Pyszna, domowa pizza, która jest szybka w przygotowaniu i zdrowa, bo załadowana górą warzyw! Przywitajcie potrawę, która jest tak łatwa do zrobienia, że można ją z powodzeniem ugnieść na szybko po pracy, gdyż czas oczekiwania na wyrośnięcie ciasta równa się 0 minut. Oto błyskawiczna pizza bez glutenu i drożdży.

JAKICH MĄK UŻYĆ

Od jakiegoś czasu testuję różne kombinacje mąk do pizzy, aby osiągnąć idealny stosunek chrupkości ciasta do jego miękkości. Myślę, że udało mi się w końcu wypracować doskonałe ciasto na pizzę, które z brzegu jest chrupiące, a w środku miękkie.

Mąki, których użyłam w tym przepisie to ryżowa, z sorgo oraz skrobia ziemniaczana. Mąka ryżowa może być zarówno biała jak i pełnoziarnista z lekkim wskazaniem na tą drugą, ponieważ wtedy ciasto podczas pierwszego pieczenia nie pęka. Na zdjęciu poniżej użyłam białej i widać, że pizza lekko popękała.

pizza bezglutenowa Mąka z sorgo natomiast nadaje ciastu bardzo ciekawy smak. Bez niej też można się obyć, ale uważam, że warto wzbogacić pizzę o taką nutę smakową. Skrobią ziemniaczaną z kolei regulujemy chrupkość ciasta. Jeśli więc wolicie mniej chrupką trzeba zmniejszyć jej ilość.

Mleko roślinne jest w tym przepisie konieczne. Pizza zrobiona na wodzie będzie zbyt twarda i ciężko będzie ją pogryźć. Najlepiej kupić napój roślinny bez cukru. Osobiście preferuję napój kokosowy „KOKO”, gdyż jest bardzo neutralny w smaku i według mnie po prostu najsmaczniejszy.

Ja na swoją pizzę kładę dużo warzyw. Tym razem użyłam cukinię, cebulę, paprykę i obowiązkowo rukolę. Taka pizza to dla mnie doskonały pretekst, aby zjeść górę rukoli i za każdym razem zjadam do niej dwie porządne garści. Oczywiście każdy może użyć swoich ulubionych dodatków. Możliwości są nieskończone.

Sera nie uświadczycie w tym przepisie, gdyż chciałam, aby powstała pizza całkowicie warzywna. Aby, warzywa za bardzo nie wyschły przykryłam je po prostu dodatkową porcją sosu pomidorowego.

Najpiękniejsze jest jednak to, że nie trzeba czekać, aż ciasto wyrośnie na drożdżach. Mieszam wszystkie składniki, wykładam ciasto na blachę i siup do piekarnika. Zamiast drożdży wystarczy użyć proszku do pieczenia. Polecam Wam zrobić taki domowy ze skrobi ziemniaczanej, kamienia winnego i sody. Proporcje podaję w przepisie.

Ta pyszna pizza jest:

  • bezglutenowa
  • bez drożdży
  • bez nabiału
  • bez mąki kukurydzianej
  • roślinna
  • wegańska
  • pełna smaku
  • chrupiąca na zewnątrz
  • miękka w środku
  • super łatwa w przygotowaniu

JAK ZROBIĆ PYSZNĄ PIZZĘ BEZ GLUTENU, DROŻDŻY I NABIAŁU?

Wypróbujcie poniższy przepis:

Błyskawiczna pizza bez glutenu, drożdży i nabiału

  • Poziom: łatwy
  • Przygotowanie: 20min
  • Gotowanie: 25min

Składniki:

  • 150g mąki ryżowej (pełnoziarnistej lub białej)
  • 40g mąki z sorgo
  • 60g skrobi ziemniaczanej lub skrobi z tapioki
  • 1 łyżka mielonego lnu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia*
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka oliwy z oliwek + trochę do wysmarowania brzegów
  • 180ml ciepłego mleka roślinnego (np. KOKO)
  • 200g passaty pomidorowej
  • 1-2 łyżki suszonego oregano
  • dowolne dodatki

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewam do 190 stopni (opcja z termoobiegiem). Do dużej miski wsypuję mąki, skrobię, len, proszek do pieczenia i sól. Mieszam składniki dokładnie. Dodaję oliwę i wgniatam ją w ciasto. Dodaję ciepłe mleko roślinne na 3 razy i ugniatam ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji.

  2. Wykładam ciasto na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i palcami rozprowadzam, aby uzyskać owalny kształt (jak na zdjęciu pod przepisem). Ciasto nakłuwam widelcem i smaruję brzegi oliwą. Wkładam do nagrzanego piekarnika na 10 minut.

  3. W czasie pieczenia ciasta przygotowuję sos - mieszam passatę z oregano i kroję dodatki.

  4. Po 10 minutach wyjmuję podpieczoną pizzę z pieca, zwiększam temperaturę pieczenia do 210 stopni i nakładam sos oraz dodatki. Na wierzch kładę 1 łyżkę sosu, aby warzywa nie przypaliły się. Pizzę z dodatkami wkładam do piekarnika na kolejne 15 minut.

  5. Po upieczeniu dekoruję pizzę rukolą.

Wskazówki:

*wszystkie proszki do pieczenia zawierają skrobię kukurydzianą, której unikam, zrobiłam więc swój własny proszek: w słoiku zmieszałam 25g skrobi ziemniaczanej, 10g sody oczyszczonej i 10g kamienia winnego

pizza bezglutenowa

8 komentarzy
    1. Niestety nie próbowałam robić tej pizzy z mąką z komosy ryżowej więc nie umiem doradzić 🙁 pozdrawiam

  1. Przepis fajny, ale nie mogę jeść sorgo – reaguję na każde zboże źle. Jednak zamiast tego jest mąka PAN czyli kukurydziana, meksykańska, drobnomielona. Z niej robiłem jakiś czas temu pitę z warzywami, tylko trzeba szybko jeść bo ciasto po 30 min robi się gumowate. A wykonanie proste, mieszamy 1:1 z ciepłą wodą, wałkujemy i na patelnię albo do piekarnika.

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.