Mazurek wielkanocny z tego przepisu jest zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych mazurków z mąki pszennej, jaj i mleka krowiego. Spód jest kruchutki, jak na mazurka przystało, a masa lepka. Też jak na mazurka przystało. Ciasto jest bezglutenowe, wegańskie i nie zawiera białego cukru. Ma za to w sobie batata i daktyle oraz zdrowe orzechy.
Przygotowanie mazurka jest bardzo łatwe. Jeśli robiliście już moją szarlotkę, to wiecie, że ciasto kruche z tego przepisu jest najlepsze na świecie 🙂 Nie kombinowałam więc nic z ciastem, tylko użyłam przetestowanej receptury. Masa natomiast zawiera odżywczego batata, zdrowe daktyle i jest kajmakowo-budyniowata. Orzechy pecan natomiast to kolejny ciekawy smak, który świetnie komponuje się z całością.
MAZUREK TEN JEST:
- bezglutenowy
- bez nabiału
- wegański
- bez rafinowanego cukru
- bez mąki kukurydzianej (!)
- zdrową słodyczą
A OTO JAK PRZYGOTOWAĆ TROCHĘ ZDROWSZY MAZUREK WIELKANOCNY:
Trochę zdrowszy mazurek wielkanocny
Składniki:
- Składniki na kruche ciasto:
- 120g mąki ryżowej białej
- 100g skrobi z tapioki
- 90g mielonych migdałów
- 1 łyżka mielonego lnu + dwie łyżki wody
- 5 łyżek cukru kokosowego
- 100g oleju kokosowego
- 3 łyżki wody (około)
- 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
- szczypta soli
- Składniki na masę mazurkową:
- 300g ugotowanego batata
- 150g daktyli
- 5 łyżek syropu klonowego
- 120g śmietanki kokosowej (twardej masy powstałej po schłodzeniu mleka kokosowego przez 24h w lodówce, u mnie Real Thai)
- 3 łyżki skrobi z tapioki lub maranty trzcinowej
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
- około 30g orzechów pecan
Przygotowanie:
Najpierw biorę się za przygotowanie ciasta kruchego. Olej kokosowy potrzebny do przygotowania wkładam na 15 min do lodówki. Len mielony zalewam wodą i odstawiam na około 5 minut. Do miski wsypuję mąki, skrobię, cukier kokosowy, sól. Kiedy olej się schłodzi, dodaję do miski wraz z namoczonym lnem i ekstraktem z wanilii. Ciasto mocno ugniatam rękami i dodaję około 3 łyżek wody (w temp. pokojowej). Jeśli ciasto się nie skleja, to mogę dodać jeszcze 2-3 łyżki wody. Owijam ciasto w folię spożywczą i chowam do lodówki na 30min.
Daktyle namaczam we wrzątku przez 15 minut, a następnie dokładnie odsączam z wody. Wszystkie składniki na masę mazurka blenduję na gładką masę (oprócz orzechów pecan).
Ciasto wykładam na blachę (u mnie forma o średnicy 24cm. Na ciasto wylewam masę, dekoruję orzechami i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Mazurek piekę przez około 35 minut. Po wystudzeniu trzymam w lodówce.
Wskazówki:
*zamiast orzechów pecan można użyć laskowych