Na moim blogu żadna porada czy teoria dotycząca zdrowia nie pojawia się bez przyczyny. Absolutnie wszystko, co tu znajdziecie praktykuję na własnej skórze i skórze najbliższej rodziny. Jeśli więc odkryję coś, co pomaga zachować zdrowie w sezonie grypowym (a w tym roku także COVID-owym), to możecie być spokojni, że jest to pewniak.
Tak jest i z tym syropem z owoców bzu czarnego, który jest niezastąpiony w okresie zwiększonej aktywności wirusów i bakterii. Przepis na niego podawałam już w tym artykule, ale ma on tak rewelacyjne działanie, że zasługuje na trochę więcej uwagi.
Kiedy zmagałam się przez dłuższy okres z brakiem odporności u mojego najstarszego malucha, syrop ten znacznie skrócił czas choroby i złagodził jej przebieg. Obok witaminy C, cynku i świeżego soku z pomarańczy to mój apteczkowy MUST HAVE. Uważam, że niesamowicie wspiera on odporność, a rezultat jego stosowania można odczuć już po pierwszej dawce!
Jeszcze do niedawna taki syrop kupowałam przez internet z amerykańskiej strony z suplementami. Poszłam jednak w końcu po rozum do głowy i zaczęłam robić taki syrop w domu. Jest to mniej więcej trzy razy tańsze niż efektywny specyfik, który kupowałam do tej pory.
Przygotowanie takiego syropu zajmuje naprawdę niewiele czasu i jest dziecinnie proste. Samo robienie jest bardzo relaksujące i przyjemne, a w całym mieszkaniu unosi się uzależniający zapach owoców bzu. Przy okazji można nacieszyć oko niesamowicie głębokim wręcz hipnotyzującym kolorem owoców czarnego bzu.
A teraz jeszcze dwa słowa o owocach bzu czarnego od strony leczniczej.
Owoce bzu czarnego zawierają proteiny i bioflawonoidy, które mają zdolność niszczenia bakterii i wirusów, z którymi organizm nie miał wcześniej styczności.
Stymulują one produkcję cytokin odpowiedzialnych za odporność. W magiczny sposób uzupełniają braki w systemie odpornościowym całego organizmu.
Działają super na problemy z oskrzelami i oddychaniem bo pomagają w wydaleniu i rozluźnieniu zatorów w płucach. Ponadto są źródłem witaminy C oraz wielu bezcennych witamin, minerałów, antyoksydantów i składników odżywczych.
Owoce bzu czarnego zasługują po prostu na miano czarnego złota wśród specyfików na odporność.
A teraz już do sedna sprawy, czyli przepis na syrop.
Syrop z owoców bzu czarnego
Składniki:
- 75g suszonych owoców bzu czarnego
- 260g miodu
- 700ml wody
Przygotowanie:
Owoce bzu wkładam do garnka i zalewam zimną wodą. Zagotowuję i trzymam na wolnym ogniu 45 minut do 1 godziny, aż płyn zredukuje się o połowę. W trakcie gotowania mieszam syrop co jakiś czas.
Po około 1h zestawiam garnek z ognia i czekam aż syrop całkowicie wystygnie. Odcedzam płyn przez sito i mieszam go z miodem. Wygotowane owoce wyrzucam.
Gotowy syrop trzymam w słoiku w lodówce do 3 tygodni. Profilaktyczna dawka dla dorosłych to 1 łyżka dziennie, a dla dzieci to 1 łyżeczka dziennie. W stanie infekcji należy zwiększyć dawkę do 3 łyżek/ łyżeczek dziennie.
Wskazówki:
*Owoców bzu czarnego nie powinno spożywać się na surowo.
**Syrop należy przechowywać w lodówce do 3 tygodni.
Źródło: (1)
Disclaimer 1: tekst powstał jedynie w celach informacyjno-edukacyjnych i nie może służyć jako porada lekarska.
(Dis)claimer 2: możliwe, że informacji tu zawartych nie znajdziecie nigdzie indziej, gdyż pochodzą od Spirit of the Most High i wyprzedzają naukę o lata świetlne.