Naturalnie słodkie masło z migdałów ziemnych, znanych także jako orzechy tygrysie lub chufa, świetnie zastępuje inne orzechowe smarowidła, które są wykluczone na protokole autoimmunologicznym ze względu na właściwości alergizujące i ciężkostrawny błonnik. Na szczęście migdały ziemne wbrew swojej nazwie nie są orzechami lecz małymi bulwami rośliny o nazwie cibora jadalna.

Migdały ziemne były uprawiane już przez starożytnych Egipcjan i stanowiły ważny element ich diety ze względu na liczne właściwości odżywcze. Choć wróciłam do jedzenia tradycyjnych orzechów w małych ilościach, to jednak znacznie lepiej toleruję te orzechy tygrysie i na stałe zagościły one w mojej kuchni.

Masło z nich można dowolnie przyprawiać, jeśli zwykłe połączenie z olejem kokosowym wydaje się zbyt nudne. Można je połączyć z cynamonem, wanilią lub dodać łyżkę miodu. Będzie świetnym dodatkiem do owoców, gofrów czy placków. Przygotowanie go nie zajmie więcej niż 5 minut, a efekt jest bardzo zadowalający. Zresztą wszyscy fani migdałów ziemnych na pewno to potwierdzą.

Masło z migdałów ziemnych

  • Poziom: łatwy
  • Przygotowanie: 5min

Składniki:

  • 1 szklanka mąki z migdałów ziemnych
  • 100ml roztopionego oleju kokosowego extra virgin
  • szczypta soli himalajskiej

Przygotowanie:

  1. Wszystkie składniki blenduję za pomocą blendera (użyłam Vitamix). W trakcie miksowania trzeba parę razy zatrzymać blender i zebrać masło ze ścianek kielicha

  2. Przechowuję masło w szklanym słoiku. Jeśli zużyję je w przeciągu kilku dni (a jest to wielce prawdopodobne), to nie ma potrzeby trzymać masła w lodówce.

Wskazówki:

Jeśli wolimy uzyskać bardziej jedwabistą konsystencję, musimy przesiać mąkę przez sitko, gdyż jest ona naturalnie grudkowata.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.