernik. Wszystkie sypie składniki, czyli mąki, cukier kokosowy, siemię lniane i sól wkładam do miski i mieszam. Dodaję płynne składniki. Jeśli olej kokosowy jest w formie stałej, trzeba go lekko podgrzać, żeby się rozpuścił. Zagniatam ciasto.

  2. Piekarnik rozgrzewam do 170 stopni C. Formę o średnicy około 18cm wykładam papierem do pieczenia. Dno formy wylepiam ciastem na płasko. Kiedy piekarnik nagrzeje się, wkładam sam spód i podpiekam 15 minut. To ważne, aby najpierw go podpiec, bo po wlaniu masy nie ma szansy, żeby się upiekł. Po 15 minutach wyjmuję spód i czekam aż nieco ostygnie.

  3. W międzyczasie przygotowuję masę serową. Do kielicha blendera wrzucam wszystkie składniki oprócz skrobi i blenduję na gładką masę. Na koniec dodaję skrobię i włączam blender tylko do wymieszania składników. Gotową masę serową wylewam na przestudzony spód i wkładam do piekarnika. Sernik piekę 45 minut w 160 stopniach C z termoobiegiem. Po ostudzeniu wkładam do lodówki na minimum 6 godzin.

Wskazówki:

*mrożone mango należy rozmrozić odpowiednio wcześnie i odsączyć wodę, która wyciekła podczas rozmrażania
**spód trzeba podpiec sam, bo po wylaniu masy już się nie upiecze

 

Sernik jogurtowy z mango

2 komentarze

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.