Odkąd pamiętam była na każdym świątecznym stole. Chciałam stworzyć coś podobnego lecz bez jajka i majonezu i udało się. Bierzemy warzywa z rosołu, dodajemy parę chrupkich składników, a wszystko polewamy sosem z awokado. Kiedy zrobiłam ją po raz pierwszy, zjadłam natychmiast wszystko zanim udało mi się zrobić zdjęcie. Znaczy, że smaczna.
Oczywiście gotowane warzywa nie muszą pochodzić z rosołu. Równie dobrze można je po prostu ugotować w wodzie do miękkości. Chrupkie dodatki do sałatki to moja propozycja. Można sobie je dowolnie modyfikować. Kiedy nie mam świeżych warzyw, dodaję jedynie ogórka kiszonego i też jest smacznie.
Sałatka jarzynowa z sosem vinaigrette z awokado
Składniki:
- 2 gotowane marchewki
- 1 gotowana pietruszka
- ½ gotowanego selera
- ½ jabłka
- 1 ogórek kiszony
- 4 rzodkiewki
- ½ kalarepy (opcjonalnie)
- 1 awokado
- ½ łyżeczki soli
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 3 łyżki wody źródlanej
- 1 łyżeczka soku z cytryny
- ½ łyżeczki octu jabłkowego
- 2 łyżki posiekanego szczypiorku lub natki
Przygotowanie:
Składniki na sałatkę kroję w kostkę - marchew, pietruszkę, seler, jabłko, ogórka kiszonego, rzodkiewki, kalarepę i 1/2 awokado.
Robię sos vinaigrette. Blenduję oliwę, 1/2 awokado, wodę, sok z cytryny, ocet jabłkowy i sól. Zblendowanym sosem polewam sałatkę. Dodaję posiekany szczypiorek lub natkę i mieszam.
Wskazówki:
Podana w towarzystwie szynki prosciutto stanowi idealne śniadanie.
Właśnie zrobiłam. Pycha! Smakuje nawet lepiej niż tradycyjna jarzynowa 🙂
Świetnie 🙂 Uwielbiam ją od pierwszego razu i jem kilka razy w tygodniu. Jeszcze nigdy mi się nie znudziła, bo zawsze można podmienić jakieś składniki dla urozmaicenia. Pozdrawiam 🙂
Też jestem wielbicielką sałatki jarzynowej i przyznam że przepis mnie nie zawiódł przepyszna ja zamiast rzodkiewki użyłam małego buraczka gotowanego.
Super! cieszę się bardzo Kasiu :))))