Ach te pocieszne, tapiokowe kuleczki. Mięciutkie, sprężyste, dają zabawny, bąbelkowy efekt na języku. W towarzystwie pieczonych jabłek są fajną propozycją na prosty deser lub okazjonalne śniadanie AIP. Dodatkowo trwa sezon na ten pyszny, rodzimy owoc, więc to świetna okazja, aby wykorzystać go w kuchni właśnie w ten sposób. Połączenie jabłek z olejem kokosowym i cynamonem jest tak zgrane, że ciężko się opanować, żeby nie zjeść wszystkiego na raz po wyjęciu z piekarnika. Świetnie też komponują się z tapioką, którą nie zawsze trzeba łączyć z mango. Uważam, że deser jest najsmaczniejszy na ciepło, ale można go jeść równie dobrze po schłodzeniu w lodówce.
Kokosowy pudding z tapioki z pieczonym jabłkiem
Składniki:
- 1/3 szklanki perełek z drobnej tapioki (około 70g)
- 1 szklanka wody
- 250ml mleczka kokosowego (użyłam 85%)
- 1 łyżka syropu klonowego (opcjonalnie)
- 5 jabłek (użyłam odmiany jaśniepańskiej)
- 2 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka cynamonu cejlońskiego
Przygotowanie:
Tapiokę wsypuję do rondelka i zalewam wodą. Zostawiam na godzinę do namoczenia.
Piekarnik nagrzewam do 180 stopni.
Jabłka obieram ze skórki. Kroję każde na ćwiartki. Każdą ćwiartkę w poprzek na 3 mniejsze kawałki. Jabłka układam w naczyniu żaroodpornym, dodaję olej kokosowy i cynamon. Mieszam wszystko dokładnie i piekę około 40 minut.
Do namoczonej tapioki dodaję mleczko kokosowe i syrop klonowy. Wszystko razem zagotowuję i trzymam na niedużym ogniu przez około 10-15 minut, aż tapioka zmięknie i stanie się przezroczysta.
Przekładam pudding z tapioki do salaterek i podaję z pieczonymi jabłkami.
wygląda pysznie <3 czym mogę zastąpić syrop klonowy?
Syrop klonowy można zastąpić miodem lub cukrem kokosowym. Dziękuję i pozdrawiam 🙂
Witam. W przepisie jest skrobia czy mąka z tapioki?
W przepisie są użyte perełki z tapioki, o takie: https://sklep.kuchnieswiata.com.pl/product-pol-424-Tapioca-Pearl-Grains-de-Tapioca-Tapioka-perla-drobna-granulat-454g.html
Można je kupić w większości marketów na stoisku z różnymi kuchniami świata.
Deser wyszedł pyszny, dziękuję za przepis 🙂
Dziękuję za komentarz 🙂 pozdrawiam serdecznie