Takie puree z powodzeniem zastąpi tradycyjne ziemniaki. Ba! Niektórzy mogą nawet nie poznać, że jest z kalafiora. Przyprawione chrzanem i smalcem będzie świetnie komponowało się z jakąkolwiek pieczenią mięsną, a chipsy z jarmużu stanowią super odżywczy i zdrowy dodatek, za który mieszkańcy naszej flory jelitowej będą nam niezmiernie wdzięczni.

Jeśli chodzi o przygotowanie chipsów z jarmużu, są dwie szkoły. Pierwsza mówi, aby piec je przez krótki czas w około 180 stopniach. Druga nakazuje zmniejszyć temperaturę i wydłużyć czas pieczenia. Jeśli mam odpowiednio dużo czasu, wybieram pieczenie w niskiej temperaturze, aby zachować możliwie jak najwięcej wartości odżywczych tego warzywa. Suszenie jarmużu w około 80 stopniach wydaje mi się znacznie zdrowsze i tego się trzymam. A teraz już pora na przepis.

Chrzanowe puree z kalafiora z chipsami z jarmużu

  • Poziom: łatwy
  • Przygotowanie: 20min
  • Gotowanie: 40min

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 2 i ½ łyżeczki chrzanu (użyłam świeżo startego)
  • ½ łyżeczki gęsiego smalcu
  • około pół łyżeczki soli himalajskiej
  • 4 łodygi jarmużu
  • 1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

  1. Chipsy: piekarnik z funkcją termoobiegu nagrzewam do 80 stopni. Jarmuż dokładnie płuczę i suszę za pomocą ręcznika papierowego. Wycinam zgrubiałą łodygę, a resztę liści rwę na mniejsze kawałki. Dodaję łyżkę oliwy i sól himalajską i dokładnie wmasowuję w liście. Układam chipsy na blaszce, tak żeby się nie stykały. Wkładam do nagrzanego piekarnika na około 40 minut. Jeśli zależy mi na czasie, piekarnik nagrzewam do 180 stopni i piekę przez około 5 do 10 minut. Chipsy mają być wysuszone i chrupiące.

  2. Puree z kalafiora: płuczę kalafiora, dzielę na mniejsze części i gotuję w osolonej wodzie przez około 20 minut. Dokładnie odsączam z wody. To bardzo ważna czynność, która zapewni odpowiednią gęstość puree. W garnku lub naczyniu do blendowania miksuję kalafiora z chrzanem, smalcem i solą. Próbuję, czy jest dostatecznie przyprawiony. W zależności od wielkości kalafiora, trzeba dobrać odpowiednią ilość soli i chrzanu. Podaję na ciepło w towarzystwie chipsów. Całość dekoruję suszoną żurawiną.

Brak komentarzy

Zostaw komentarz

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.