JAK DAĆ KOPA NASZEJ ODPORNOŚCI

Codziennie każdy z nas ma styczność z przeróżnymi wirusami. Niektóre z nich są odkryte przez naukę, a inne nadal czekają na swoją kolej. Informacje na temat jedzenia, które pomaga w walce z wirusami są pomocne przez cały rok, a nie tylko w czasie zimowym, kiedy panuje grypa lub, jak obecnie, pandemia koronawirusa. Na działalność przeróżnych patogenów jesteśmy bowiem narażeni cały czas. Wirusa możemy złapać od kucharza w restauracji, w publicznej toalecie lub od partnera czy partnerki.

Podstawowym założeniem, które jest kluczem do walki z wirusami jest to, że każdy wirus musi czymś się odżywiać, a w związku z tym też chodzić do toalety. Aby zminimalizować ryzyko namnażania się wirusa, musimy wiedzieć jakie pożywienie go odstrasza, a czym lubi się żywić. Musimy też wiedzieć w jaki sposób pozbywać się odpadów wytwarzanych przez wirusy. W tym wpisie dowiecie się jaka żywność pomaga w walce z każdym wirusem bezpośrednio i pośrednio poprzez wzmocnienie odporności. Tak oto przedstawia się lista najskuteczniejszych pokarmów w walce z wirusami.

Po pierwsze sok z selera naciowego

Świeży sok z selera zawiera nieodkryte dotąd bioaktywne związki soli mineralnych, tzw. podgrupy sodu. Związki te zabijają na swojej drodze wszelkie wirusy. Najpierw pokonują je w układzie pokarmowym, następnie dostają się do krwi i są pobierane przez wątrobę poprzez żyłę wrotną. Są niesamowitym środkiem antyseptycznym kompleksowo wspomagającym system odpornościowy.

Sok z selera zawiera także wyjątkowy rodzaj witaminy C, który nie wymaga metylacji w wątrobie i przez to jest ona natychmiast dostępna dla każdej komórki ciała. Oznacza to, że wątroba nie musi jej przetwarzać, dopasowywać, konwertować, by była użyteczna dla organizmu. Sok z selera wzmacnia więc nasz układ odpornościowy od razu po wypiciu ze względu na wysoką biodostępność witaminy C w aktywnej fizjologicznie formie.

Szczególnie ważne jest przyjmowanie odpowiedniej formy witaminy C u osób, które mają obciążoną wątrobę, czyli np. zmagają się z chorobami autoimmunologicznymi, są zanieczyszczone metalami ciężkimi. W przypadku takich osób zwykła witamina C jest przetwarzana z trudem, zwłaszcza w dużych ilościach. Witamina C zawarta w soku z selera jest łagodna dla organizmu, a po drodze wiąże się z odpadami wirusowymi we krwi i eskortuje je do nerek, skąd są bezpiecznie wydalane.

Jak należy pić sok z selera naciowego? O tym możecie przeczytać w tym artykule oraz u mnie na tej stronie dedykowanej w całości magicznemu zielonemu napojowi.

O skuteczności świeżego soku z selera przekonałam się już wiele razy. W domu pijemy go prawie codziennie, a w stanach infekcji przynosi efekt NATYCHMIASTOWY.

Na gorączkę najlepszy sok z ogórka

Czysty sok z ogórka chłodzi gruczoły i organy, a przez to ma rewelacyjne działanie przeciwgorączkowe zarówno u dzieci jak i dorosłych w razie zakażenia wirusem. Aby sok przyniósł efekt, musi zostać podany w czystej formie, bez żadnych dodatków, najlepiej na czczo i od razu po wyciśnięciu. Związki w nim zawarte zadziałają przeciwgorączkowo i ugaszą pożar w organizmie. Dawka soku z ogórka powinna być taka sama jak soku z selera, czyli około 0,5l.

Surowy czosnek ma super moc

Czosnek ma super antywirusową moc, bo jest bogaty w związek siarki zwany allicyną. To idealnie zapakowane lekarstwo, zamknięte w odpowiednich dawkach. Nadaje się wprost fantastycznie do walki z przeziębieniem, grypą i wirusami, bo wspomaga system odpornościowy w niesamowity sposób.

Wskazane jest spożywanie od jednego do nawet trzech surowych ząbków czosnku dziennie w sezonie grypowym. Można go podawać np. w guacamole. Ja przemycam go dzieciom i sobie razem z awokado. Dzielę jeden ząbek między dwójkę maluchów, drugi cały wrzucam sobie. Jeśli dodam kawałki pomidora, to smak czosnku jest na tyle nieuporczywy, że wszyscy zjadają pastę na kanapce bez problemu. Można podawać go również w dressingach, wyciskać bezpośrednio do zupy lub kłaść na warzywa. Znam też osoby, które surowy czosnek zjadają solo, ale ja nie jestem aż taka odważna.

Tymiankowa herbata

Napar z tymianku również pomoże zwalczyć wirusy, a także przyniesie ulgę w rozmaitych symptomach wywołanych nieproszonymi gośćmi. Tymianek potrafi przeniknąć przez barierę krew-mózg, dzięki czemu będzie doskonałą bronią przeciwko wirusom, które zaatakowały mózg i wywołują wszelkiego rodzaju dolegliwości neurologiczne. Taki napar można przygotować bardzo łatwo w domowych warunkach.

A oto przepis na napar z tymianku:

Składniki:

-dwie gałązki świeżego tymianku

-filiżanka wrzącej wody

-opcjonalnie – sok z cytryny i/lub miód

Gałązki tymianku należy umieścić w kubku, zalać wrzącą wodą i pozostawić do naciągnięcia na 15 minut. Po tym czasie należy usunąć tymianek. Taki napar można posłodzić miodem i/lub dodać świeży sok z cytryny.

