Sałatka ta jest wielką warzywną bombą, która dostarczy nam solidnej porcji witamin i minerałów. Takie jedzenie to prawdziwe pożywienie dla naszego organizmu. To także jedna z możliwości wykorzystania makaronu warzywnego z tego przepisu. Polecam na szybki lunch, podwieczorek lub dodatek do mięsa.
Sałatka makaronowa z ogórkiem
Składniki:
- upieczony miąższ z połowy dyni makaronowej
- 6 różyczek brokułu
- garść czarnych oliwek (użyłam Kalamata)
- liście z 2 gałązek jarmużu
- 1 mała czerwona cebula
- 1 mały zielony ogórek lub ½ dużego
- 3 ząbki czosnku
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka skórki z cytryny
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- szczypta soli himalajskiej
Przygotowanie:
Różyczki brokułu gotuję we wrzącej wodzie przez 3-4 minuty.
Na patelni podgrzewam lekko 2 łyżki oliwy i dodaję drobno posiekaną cebulę. Podsmażam krótko cebulę, a następnie dodaję pokrojone różyczki brokułu, posiekane liście jarmużu i smażę wszystko razem przez 2-3 minuty.
Przeciskam przez praskę 3 ząbki czosnku i dodaję na patelnię. Mieszam wszystko i przesmażam koło 1 minuty. Na koniec dodaję posiekane oliwki.
Przygotowuję sos do sałatki. W osobnym naczyniu mieszam dwie łyżki oliwy, sok i skórkę z cytryny oraz sól.
Na koniec łączę wszystkie składniki sałatki. Do dyni dodaję zawartość patelni, cienko pokrojonego w plastry zielonego ogórka, polewam wszystko sosem i dokładnie mieszam.
Wskazówki:
Składniki na 3-4 porcje.