Delikatne, wilgotne i przepełnione jagodami muffiny. W oddali czuć smak żółtego plantana. To wszystko, czego mi trzeba do szczęścia podczas weekendowego lenistwa. Te muffinki są nie tylko przepyszne, ale też napakowane zdrowymi składnikami.

Kiedy po raz pierwszy upiekłam ciasto z plantana, nie mogłam uwierzyć, że da się to zrobić bez użycia jajek, zbóż, kasz czy nabiału. Do tej pory mnie to zastanawia, ale plantan mnie nigdy nie zawiódł i za każdym razem tak samo, rewelacyjnie sprawdza się w wypiekach. O tej porze roku łatwiej jest o żółte plantany, gdyż ciepło powoduje, że szybciej dojrzewają. Dlatego na blogu nie mogło zabraknąć przepisu z nimi.

A przepis jest niezwykle prosty, szybki w wykonaniu i wymaga niewielu składników. Choć można w nim znaleźć dużo produktów kokosowych, to smak ten nie jest dominujący. Przede wszystkim czuć jagody i plantana. Pod przepisem można znaleźć foto dokumentację z pieczenia muffinek.

Muffiny jagodowe z plantana (bez jajek, zbóż i nabiału)

  • Poziom: łatwy
  • Przygotowanie: 20min
  • Gotowanie: 20-25min

Składniki:

  • 2 żółte plantany z czarnymi plamami
  • 200g jagód
  • 9 łyżek mąki kokosowej (około)
  • 4 łyżki roztopionego oleju kokosowego
  • 6 łyżek mleczka kokosowego
  • 2 łyżki syropu klonowego
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej

Przygotowanie:

  1. Plantany obieram ze skórki i blenduję dłuższą chwilę na gładką masę.

  2. Dodaję mąkę kokosową, olej kokosowy, mleczko kokosowe, syrop klonowy, sodę oczyszczoną. Mieszam masę łyżką aż do całkowitego połączenia składników.

  3. Na końcu dodaję opłukane jagody i znowu mieszam całość łyżką. Przekładam surowe ciasto do foremek na muffiny.

  4. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni. Piekę z włączoną funkcją termoobiegu przez 20-25 minut. Sprawdzam wykałaczką czy muffiny są upieczone. Jeśli wyjdzie sucha, muffiny można wyjąć z piekarnika. Bezpośrednio po wyjęciu mogą być dosyć mokre więc trzeba poczekać aż ostygną.

Wskazówki:

Z podanej porcji otrzymałam 9 muffinek. Na zdjęciu posypałam je mąką kokosową.

Takich plantanów użyłam:

Tak wyglądają po zblendowaniu:

Tak wygląda ciasto po wymieszaniu:

I jeszcze raz efekt finalny:

 

22 komentarze
      1. Super, dzięki. Wypróbuję przepis w najbliższym czasie. Nie wiedziałam, że prowadzisz takiego fajnego bloga. Pozdrawiam serdecznie 🙂

    1. Nie próbowałam, ale obawiam się, że banany mogą się nie sprawdzić. Jeśli już, to może się udać tylko z zielonymi bananami. Pozdrawiam 🙂

    1. Niestety nie. Wydaje mi się, że z mąką po prostu nie wyjdą. Świeży plantan ma właściwości, które pozwalają na wypiek bez jajka. Pozdrawiam 🙂

  1. Super przepis, bardzo smaczne! właśnie się zrobiły i jem! 🙂 chociaż moje plantany po zblendowaniu były bardziej zbite niż te z Twojego zdjęcia i potem po wymieszaniu wszystkich składników też nie było takie mokre jak na zdjęciu. Fajnie, że dodałaś zdjęcia, bo dużo to zmienia, jak ktoś robi pierwszy raz. w kontekście tej niezbyt mokrej struktury mojeg ciasta, widzę, że przez to się bardzo kruszą teraz: myślisz, że mogę następnym razem dodać wodę? ewentualnie mleko kokosowe, ale nie chcialabym zeby były zbyt kokosowe w smaku, więc pewnie wolałabym wodę dodać, tylko czy nie popsuję to ciasta? (przepraszam, jeśli to głupie pytanie, ale mało gotuję/ piekę 🙂 )
    Jakby ktoś miał wątpliwości, to ja dałam MROŻONE jagody i wszystko ok 🙂 piekłam 5 min dłużej niż w przepisie.

    1. Super! Dziękuję za miłe słowa. Cieszę się bardzo, że wyszły :)))Tak, myślę, że można spróbować z wodą. Mleczko kokosowe nadaje im wilgotność i sprawia, że są smaczne na następny dzień. Z wodą efekt może być ciut gorszy, ale na pewno też wyjdą smaczne.

      1. aah! dziękuję za taką odpowiedź. faktycznie wilgotność i świeżość na następny dzień jest bardzo ważna, więc jednak dodam mleczka kokosowego, a nie zwykłej wody 🙂 dziękuję za pomoc! już nie mogę się doczekać, aż będę robić ponownie. NAPRAWDĘ MEGA PYSZNE!! a nie lubię jakoś szczególnie jagód 😉

  2. Super przepis! Wyszly pyszne tylko sie rozpadaly ale pewnie za duzo maki dodalam…
    Czym moge zastapic olej kokosowy?

    1. Dziękuję za komentarz:) To bardzo prawdopodobne. Niestety każda mąka kokosowa ma trochę inne właściwości. Proszę kierować się konsystencją pokazaną na zdjęciu. Olej kokosowy można zastąpić swoim preferowanym tłuszczem. Pozdrawiam 🙂

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.