Dekadenckie ciasto truskawkowe

11 składników 5-6h łatwy

Ostatnio jestem zakochana w ciastach bez pieczenia. Są najprostsze do zrobienia, a ryzyko, że coś się nie uda jest minimalne. Najlepszą bazą do ciasta typu „raw” zgodną z protokołem autoimmunologicznym jest mus kokosowy, z którym niedawno zrobiłam te babeczki. Tym razem dodałam także batata i daktyle, a więc deser jest nieco cięższy, ale warty grzechu. OJ TAAAK! To połączenie ultra kremowego spodu o smaku czekoladowo-daktylowym z lekką i kwaskową truskawkową pianką oraz świeżymi owocami. Na samą myśl ślina cieknie mi po brodzie.

Jedną z rzeczy, którą lubię w tym cieście najbardziej jest sposób przygotowania. Składniki na spód wystarczy zblendować i przełożyć do foremki. Piankowa góra tego ciasta wymaga minimalnie więcej zachodu, bo trzeba jeszcze rozpuścić żelatynę. I tu należy bardzo uważać, aby nie dodawać zbyt ciepłej żelatyny do zimnej masy bo zrobią się grudki. To chyba jedyny moment, kiedy coś może pójść nie tak podczas robienia tego ciasta. Łapcie się za blendery i wypróbujcie tą pyszność.

Dekadenckie ciasto truskawkowe

  • Poziom: łatwy
  • Przygotowanie: 30min
  • Gotowanie: 5-6h

Składniki:

  • Składniki na spód:
  • 200g ugotowanego batata
  • 140g suszonych daktyli
  • 250g musu kokosowego (dostępny np. w Lidlu)
  • 1 łyżka karobu
  • Składniki na truskawkową piankę:
  • 300g truskawek
  • 200g śmietanki kokosowej (użyłam Real Thai)
  • skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżka żelatyny w proszku (9g)
  • 50g truskawek do dekoracji

Przygotowanie:

  1. Daktyle zalewam wrzącą wodą i czekam 10 minut, aż trochę zmiękną. Blenduję razem z resztą składników na spód. Powstałą masę przekładam do tortownicy.

  2. Żelatynę namaczam w 6 łyżkach zimnej wody i odstawiam na 10 minut do napęcznienia. Delikatnie i powoli rozpuszczam żelatynę w kąpieli wodnej. Uważam, aby jej zbytnio nie podgrzać. Odstawiam na bok, aby chwilę przestygła. Ma mieć temperaturę pokojową.

  3. Truskawki płuczę i obieram szypułki. Blenduję je razem ze śmietanką kokosową i skórką cytrynową. Dodaję przestudzoną żelatynę i jeszcze raz wszystko blenduję. Przelewam masę do tortownicy i wkładam do lodówki na 5-6 godzin. Po tym czasie dekoruję ciasto świeżymi truskawkami. Deser przechowuję w lodówce.

Wskazówki:

Składniki na formę o średnicy 18cm.

4 komentarze
    1. Dokładnie takie jest połączenie smaków w tym cieście. Cieszę się, że smakowało. Pozdrawiam 🙂

    1. Można również użyć musu kokosowego, wtedy będzie gęstsza konsystencja. Dziękuję i pozdrawiam 🙂

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.