Sałatka makaronowa z ogórkiem

11 składników 8min łatwy

Sałatka ta jest wielką warzywną bombą, która dostarczy nam solidnej porcji witamin i minerałów. Takie jedzenie to prawdziwe pożywienie dla naszego organizmu. To także jedna z możliwości wykorzystania makaronu warzywnego z tego przepisu. Polecam na szybki lunch, podwieczorek lub dodatek do mięsa.

Sałatka makaronowa z ogórkiem

  • Poziom: łatwy
  • Przygotowanie: 10min
  • Gotowanie: 8min

Składniki:

  • upieczony miąższ z połowy dyni makaronowej
  • 6 różyczek brokułu
  • garść czarnych oliwek (użyłam Kalamata)
  • liście z 2 gałązek jarmużu
  • 1 mała czerwona cebula
  • 1 mały zielony ogórek lub ½ dużego
  • 3 ząbki czosnku
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka skórki z cytryny
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • szczypta soli himalajskiej

Przygotowanie:

  1. Różyczki brokułu gotuję we wrzącej wodzie przez 3-4 minuty.

  2. Na patelni podgrzewam lekko 2 łyżki oliwy i dodaję drobno posiekaną cebulę. Podsmażam krótko cebulę, a następnie dodaję pokrojone różyczki brokułu, posiekane liście jarmużu i smażę wszystko razem przez 2-3 minuty.

  3. Przeciskam przez praskę 3 ząbki czosnku i dodaję na patelnię. Mieszam wszystko i przesmażam koło 1 minuty. Na koniec dodaję posiekane oliwki.

  4. Przygotowuję sos do sałatki. W osobnym naczyniu mieszam dwie łyżki oliwy, sok i skórkę z cytryny oraz sól.

  5. Na koniec łączę wszystkie składniki sałatki. Do dyni dodaję zawartość patelni, cienko pokrojonego w plastry zielonego ogórka, polewam wszystko sosem i dokładnie mieszam.

Wskazówki:

Składniki na 3-4 porcje.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.