Trochę zdrowszy mazurek wielkanocny

18 składników 35min łatwy

Mazurek wielkanocny z tego przepisu jest zdrowszą alternatywą dla tradycyjnych mazurków z mąki pszennej, jaj i mleka krowiego. Spód jest kruchutki, jak na mazurka przystało, a masa lepka. Też jak na mazurka przystało. Ciasto jest bezglutenowe, wegańskie i nie zawiera białego cukru. Ma za to w sobie batata i daktyle oraz zdrowe orzechy.

Mazurek bezglutenowy

Przygotowanie mazurka jest bardzo łatwe. Jeśli robiliście już moją szarlotkę, to wiecie, że ciasto kruche z tego przepisu jest najlepsze na świecie 🙂 Nie kombinowałam więc nic z ciastem, tylko użyłam przetestowanej receptury. Masa natomiast zawiera odżywczego batata, zdrowe daktyle i jest kajmakowo-budyniowata. Orzechy pecan natomiast to kolejny ciekawy smak, który świetnie komponuje się z całością.

MAZUREK TEN JEST:

  • bezglutenowy
  • bez nabiału
  • wegański
  • bez rafinowanego cukru
  • bez mąki kukurydzianej (!)
  • zdrową słodyczą

Mazurek bezglutenowy

A OTO JAK PRZYGOTOWAĆ TROCHĘ ZDROWSZY MAZUREK WIELKANOCNY:

Trochę zdrowszy mazurek wielkanocny

  • Poziom: łatwy
  • Przygotowanie: 20min
  • Gotowanie: 35min

Składniki:

  • Składniki na kruche ciasto:
  • 120g mąki ryżowej białej
  • 100g skrobi z tapioki
  • 90g mielonych migdałów
  • 1 łyżka mielonego lnu + dwie łyżki wody
  • 5 łyżek cukru kokosowego
  • 100g oleju kokosowego
  • 3 łyżki wody (około)
  • 1/2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
  • szczypta soli
  • Składniki na masę mazurkową:
  • 300g ugotowanego batata
  • 150g daktyli
  • 5 łyżek syropu klonowego
  • 120g śmietanki kokosowej (twardej masy powstałej po schłodzeniu mleka kokosowego przez 24h w lodówce, u mnie Real Thai)
  • 3 łyżki skrobi z tapioki lub maranty trzcinowej
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • około 30g orzechów pecan

Przygotowanie:

  1. Najpierw biorę się za przygotowanie ciasta kruchego. Olej kokosowy potrzebny do przygotowania wkładam na 15 min do lodówki. Len mielony zalewam wodą i odstawiam na około 5 minut. Do miski wsypuję mąki, skrobię, cukier kokosowy, sól. Kiedy olej się schłodzi, dodaję do miski wraz z namoczonym lnem i ekstraktem z wanilii. Ciasto mocno ugniatam rękami i dodaję około 3 łyżek wody (w temp. pokojowej). Jeśli ciasto się nie skleja, to mogę dodać jeszcze 2-3 łyżki wody. Owijam ciasto w folię spożywczą i chowam do lodówki na 30min.

  2. Daktyle namaczam we wrzątku przez 15 minut, a następnie dokładnie odsączam z wody. Wszystkie składniki na masę mazurka blenduję na gładką masę (oprócz orzechów pecan).

  3. Ciasto wykładam na blachę (u mnie forma o średnicy 24cm. Na ciasto wylewam masę, dekoruję orzechami i wkładam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Mazurek piekę przez około 35 minut. Po wystudzeniu trzymam w lodówce.

Wskazówki:

*zamiast orzechów pecan można użyć laskowych

Mazurek bezglutenowy

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.