Brukselka, którą nazywa się też kapustą brukselską, pod względem właściwości oczyszczających organizm nie ma sobie równych. Dzieje się tak dlatego, że zawiera unikatowe związki siarki. Trzeba tu zaznaczyć, że żadne inne warzywo krzyżowe nie ma takich właściwości. Związki siarki pochodzące z brukselki są super potężną bronią z truciznami zalegającymi w najgłębszych czeluściach wątroby. Mowa tu o truciznach, które są przekazywane rodzinnie, z pokolenia na pokolenie i zmagazynowane naprawdę głęboko w wątrobie, po to, aby nie narobiły szkody pałętając się po organizmie.
Po zjedzeniu brukselki te związki siarki udają się z układu pokarmowego wprost do wątroby i tam czynią swoją powinność. Potrafią dosłownie uczepić się starych, cuchnących toksyn i bezpiecznie eskortować je do wyjścia, aż nie opuszczą organizmu. To coś niesamowitego. A jak ważne jest oczyszczanie wątroby pisałam już tutaj.
Oprócz tego brukselka ma zdolność stabilizowania DNA w białych krwinkach, a to przekłada się na silniejszy system odpornościowy. (Ach, gdyby tak dzieci chciały ją jeść.) Jest też szczególnie zalecana przy raku jelita grubego, piersi, prostaty, płuc, wątroby, endometrium i jajników.
Jakby tego było mało, zawiera – uwaga trudne słowo – glukozynolany, które redukują stany zapalne i są szczególnie wskazane przy chorobach takich jak RZS, fibromialgia, toczeń, wylew, atak serca.
Jeśli chodzi o dolegliwości ze strony układu pokarmowego, to pomaga przy zatwardzeniu i objadaniu się.
Brukselkę najlepiej spożywać na surowo lub gotowaną na parze. Surową brukselkę można poszatkować bardzo drobno i robić z niej pyszne sałatki. Natomiast miękka, ciepła, ugotowana na parze nabierze charakterystycznego posmaku, na który wiele osób się krzywi. Warto jednak przełamać się i zacząć jeść ją regularnie. Oj warto.
Źródło: (1)
Disclaimer 1: tekst powstał jedynie w celach informacyjno-edukacyjnych i nie może służyć jako porada lekarska.
(Dis)claimer 2: możliwe, że informacji tu zawartych nie znajdziecie nigdzie indziej, gdyż pochodzą od Spirit of the Most High i wyprzedzają naukę o lata świetlne.