Kokosowy pudding z tapioki z pieczonym jabłkiem

7 składników 1h15min łatwy

Ach te pocieszne, tapiokowe kuleczki. Mięciutkie, sprężyste, dają zabawny, bąbelkowy efekt na języku. W towarzystwie pieczonych jabłek są fajną propozycją na prosty deser lub okazjonalne śniadanie AIP. Dodatkowo trwa sezon na ten pyszny, rodzimy owoc, więc to świetna okazja, aby wykorzystać go w kuchni właśnie w ten sposób. Połączenie jabłek z olejem kokosowym i cynamonem jest tak zgrane, że ciężko się opanować, żeby nie zjeść wszystkiego na raz po wyjęciu z piekarnika. Świetnie też komponują się z tapioką, którą nie zawsze trzeba łączyć z mango. Uważam, że deser jest najsmaczniejszy na ciepło, ale można go jeść równie dobrze po schłodzeniu w lodówce.

Kokosowy pudding z tapioki z pieczonym jabłkiem

  • Poziom: łatwy
  • Przygotowanie: 15min
  • Gotowanie: 1h15min

Składniki:

  • 1/3 szklanki perełek z drobnej tapioki (około 70g)
  • 1 szklanka wody
  • 250ml mleczka kokosowego (użyłam 85%)
  • 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
  • 5 jabłek (użyłam odmiany jaśniepańskiej)
  • 2 łyżki oleju kokosowego
  • 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego

Przygotowanie:

  1. Tapiokę wsypuję do rondelka i zalewam wodą. Zostawiam na godzinę do namoczenia.

  2. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.

  3. Jabłka obieram ze skórki. Kroję każde na ćwiartki. Każdą ćwiartkę w poprzek na 3 mniejsze kawałki. Jabłka układam w naczyniu żaroodpornym, dodaję olej kokosowy i cynamon. Mieszam wszystko dokładnie i piekę około 40 minut.

  4. Do namoczonej tapioki dodaję mleczko kokosowe i syrop klonowy. Wszystko razem zagotowuję i trzymam na niedużym ogniu przez około 10-15 minut, aż tapioka zmięknie i stanie się przezroczysta.

  5. Przekładam pudding z tapioki do salaterek i podaję z pieczonymi jabłkami.

4 komentarze

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.