Szybkie blondie z truskawkami

9 składników 20min bardzo łatwy

Blondie to takie ciasto jak brownie tylko bez dodatku kakao. Choć w tym wypadku można tą nazwę rozumieć dwojako. Po prostu jest tak łatwe w wykonaniu, że każda blondie da sobie z nim radę, haha 🙂

Blondie z truskawkami

Możecie się spodziewać, że podobnie jak brownie jest ono intensywnie wilgotne, zbite, gliniaste i ma ciężką strukturę. A w dniu pieczenia dodatkowo ma gdzieniegdzie chrupiącą skorupkę. No wyśmienite!

Podstawą ciasta jest mąka z migdałów oraz mąka gryczana. Do tego używamy jeszcze len dla lepszego połączenia składników, cukier kokosowy dla słodyczy i olej, aby ciasto miało bogatą strukturę. W tym przypadku dodatkiem smakowym są świeże truskawki, ale można dać każde inne sezonowe owoce lub rodzynki. Im więcej owoców uda się zapakować do ciasta, tym lepiej.

To ciasto blondie jest:

  • bezglutenowe
  • wegańskie
  • bez jaj
  • bez rafinowanego cukru
  • szybkie i łatwe w przygotowaniu
  • gliniaste
  • mokre

Dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało!

Blondie z truskawkami

A OTO JAK PRZYGOTOWAĆ SZYBKIE BLONDIE Z TRUSKAWKAMI:

Szybkie blondie z truskawkami

  • Poziom: bardzo łatwy
  • Przygotowanie: 20min
  • Gotowanie: 20min

Składniki:

  • 100g mąki z migdałów (lub po prostu mielonych migdałów)
  • 120g mąki gryczanej (jasnej, drobno mielonej, użyłam Probio)
  • 90g cukru kokosowego
  • 1/4 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki mielonego lnu (15g) plus 6 łyżek wody w temperaturze pokojowej
  • 90ml oleju kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
  • 150-200g świeżych truskawek

Przygotowanie:

  1. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni (opcja z termoobiegiem). Kwadratową foremkę do ciasta o rozmiarze 19cmx19cm wykładam papierem do pieczenia.

  2. Do miski wsypuję mąkę migdałową, gryczaną, cukier kokosowy i sodę. Mieszam wszystkie składniki. Len zalewam wodą i odstawiam na 5min na bok.

  3. Do miski dodaję olej kokosowy (w formie płynnej), syrop klonowy, ekstrakt z wanilii (jeśli używam) i len z wodą. Mieszam wszystko drewnianą łyżką lub rękami. Ciasto będzie dosyć zwarte i nie będzie się rozlewało.

  4. Truskawki płuczę, obieram i kroję na mniejsze kawałki.

  5. Dodaję połowę truskawek do ciasta i mieszam całość delikatnie. Wykładam ciasto na blachę i wtykam resztę truskawek. Piekę przez 20 min. I już gotowe. Pozwalam ciastu chwilę ostygnąć i wyjmuję z blaszki.

Wskazówki:

Najlepiej przechowywać ciasto w lodówce.
Z podanej porcji otrzymamy 9 kawałków ciasta.
Do wypieku można użyć jakiejkolwiek foremki, gdyż ciasto jest niemal tak zbite jak kruche ciasto więc bez problemu można uformować pożądany kształt.

Blondie z truskawkami

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.