Gratin to zapiekanka z warzyw zazwyczaj w masie jajeczno-śmietanowej. Ale wiecie co, wcale nie potrzeba jajek, ani nabiału, żeby przygotować aksamitny i gęsty sos. W tym przypadku wystarczy tłuste mleko kokosowe i trochę zagęstnika w postaci maranty trzcinowej, aby bataty mogły zmięknąć i pysznie się zapiec, a wręcz przypiec. Tak, tak, jeśli mocniej podpieczecie zapiekankę, będzie co zeskrobywać ze ścianek naczynia, a górna warstwa będzie momentami przyjemnie chrupka. Kurki i cebula za to nadadzą daniu głęboki smak. Nawet nie poznacie, że nie ma tam grama nabiału.
Marantę trzcinową używam często jako zamiennik mąki np. do obtoczenia mięsa przed smażeniem, a jeszcze częściej do zagęszczenia sosów. Jest to mąka skrobiowa, która poza tym, że spełnia ważną rolę w kuchni AIP, to posiada kilka ciekawych właściwości. Jest jedną najłatwiej przyswajalnych skrobi, można ją podawać niemowlakom, ma właściwości cytotoksyczne, które wspierają system odpornościowy, a także zwalcza patogeny żywnościowe takie jak salmonella. Jeden słoik maranty wystarcza na dość długo, gdyż jednorazowo zużywam tylko jedną lub dwie łyżki. Tyle o marancie. Przechodzimy do rzeczy, czyli do przepisu.
Gratin z batatów w sosie kurkowo-cebulowym
Składniki:
- 1 batat
- 2 cebule
- 200g kurek
- 250 ml mleczka kokosowego Real Thai
- 2 łyżki oliwy do sosu i 2 łyżki do smażenia
- 2 łyżki maranty trzcinowej
- szczypta sproszkowanego czosnku
- sól himalajska do smaku
- 1 łyżka mąki z plantanów (opcjonalnie)
Przygotowanie:
Kurki płuczę i oczyszczam z piasku. Kroję na podobnej wielkości kawałki.
Cebulę kroję w piórka. Na patelni podgrzewam oliwę. Kiedy się podgrzeje wrzucam cebulę i smażę 5 minut.
Dodaję kurki, solę do smaku i smażę wszystko 20 minut.Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C.
W rondelku na niezbyt dużym ogniu rozgrzewam 2 łyżki oliwy. Dodaję marantę trzcinową i mieszam trzepaczką, aż składniki się połączą. Dolewam ciepłe mleko kokosowe i cierpliwie mieszam trzepaczką, aż zacznie się zagęszczać. Potrwa to około 5 minut. Pod koniec dodaję szczyptę czosnku i soli.
Batata obieram i kroję w cienkie talarki.
Formę do pieczenia natłuszczam oliwą.
Wykładam warstwę batatów na spód i pokrywam niedużą ilością sosu z mleka kokosowego. Kładę następną warstwę batatów, na nią kurki z cebulą i resztę sosu. Wierzch posypuję mąką z plantanów. Wkładam do piekarnika na dolny poziom i zapiekam 30 minut. Przed podaniem można jeszcze trochę posolić.
Wskazówki:
Składniki na dwie porcje.