Blondie to takie ciasto jak brownie tylko bez dodatku kakao. Choć w tym wypadku można tą nazwę rozumieć dwojako. Po prostu jest tak łatwe w wykonaniu, że każda blondie da sobie z nim radę, haha 🙂
Możecie się spodziewać, że podobnie jak brownie jest ono intensywnie wilgotne, zbite, gliniaste i ma ciężką strukturę. A w dniu pieczenia dodatkowo ma gdzieniegdzie chrupiącą skorupkę. No wyśmienite!
Podstawą ciasta jest mąka z migdałów oraz mąka gryczana. Do tego używamy jeszcze len dla lepszego połączenia składników, cukier kokosowy dla słodyczy i olej, aby ciasto miało bogatą strukturę. W tym przypadku dodatkiem smakowym są świeże truskawki, ale można dać każde inne sezonowe owoce lub rodzynki. Im więcej owoców uda się zapakować do ciasta, tym lepiej.
To ciasto blondie jest:
- bezglutenowe
- wegańskie
- bez jaj
- bez rafinowanego cukru
- szybkie i łatwe w przygotowaniu
- gliniaste
- mokre
Dajcie znać w komentarzach czy Wam smakowało!
A OTO JAK PRZYGOTOWAĆ SZYBKIE BLONDIE Z TRUSKAWKAMI:
Szybkie blondie z truskawkami
Składniki:
- 100g mąki z migdałów (lub po prostu mielonych migdałów)
- 120g mąki gryczanej (jasnej, drobno mielonej, użyłam Probio)
- 90g cukru kokosowego
- 1/4 łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżki mielonego lnu (15g) plus 6 łyżek wody w temperaturze pokojowej
- 90ml oleju kokosowego
- 2 łyżki syropu klonowego
- 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii (opcjonalnie)
- 150-200g świeżych truskawek
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni (opcja z termoobiegiem). Kwadratową foremkę do ciasta o rozmiarze 19cmx19cm wykładam papierem do pieczenia.
Do miski wsypuję mąkę migdałową, gryczaną, cukier kokosowy i sodę. Mieszam wszystkie składniki. Len zalewam wodą i odstawiam na 5min na bok.
Do miski dodaję olej kokosowy (w formie płynnej), syrop klonowy, ekstrakt z wanilii (jeśli używam) i len z wodą. Mieszam wszystko drewnianą łyżką lub rękami. Ciasto będzie dosyć zwarte i nie będzie się rozlewało.
Truskawki płuczę, obieram i kroję na mniejsze kawałki.
Dodaję połowę truskawek do ciasta i mieszam całość delikatnie. Wykładam ciasto na blachę i wtykam resztę truskawek. Piekę przez 20 min. I już gotowe. Pozwalam ciastu chwilę ostygnąć i wyjmuję z blaszki.
Wskazówki:
Najlepiej przechowywać ciasto w lodówce.
Z podanej porcji otrzymamy 9 kawałków ciasta.
Do wypieku można użyć jakiejkolwiek foremki, gdyż ciasto jest niemal tak zbite jak kruche ciasto więc bez problemu można uformować pożądany kształt.