Woda z imbirem

Imbir to kolejny bohater, który przychodzi na ratunek w trakcie infekcji wirusowej. Skutecznie walczy z wszelkiego rodzaju wirusami i jest zalecany przy wszelkiego rodzaju stanach zapalnych górnych dróg oddechowych. Jest napakowany właściwym dla siebie rodzajem łatwo przyswajalnej witaminy C. Swoje właściwości zawdzięcza ponad 60 minerałom śladowym, ponad 30 aminokwasom, oraz ponad 500 enzymom i koenzymom pracującym wspólnie dla dobra naszego organizmu. Imbir ma też jedyną w swoim rodzaju właściwość, a mianowicie potrafi ukoić nerwy i wyprowadzić organizm ze stanu ciągłej gotowości spowodowanej stresem.

A oto przepis na wodę imbirową:

Składniki:

-około 4 cm imbiru

-duża szklanka wody (0,5l)

-opcjonalnie – sok z połowy cytryny, miód

Imbir należy obrać i zetrzeć na tarce i dodać do wody razem z sokiem z cytryny. Zostawić na 15 minut do naciągnięcia, a następnie przelać przez sitko. Można pić na ciepło lub zimno. Wodę z imbirem można połączyć z naparem z tymianku, aby mieć rozwiązanie typu 2 w 1.

Wodę z imbirem można zrobić w większej ilości i sączyć przez cały dzień. Dla najlepszych rezultatów cytrynę i miód dodajemy krótko przed wypiciem.

Wywar warzywny

Wywar warzywny o leczniczych właściwościach jest potężnym narzędziem do walki z wirusami i wzmacnia cały organizm. Niesie w sobie siłę ważnych, wspierających odporność, odżywczych warzyw, ziół i przypraw w formie, która jest lekkostrawna i łatwo przyswajalna.

A oto przepis na wywar warzywny:

Składniki:

-4 marchewki (lub 1 batat), posiekane

-2 łodygi selera naciowego, posiekane

-2 cebule, pokrojone w pióra

-1 pęczek natki, drobno posiekany

-2 pomidory (opcjonalnie)

-1 główka czosnku (około 6-8 ząbków przeciśniętych przez praskę)

-2cm kawałek świeżego imbiru

-2cm kawałek kurkumy

-2l wody

Przygotowanie:

Wszystkie składniki wkładam do garnka i doprowadzam do wrzenia na małym ogniu. Kiedy wywar zacznie bulgotać zmniejszam jeszcze ogień i trzymam na małym ogniu około godziny. Piję czysty wywar 2 razy dziennie.

Syrop z owoców bzu czarnego

Owoc bzu czarnego bardzo skutecznie buduje naszą odporność. Świetnie reguluje i równoważy system odpornościowy ponieważ uczestniczy w jego budowie i uzupełnia ubytki w systemie odpornościowym w całym organizmie. Unikatowe związki chemiczne zawarte w tych owocach dodają energii komórkom odpornościowym, które są często nadwyrężone przez drobne infekcje wirusowe. Bez czarny osłabia wirusy, z którymi organizm nie miał wcześniej styczności. Najlepiej przyjmować go w formie syropu, który można zrobić samemu w domu. Kupne syropy zawierają bardzo dużo dodatków, które eliminują dobroczynne właściwości bzu.

Oto przepis na syrop z owoców bzu czarnego:

Składniki:

-75g suszonych owoców bzu czarnego

-700 ml wody

-260g miodu

Przygotowanie:

Owoce bzu wkładam do garnka i zalewam zimną wodą. Zagotowuję i trzymam na wolnym ogniu 45 minut do 1 godziny, aż płyn zredukuje się o połowę. Po tym czasie zestawiam z ognia i czekam aż syrop całkowicie wystygnie. Oddzielam owoce od syropu przez sitko i mieszam z miodem. Gotowy syrop trzymam w słoiku w lodówce. Profilaktycznie należy zażywać jedną łyżkę syropu dziennie. W stanie infekcji należy zwiększyć dawkę do 3 łyżek dziennie.

Melisa

Melisa jest cudownym, wielozadaniowym ziołem i pomaga naszemu organizmowi na wielu płaszczyznach. Zwalcza różnego rodzaju wirusy i bezpośrednio wzmacnia limfocyty dając siłę naszemu systemowi odpornościowemu na walkę z patogenami. Doskonale radzi sobie z anginą, a także będzie niezastąpiona przy infekcjach dróg moczowych. U nas znana jest przede wszystkim z właściwości kojących nerwy. To dlatego, że melisa wycisza receptory nerwowe, zwłaszcza te obecne w układzie pokarmowym i sprawia, że nerwy stają się mniej wrażliwe.

Bardzo korzystne jest parzenie świeżych liści melisy, ale w przypadku braku żywej rośliny w domu, można się posłużyć suszoną herbatą z melisy i zaparzać dwie torebki na kubek wody. Zażyta przed snem doskonale ukoi nerwy i pozwoli spokojnie przespać noc.

Żywność antywirusowa


Disclaimer 1: tekst powstał jedynie w celach informacyjno-edukacyjnych i nie może służyć jako porada lekarska.

(Dis)claimer 2: możliwe, że informacji tu zawartych nie znajdziecie nigdzie indziej, gdyż pochodzą od Spirit of the Most High i wyprzedzają naukę o lata świetlne.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.