Gratin z batatów w sosie kurkowo-cebulowym

9 składników 30min średni

Gratin to zapiekanka z warzyw zazwyczaj w masie jajeczno-śmietanowej. Ale wiecie co, wcale nie potrzeba jajek, ani nabiału, żeby przygotować aksamitny i gęsty sos. W tym przypadku wystarczy tłuste mleko kokosowe i trochę zagęstnika w postaci maranty trzcinowej, aby bataty mogły zmięknąć i pysznie się zapiec, a wręcz przypiec. Tak, tak, jeśli mocniej podpieczecie zapiekankę, będzie co zeskrobywać ze ścianek naczynia, a górna warstwa będzie momentami przyjemnie chrupka. Kurki i cebula za to nadadzą daniu głęboki smak. Nawet nie poznacie, że nie ma tam grama nabiału.

Marantę trzcinową używam często jako zamiennik mąki np. do obtoczenia mięsa przed smażeniem, a jeszcze częściej do zagęszczenia sosów. Jest to mąka skrobiowa, która poza tym, że spełnia ważną rolę w kuchni AIP, to posiada kilka ciekawych właściwości. Jest jedną najłatwiej przyswajalnych skrobi, można ją podawać niemowlakom, ma właściwości cytotoksyczne, które wspierają system odpornościowy, a także zwalcza patogeny żywnościowe takie jak salmonella. Jeden słoik maranty wystarcza na dość długo, gdyż jednorazowo zużywam tylko jedną lub dwie łyżki. Tyle o marancie. Przechodzimy do rzeczy, czyli do przepisu.

Gratin z batatów w sosie kurkowo-cebulowym

  • Poziom: średni
  • Przygotowanie: 30min
  • Gotowanie: 30min

Składniki:

  • 1 batat
  • 2 cebule
  • 200g kurek
  • 250 ml mleczka kokosowego Real Thai
  • 2 łyżki oliwy do sosu i 2 łyżki do smażenia
  • 2 łyżki maranty trzcinowej
  • szczypta sproszkowanego czosnku
  • sól himalajska do smaku
  • 1 łyżka mąki z plantanów (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. Kurki płuczę i oczyszczam z piasku. Kroję na podobnej wielkości kawałki.
    Cebulę kroję w piórka. Na patelni podgrzewam oliwę. Kiedy się podgrzeje wrzucam cebulę i smażę 5 minut.
    Dodaję kurki, solę do smaku i smażę wszystko 20 minut.

  2. Piekarnik nagrzewam do 180 stopni C.

  3. W rondelku na niezbyt dużym ogniu rozgrzewam 2 łyżki oliwy. Dodaję marantę trzcinową i mieszam trzepaczką, aż składniki się połączą. Dolewam ciepłe mleko kokosowe i cierpliwie mieszam trzepaczką, aż zacznie się zagęszczać. Potrwa to około 5 minut. Pod koniec dodaję szczyptę czosnku i soli.

  4. Batata obieram i kroję w cienkie talarki.
    Formę do pieczenia natłuszczam oliwą.
    Wykładam warstwę batatów na spód i pokrywam niedużą ilością sosu z mleka kokosowego. Kładę następną warstwę batatów, na nią kurki z cebulą i resztę sosu. Wierzch posypuję mąką z plantanów. Wkładam do piekarnika na dolny poziom i zapiekam 30 minut. Przed podaniem można jeszcze trochę posolić.

Wskazówki:

Składniki na dwie porcje.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.